Rood en paars zijn de lievelingskleuren van Lyda Jongen (56) uit Den Helder. En dat is duidelijk terug te zien in het interieur van haar huis. Maar qua kleding kiest ze ook vaak voor blauw, want dat staat haar goed.

Kleding: voor de één is het een zaak van levensbelang, terwijl een ander er zo min mogelijk tijd en geld aan wil besteden. Maar hoe je er ook naar kijkt; aan het begin van de dag staan we allemaal voor onze kledingkast. Er moet gekozen worden. In de gezellige huiskamer in Den Helder schuiven we rond de eettafel aan voor een nieuwe aflevering van Hemd van het Lijf.  En vertelt Lyda Jongen steeds enthousiaster over het plezier dat ze in kiezen heeft gekregen.

Rekening houden met mannenmaatschappij

“Vandaag draag ik een lang vallend jurkje met een paars vest. Gecombineerd met een zwarte rekbare broek en deze laarsjes met panterprint is het een comfortabele en vlotte set, waarin ik makkelijk kan bewegen. Ik werk fulltime bij defensie op de afdeling leermiddelenverstrekking van de marine opleidingsschool. Van matrozen tot officieren komen bij mij hun leermiddelen halen. Zij lopen strak in uniform; ik mag aantrekken wat ik zelf wil. Maar ik hou er altijd rekening mee dat ik in een mannenmaatschappij werk; ik ga zeker niet met een laag decolleté naar het werk.

Susan Hupkes

Mijn outfit van vandaag is heel geschikt voor een werkdag. Het paarse vest is van het merk Bobbeez; de eigenaresse Susan Hupkes maakt kleding op bestelling.”

Blauwe kleding staat mij het beste

“Wijde kleding, in lagen staat mij het best. Als het dan ook nog blauw is, ben ik helemaal gelukkig, want blauw staat mij het beste. Deze lekkere wijde spijkerjurk met zakken van Didi is érnstig mijn lievelingsjurk; kijk hoe heerlijk je erin kunt zwieren! Ik combineer deze jurk met een blauwe legging. Er wordt altijd gezegd dat je grote kettingen moet dragen als je een maatje meer hebt; maar ik ben niet zo van de sieraden. Liever kies ik voor een uitgesproken bril.”

 

Dit shirt droeg ik tijdens zwangerschap

“Mijn dierbaarste kledingstuk is dit roze T-shirt van badstof. Héél wijd en héél zacht. Ik droeg het in de zomer dat ik in verwachting was van onze zoon Tim, nu dertig jaar geleden. Ik combineerde het meestal met een grijze joggingbroek. In die tijd kon je geen vlotte positiekleding kopen; zeker geen spijkerbroeken, laat staan zo’n mooie band om je buik te accentueren. Je moest je zwangerschap verhullen, het liefst met een bloemetjesjurk. Ik voelde me prettig in dit T-shirt. Uiteindelijk droeg ik het ook tijdens de bevalling. Je snapt het …… dát ding is gewoon belangrijk voor me; misschien ook omdat Tim ons enig kind is gebleven. We zijn zo trots op hem!”

Sinds ik grijs ben, krijg ik complimenten

“Vroeger ging ik bijna altijd gekleed in een spijkerbroek en een trui. De kaki groene landmacht trui van mijn man had ik regelmatig aan. Ik droeg gráag truien; vooral coltruien. Maar sinds de overgang is dat niet meer te dóen! Geleidelijk aan heb ik een meer uitgesproken stijl ontwikkeld; ik ben nu meer met kleding bezig dan vroeger. Ik heb al een maatje meer; nu word ik ouder en wil ik er graag zo goed mogelijk uitzien. Het is wel grappig; sinds ik grijs haar heb, krijg ik veel complimenten over mijn uiterlijk. Het scheelt veel tijd en geld én laat zich, tot mijn grote vreugde, goed combineren met paars en rood. Voor grote maten zijn er tegenwoordig zoveel leuke speciale winkels. Dat is fijn, dan is er weer keuze. Op die manier heb ik een hele verzameling jassen bij elkaar gespaard; ze zitten heerlijk en staan prachtig!”

 

 

Per seizoen wissel ik van kledingkast

“Ik deel mijn kledingkast met mijn man; het linkergedeelte is van mij. In de andere kamer, de rode kamer, hangt nu alle zomerkleding. Per seizoen wissel ik van kast. Na een wasbeurt kan alles weer fris en fruitig in de kast: dan mag de zomer beginnen. Ik heb al een nieuwe jurk aangeschaft; van het Deense merk Gozzip; Leuk hoor! Kleding die ik niet meer draag breng ik naar Rataplan, de plaatselijke kringloopwinkel, waar mijn zoon Tim ook een tijd gewerkt heeft!”

 

Voor leuke ‘plus’ kleding naar internet

“Op internet zijn veel platforms actief voor vrouwen met een maatje meer; de ‘curvy ladies’. Daar worden veel tips uitgewisseld; bijvoorbeeld waar je leuke plús kleding kunt kopen. Als ik dan een dagje ga winkelen ga ik kledingzaken bezoeken die daar genoemd worden. Óók loop ik regelmatig aan bij ‘Different Fashion’ in de Keizerstraat, hier in Den Helder. Zij hebben een ruim aanbod, grote maten, maar ook juist kleine maten. Eigenlijk kan iedereen daar terecht, zeker als je niet slaagt bij de ‘gewone’ confectie. Ze verkopen er goede jassen. Mijn rode jas komt er vandaan!”

Fotografie: Kees Rooze

Met dank aan www.empoweringthecurvywoman.com