Alles met een balletje vindt Ingrid Kautz (60) uit Linschoten leuk. Ze heeft écht, écht benadrukt ze, niets met zwemmen. En toch is ze sinds deze week een keer per week te vinden in de nieuwe recreatieplas in haar woonplaats. Omdat ze op 3 september wil meedoen aan de City Swim in de Amsterdamse grachten. 2 kilometer zwemmen door troebel grachtenwater om geld te verzamelen voor de strijd tegen ALS. Samen met zo’n 16 familieleden van haar schoonzus (75), die twee jaar geleden door de spierziekte werd getroffen.

Gezwommen met triatlonners

“Gisteren heb ik voor het eerst met mijn dochter gezwommen. En het ging goed! Gelukkig waren er ook mensen aan het trainen voor de triatlon. Die hadden wetsuits aan, dan drijf je beter. En daardoor zwem je ook prettiger. Bovendien hadden ze ook nog een soort opblaasbaar kussen bij zich. Dat kan je gebruiken om nog beter boven water te blijven als je bijvoorbeeld kramp krijgt of te moe bent om verder te zwemmen. Voor de veiligheid. Want nu waren er vanwege het mooie weer nog wel mensen aanwezig en er was een bootje maar straks trainen we misschien alleen. Dus dat gaan we aanschaffen.”

Een gepassioneerd tennisser

“Soms kom ik ze wel tegen: mensen die om 7.30 u ’s ochtends al hun baantjes hebben getrokken. Dan denk ik brrrr. Ik ben een gepassioneerd tennisser. Daarnaast doe ik ook aan yoga en BBB, Borst Billen en Buik, zeg maar conditietraining. En ik fiets en wandel graag. Heb twee keer de Vierdaagse van Nijmegen gelopen. Ja, ik ben wel sportief. Vind het ook belangrijk om in beweging te blijven. Dat je lijf goed is.”

Eerst maar die City Swim

“Gelukkig kun je nog op hoge leeftijd tennissen. Of ik anders zwemmen toch zou overwegen? Hahahaha, nou eerst maar die City Swim. Van de triatlonners weten we hoe groot de plas is, dus we hebben 680 meter gezwommen. En dat is ongeveer een derde van de afstand. Dus het moet wel lukken. Ook al kan ik alleen schoolslag zwemmen. Je wordt bovendien gedragen door de groep waarin je zwemt hè. We gaan met dertigers maar ook veertigers en vijftigers.”

Zwem ALS de wereld uit

“Het zal wel een spektakel worden met al die mensen langs de kant. Vorig jaar stond ik daar voor het eerst, nu lig ik zelf in het water. Ik doe het voor mijn schoonzus, want het is een afschuwelijke ziekte. Bij haar zit het in haar bovenste gedeelte, dus ze kan niet meer slikken of normaal eten. Praten gaat via een stemcomputer. Je kent elkaar al zolang, al 55 jaar, en je kan niets voor haar doen. Je staat aan de zijlijn. Dus als we ALS zo de wereld kunnen uithelpen, dan wil ik daarvoor graag zwemmen.”

Sponsor Ingrid Kautz!

Wilt u Ingrid Kautz en vooral de strijd tegen ALS steunen? Ga dan naar https://www.amsterdamcityswim.nl/. Daar vindt u onder de tab deelnemers haar naam en kunt u uw sponsorbedrag doneren.