Je zal Monique in den Bosch (58) uit Nijmegen nooit  in een broek met T-shirt zien. “Er moet van mij altijd wat extra’s bij.” Ze is trots op haar eigen combinaties.

Hemd van het Lijf

combinaties

Kleding: voor de één is het een zaak van levensbelang, terwijl een ander er zo min mogelijk tijd en geld aan wil besteden. Maar hoe je er ook naar kijkt; aan het begin van de dag staan we allemaal voor onze kledingkast. Er moet gekozen worden! Meerdanvijftig vindt inspiratie in de kledingkast van gewone en ongewone Nederlanders. Na communicatiedeskundige Gerard Challa uit Amsterdam, defensiemedewerkster Lyda Jongen uit Den Helder en gepensioneerd advocate Antoinette Lammers uit Haarlem,  nu kledingstyliste Monique in den Bosch.

Monique maakt haar droom waar

Mode is Monique op het lijf geschreven. Ze werkte jaren als visual merchandiser bij een groot kledingconcern, daarnaast werkte ze parttime als kledingstylist. Nadat het filiaal waar ze werkte sloot, maakte ze sinds begin dit jaar haar droom waar als fulltime kledingstylist in haar eigen bedrijf: Studio by Mo.

Zelden zonder broches

Verschillende structuren en stoffen gecombineerd.

Met broche en ring die Monique van haar moeder heeft gekregen.

“Ik houd van verschillende structuren in stoffen. Zo koos ik vandaag voor een donkerbruin wollen vest van een duur Deens merk dat ik in de sale bij een pop-upstore in Breda kocht. Opgesierd met een van mijn broches. Die draag ik veel. Daaronder een lichtbeige blouse van H&M, klassiek met ‘prinsenmouwen’, zoals ik ze noem. Ook mijn ruitjesbroek is klassiek; die kocht ik bij ZARA, mijn sokken zijn van kant en de laarsjes zijn van Unisa, met een hakje want daar krijg ik meer lengte door. Mijn vaste sieraden zijn mijn door Tibetaanse monniken gemaakte flexibele armbanden van Girl named Sue. Ze zijn gevuld met bladgoud en gesloten met een mantra. Ook draag ik elke dag de witgouden ring van mijn moeder die ze me afgelopen Kerst gaf.

Ik moet me niet te ‘billerig’ voelen

combinaties

Geheel in donkerblauw maar door verschillende stoffen toch niet saai.

Als top draag ik vrijwel altijd iets dat hooggesloten is, ik houd niet van een decolleté. En in mijn broeken moet ik me niet te ‘billerig’ voelen; die zijn naar mijn idee iets te stevig. Verder houd ik van laagjes en verschillende materialen. Ik heb geen basis hemdjes of T-shirts, je zal mij nooit in een broek met T-shirt zien, er moet altijd iets extra’s bij. Ook heb ik niet veel zwarte kleding, want die moest ik in mijn vorige werk altijd aan. Eigenlijk koop ik alleen wat ik echt mooi vind en verzin combinaties waarvan verkoopsters soms zeggen ‘daar had ik niet aan gedacht’.

Ondanks vele wassen nog steeds mooi

Dertig jaar oud sjaaltje is nog steeds mooi.

Een simpel pantersjaaltje dat ik 30 jaar geleden in een tweedehands winkel kocht is me erg dierbaar. Het is geen ordinaire panterprint en het stofje blijft ondanks vaak wassen mooi. Ik vind het fijn daarmee kleding te verfraaien. Laatst viste mijn dochter dat sjaaltje uit de kast. Ik zei toen gelijk: ‘je mag hem wel lenen, maar ik moet het wel terug hebben!’

Geen kleding meer die ‘in’  is

Ik houd rekening met mijn figuur en leeftijd. Ik heb goede benen en vroeger droeg ik veel korte rokjes en broekjes; nu zijn mijn rokken hooguit net boven mijn knie. Ik hoef ook geen kleding meer die ‘in’ is en koop ook niets meer enkel en alleen omdat het goedkoop is. Dat blijft namelijk vaak met het kaartje eraan in de kast liggen en dan is het alsnog zonde van het geld. Ik ontdek steeds meer wat echt bij me past en koop bewust. Het geeft ook rust in je hoofd als je alleen dingen in je kast hebt waar je blij van wordt! Bovendien past het bij de duurzame manier van leven die ik nastreef.

Heerlijk snuffelen bij kousenwinkel Snoek

Sieraden met een verhaal.

Eigenlijk kan ik geen winkel aanraden of het moest de kousenwinkel Snoek zijn, daar kan ik heerlijk snuffelen naar bij mijn kleding passende sokken en kousen. Met mijn klanten ga ik altijd naar een combinatie van winkels die ik bij ze vind passen. Verder organiseer ik zelf af en toe een pop-up shop in een prachtig pand. Daar verkoop ik kleding en sieraden van Girl named Sue, van het Portugese Atelier Sud dat alles met de hand maakt of vintage. Dat zijn sieraden met een verhaal. Afgelopen keer adviseerde ik een vrouw een mooie kwaliteit vintage leren jurk te kopen met daaronder een goedkoop truitje en erop een ketting van Atelier Sud. Heerlijk om te zien hoe iemand opbloeit als ze zo’n combinatie aantrekt die ze waarschijnlijk zelf nooit gekozen had!

Fotografie: Bert Mielekamp