Manlief heeft naast de oproep voor de jaarlijkse griepprik tot zijn verrassing nog een tweede uitnodiging gekregen. Voor een inenting met het pneumokokkenvaccin. “Maar die ga ik echt niet laten zetten, die pneumo…pneumo…prik”, kondigt hij aan. “Ik heb al twee keer een coronavaccinatie gehad en dan nu die griepprik. Ik vind het wel genoeg!”

Akelige variant van longontsteking

Nog voor we te maken kregen met het coronavirus heeft de Gezondheidsraad in 2018 geadviseerd kinderen jonger dan 2 jaar en volwassenen ouder dan 60 jaar het pneumokokkenvaccin te geven. Deze bacteriën zijn op jonge leeftijd verantwoordelijk voor o.a. hersenvliesontsteking. Bij ouderen kunnen ze een akelige variant van longontsteking veroorzaken als ze in de onderste luchtwegen terecht komen.

Gezonde mensen kunnen besmetten

Per jaar veroorzaken ze zo 10.000 ziektegevallen. En ziek is dan ook vaak góed ziek. Gelukkig krijgt de huisarts bij een tijdige diagnose de meeste mensen er wel weer bovenop. Maar zo’n 2.500 mensen belanden in het ziekenhuis. En moeten daar dan ook meteen gemiddeld bijna 8 dagen blijven. En dan hebben we het niet over de blijvende schade die de pneumokokken kunnen veroorzaken. Overigens bacteriën die ook gezonde mensen bij zich kunnen dragen maar met niezen en lichamelijk contact kunnen overbrengen aan iemand die onvoldoende weerstand heeft.

Een keer prikken met pneumokokkenvaccin goed voor 5 jaar

Vorig jaar is men begonnen met de eerste leeftijdsgroep van 69 tot en met 73 jaar in te enten met het pneumokokkenvaccin. Waarom niet ouder? Omdat men uit onderzoek weet dat het vaccin dat 23 soorten pneumokokken te lijf gaat, boven de 75 in bescherming afneemt. Een keer prikken is goed voor 5 jaar.

Ik ben wel gewend aan die eerste reactie van mijn echtgenoot. Ook over corona had hij in eerste instantie zijn twijfels. Morrend heeft hij zich laten overhalen om voortaan in zijn elleboog te niezen, zijn handen te wassen en goed afstand te houden. Maar deze keer snap ik zijn tegenzin beter. Ongelukkigerwijs wordt die in de hand gewerkt doordat er leeftijdsgroepen van 3 jaar worden gehanteerd en veel mensen niet weten waarover hij het heeft of zoals hij reageren: “Pneumo…pneumo wattes?”

Pneumokokkenvaccin voorkomt niet in alle gevallen longontsteking

Erg overtuigend zijn de cijfers op de achterkant van de uitnodiging ook niet. 800 (!) van de 6000 ziekenhuisopnames worden met de prik voorkomen, 120 van de 900 sterfgevallen. Gevolgd door de nog minder overtuigende opmerking dat het vaccin niet eens álle pneumokokkenziekten kan voorkomen.

Dit is alles wat de overheid uitlegt…verder moet u het zelf uitzoeken.

“Ik ben geen speldenkussen!”

Ik begrijp dat elke opname die nu kan worden voorkomen in het ziekenhuis telt. Maar een investering in een overtuigende overheidscampagne met een duidelijker uitleg dan op een A4-tje was welbesteed geweest. Mijn man is niet de enige die niet trappelt om in de rij te gaan staan voor een vaccin. Veel mensen reageren na coronavaccin en griepprik gevoelsmatig met de woorden van onze buurvrouw: “Ik ben geen speldenkussen!”

Meer lezen over virussen en bacteriën

Niet alleen het pneumokokkenvaccin ook de griepprik is voor velen ter discussie. Stella Ruisch probeerde al eerder helderheid te krijgen in de voors en tegens. Daar kwamen toen veel reacties op binnen. Overigens verwarren veel mensen verkoudheid met griep. Ook al kun je je door een verkoudheid ook heel ziek voelen; het is écht niet hetzelfde. Van één virus hebben we het afgelopen jaar een stuk minder last gehad: het norovirus, dat we ook wel buikgriep noemen. Maar er bedreigen ons nog meer gevaren: wat dacht u van de legionellabacterie?

Openingsfoto: nataliya-vaitkevich/Pexels.com