Ik sta bij het VrouwenZorgplein net even iets te lang stil in het gangpad tussen de stands van de Gezondheidsbeurs 2018 in Utrecht. De mevrouw van Bekkenbodems4all grijpt haar kans: “Heeft u klachten?” Ik denk gevat te antwoorden met “nog niet” maar geef eerlijk toe dat mijn blaas ook inmiddels meerdanvijftig is. “Ja, dat is het begin, hè”. Ik probeer haar af te wimpelen met de melding dat ik wel eens oefeningen doe om het beschamend moment van urineverlies te voorkomen. Maar de medewerkster van Bekkenbodem4all geeft niet op. “U moet 2x per dag oefenen! Bij het tandenpoetsen. Dan wordt het vanzelf onderdeel van uw dagritme.” En zo kom ik tot de conclusie dat ik geen taboe meer kan verzinnen dat hier op de Gezondheidsbeurs niet ter sprake wordt gebracht.

Iedereen lijkt wel iets te mankeren

Gezondheidsbeurs 2018

Ralph Moorman brengt onze hormoonhuishouding weer in balans.

“Mooi rood is niet lelijk” luidt de titel van een lezing over menstruatie. De poepdokter Nienke Gottenbos legt uit hoe we onze darmflora gezond kunnen houden en in de stand van Stichting Vuurvrouw (voor vrouwen in de overgang) kunnen bezoekers een proefzakje glijmiddel meenemen. In het Gezondheidstheater legt voedingstechnoloog Ralph Moorman uit dat vrouwen met PCOS ook veel hebben aan zijn Yam-producten. PCOS? PolyCysteus Ovarium Syndroom. Ik had er nog nooit eerder van gehoord maar er blijkt toch zo’n 5 tot 10 procentvrouwen aan deze hormonale aandoening te lijden. In de stand van de Apneuvereniging leer ik dat zo’n 5 procent van de hele bevolking naar schatting aan apneu lijden. En dan hebben we het nog niet over epilepsiepatiënten en zeker niet over dat deel van de bevolking dat kampt met een glutenallergie of een andere voedselintolerantie. Op de Gezondheidsbeurs 2018 lijkt iedereen wel wát te mankeren. En als je het nog niet weet, kun je het hier uitvoerig testen.

Maar de boodschap is hoopvol

Liefdevol betoog over onze lever en nieren.

Toch kijken de bezoekers van de Gezondheidsbeurs opgewekt uit hun ogen. Wellicht omdat de boodschap van de standhouders over het algemeen hoopvol is: er is iets aan te doen en je voelt je al een stuk beter door er met lotgenoten over te praten. Ik luister even bij Marieke Lebbink, orthomoleculair diëtiste uit Zeewolde. Ze praat zo liefdevol over organen, dat mijn lever en nieren me plotseling dierbaar worden. En ik kan ze helpen, vertelt ze. “Door voldoende te drinken”, nee, daar bedoelt ze geen alcohol mee, “en verse groente te eten in verhouding. Enorme hoeveelheden bleekselderie helpen misschien met afvallen maar dat vinden je organen niet fijn.” Met koken, stoven, stomen doe ik mijn lever bijvoorbeeld meer plezier dan met wokken. Gelukkig denken mijn nieren daar ruwweg hetzelfde over, want anders had ik een probleem zo samen in een lichaam.

Typisch Nederlands; gratis snoepen

De hippe profeten van de gezonde voeding zijn talrijk de komende drie dagen in Utrecht. Onze magen mogen we dan niet mateloos vullen, onze boekenkasten met filosofieën en diëten wél. Gelukkig kunnen we ook op de Gezondheidsbeurs nog wel typisch Nederlands gratis snoepen. Ook hier ontbreken de schaaltjes en plastic bordjes met lactosevrije, zoutarme en kruidenrijke heerlijkheden niet. Al is het de vraag of dat stukje ouderwetse punselie de toets der voedingskritiek kan doorstaan.

Genieten mag ook maar dan met maatbeker

Wel even de vleugeltjes van de sprinkhaan aftrekken maar dan is de bite prima!

Als je dan toch moet bewegen, hoelahoepen is leuk!

Natuurlijk kun je ook meedoen aan de 30dagenVeganchallenge. En wil je niet alleen aan je eigen lichaam denken maar ook aan die van volgende generaties, doe je dan te goed aan de heerlijkheden bij Delibugs. Meelwormen, krekels en sprinkhanen, desgewenst met barbecuesmaak. Meer bewegen is natuurlijk ook van levensbelang en dan is hoelahoepen nog leuk ook! Tot slot kan ik ook nog mijn wenkbrauwen een opkikker geven bij de stand van Cresty. Variatie op het thema ‘als je haar maar goed zit’. Genieten kan dus nog, ook al kamp je met gezondheidsproblemen. Maar dan wel gedoseerd, lijkt de boodschap van de maatbeker die we bij vertrek van de Gezondheidsbeurs 2018 aangeboden krijgen.