Een nieuwe aflevering van Hemd van het Lijf

Meerdanvijftig.nl besteedt in de rubriek Hemd van het Lijf aandacht aan Nederlanders met een bijzondere modesmaak. Zo namen we eerder een inspirerend kijkje in de kledingkast van grafisch ontwerper Lia van Hengstum, oud-hoofdredacteur Charles de Vroede en personal shopper Nicole Meijer. Vandaag de beurt aan Wackie Jans (59), eigenares van tweedehands modewinkel Secondhand Rose in Nijmegen.

Onlangs kleedde Wacky Jans (59) samen met Monique In den Bosch weervrouw Margot Ribberink compleet aan met tweedehands kleding. Niet zo verwonderlijk, want Wackie is dol op vintage winkels. Al koopt ze haar lievelingsmerken ook bij ‘gewone’ winkels.

Omroep Max-weervrouw Margot Ribberink kleedt zich vintage.

“Kleding waarin ik me lekker voel”

Wat trok je vandaag aan en waarom? “De keuze is gevallen op mijn lievelingsspijkerbroek en dit lichtblauwe hemd. Hier voel ik me lekker in, belangrijk want ik moet vandaag heel hard werken. De winterinbreng komt binnen. De overhemdblouse is uit mijn eigen zaak maar dat doe ik eigenlijk niet graag. Vooral prijstechnisch vind ik dat niet fijn. Ik heb een keer een leren jasje van iemand gekocht maar toen heb ik haar de volle prijs betaald en hoefde ze niets aan mij af te dragen. Ik wil het transparant houden.”

Wackie in lievelingsjeans met overhemdblouse.

“Deze blouse is van 0039 ITALY en heel mooi gemaakt. De kleur staat me mooi. De spijkerbroek kocht ik gewoon in een winkel. Mijn schoenen zijn van Filling Pieces en heten ‘Ugly’. In het begin dacht ik: dat merk ga ik nooit dragen. Maar sinds ik ze begin dit jaar heb gekocht, draag ik ze nu 4 dagen in de week. Ze zijn duur, ongeveer 300 euro maar ze lopen heerlijk! Bovendien: als schoenen me toch niet, of niet meer, bevallen kan ik ze hier altijd weer verkopen!”

Nooit meer hakken

Welke kleding staat je het leukst? “Ik houd van chique, sportieve kleding. Verder ben ik een zomertype en draag daarom meestal koele tinten. Vroeger had ik een buitendienst-functie en droeg ik vaak mantelpakjes met pumps. Tegenwoordig draag ik nooit meer hakken. Bij anderen vind ik ze mooi staan maar zelf voel ik me ontzettend truttig. Én ik kan er niet goed op lopen.”

Een beetje gek, daar houdt Wacky Jans van

“Ik voel me dan ook ouder. Ook bij rokken of jurken draag ik in de winter een sneaker of een platte laars. In de zomer slippertjes en sandalen. Ik houd van broeken onder jurken. Geen legging maar echt een broek. Een beetje gek, daar houd ik van. Wat ik vooral niet moet doen, zijn kledingstukken met motiefjes of bloemetjes. Dan zie ik er uit als een Italiaanse werkster, je weet wel, met die gebloemde schorten. En geen warme tinten. Nu ik bijna 60 ben weet ik goed wat me staat.”

Wackie over haar lievelingsjasje: “Dit is zo mooi gemaakt!”
Zelfgemaakte parelmoer broche.

Welk kledingstuk is jou het dierbaarst en doe je nooit weg? “Een jasje van Dries van Noten! Dat is zo mooi gemaakt. Het is een mooie stof en precies mijn stijl. Daar voel ik me heel fijn in. Een jasje maakt combinaties af. Als ik een jasje koop, voel ik dat echt een kledingstuk aanschaf. Ik draag er een eigengemaakte parelmoer broche op. Die heb ik ooit gemaakt voor de bezoekers van een evenement.”

Niet alles kopen in uitverkoop

“In dit groene zomerjasje voel ik me ook leuk. Onlangs in de uitverkoop gekocht bij Jones in Arnhem. Ik had al een broek en blouse van dit merk gekocht in het begin van het seizoen. Maar ik wil niet alles in de uitverkoop kopen. Dan zouden winkeliers failliet gaan! Ik heb ook al jaren een tweedehands zwart jurkje zonder mouwen van Ann de Meulemeester dat ik nooit zal wegdoen. Als ik dat aandoe, voel ik me mooi. Dat is voor mij het verschil tussen gewone en designkleding… Die is vaak tijdloos.”

Wacky Jans: “Mijn leeftijd is weer een omslagpunt. Ik wil er net bijlopen als een meisje van 20.”

Designkleding is vaak tijdloos

Kleed je je nu anders dan vroeger? “Ik ben nadat ik gestopt ben met roken nogal aangekomen, waardoor ik veel kleding niet meer aankan. Ik heb ook altijd de angst dat ik er te jong gekleed bijloop. Zo’n omslagpunt; kan ik dit nog wel aan? Dat hoor ik van veel vrouwen van mijn leeftijd, je hoofd, je haar, je lijf verandert, je taille verdwijnt. Ik wil er niet bijlopen als een meisje van 20 maar ook niet als een oude troela. Ik heb dus een periode blazertjes en mantelpakjes gedragen en een tijd alleen maar zwart. Jarenlang droeg ik uitsluitend rokken. Al die periodes zijn voorbij. Ik vind het lastig om op deze leeftijd iets te vinden wat bij me past. Bovendien moet het comfortabel zitten!”

Voor sieraden spaart Wacky

“Vroeger had ik geen geld voor sieraden. En kon ik me dit tweedehands Cartier horloge niet permitteren. Sieraden van Pomellato zijn ook heel mooi. Daarvoor spaar ik dan.”

Horloge van Cartier en ringen van Pomellato

Winkeltips van Wacky Jans

Kan je een winkel aanraden? “Ik ben een groot fan van Annette Görtz. Dat verkopen ze hier in Nijmegen bij Benedicte. Een forse ontwerpster die tijdloze kleding maakt voor forsere vrouwen. Alleen erg prijzig, dus ik spaar dan bijvoorbeeld om één mooi vest te kopen. Verder ga ik naar Jones in Arnhem en De Kameleon hier. Tweedehands koop ik graag bij Secondhand Rose in Den Haag, waar ze prachtige spullen hebben en in Amsterdam bij Tamago. De eigenares van die laatste winkel weet ongelooflijk veel van tweedehands design. Het is ook een schitterende winkel. Daar koop ik hooguit één ding.”

De winkel van Wacky Jans in Nijmegen.

Er wordt zoveel gewisseld van collectie

“Dat wil ik steeds meer; duurzaam kopen. Liever één mooi item dan veel goedkope rotzooi. Soms vliegen de H&M, Primark en ZARA me aan. Er wordt zoveel gewisseld van collectie. Wat gebeurt er met de restpartijen, denk ik dan?”

Fotografie: Sivana Scholtz-Teterissa ©