De NVWA waarschuwt eigenaren van combi cv-ketels van het merk Ferroli voor het gevaar van legionella. Het gaat om type ketels die sinds januari 2022 op de markt zijn. Tot nu zijn 13 mensen door toedoen van deze ketel besmet geraakt met de bacterie. Maar niet alleen in cv-ketels kan gevaar schuilen. Ook in vakantiehuisjes en hotelkamers die een tijdje niet verhuurd zijn geweest, kan de legionellabacterie ontstaan. Als we terugkomen van vakantie loert het gevaar in o.a. waterleidingen en luchtbevochtigers. En er zijn ook nog eens 50 verschillende soorten legionella!

Onder de 60 graden tiert legionella welig

“Vergeet je niet de douche een tijdje goed door te laten lopen met de deur dicht?” vraag ik aan mijn dochter. We gaan een paar dagen weg en ze maakt van de gelegenheid gebruik zich voor studie in haar oude kamer in ons huis terug te trekken. Die staat toch leeg. Maar dat betekent dat het water in de boiler van de douche ook een tijd niet gebruikt is. En na een week stilstand, kan de legionellabacterie zich daarin al hebben vermeerderd. Een temperatuurtje van 0-60 graden vindt de bacterie het fijnst. Vooral de Legionella pneumophila heeft een voorkeur door verneveling (denk dus douches maar ook bubbelbaden en waterinstallaties) zich te nestelen in onze longen.

Grootste gevaar voor 60plussers

Het grootste gevaar op de ziekte legionellose lopen de lezers van Meerdanvijftig.nl die boven de zestig zijn. Ernstige longontsteking kan dan zelfs uitlopen op levensgevaar. Koorts, hoofdpijn, hoesten en ernstige vermoeidheid na een dag of 5, 6 na besmetting zijn de eerste symptomen. Met de juiste antibiotica op tijd toegediend, valt de ziekte echter goed te bestrijden.

Maar dat wisten de bezoekers van de Westfriese Flora in 1999 nog niet. Het was de eerste keer in ons land dat er sprake was van zo”n grote uitbraak van de bacterie. Uit onderzoek van de RIVM bleek dat 32 mensen die te dichtbij een bubbelbad op de beurs in Bovenkarspel waren geweest door legionellose waren overleden. Maar liefst 200 waren ernstig ziek geworden door legionellose ook wel bekend als de veteranenziekte. Die naam kreeg de ziekte, nadat in de jaren zeventig bij een reünie in een Amerikaans hotel meer dan 200 militairen kwamen te overlijden door de legionellabacterie.

Legionella thuis

Tijdens het tuinieren kun je legionella oplopen bij het gebruik van een tuinslang die een tijdlang stil heeft gelegen. Maar als je bijvoorbeeld na het tuinieren potgrond (waarin de familie legionella zich ook thuis voelt) thuis afspoelt in een bubbelbad, kun je óók de bacterie al oplopen. Gek genoeg kun je wel zonder gevaar drinken uit een waterleiding waar de legionellabacterie in huist. Het gaat vooral om verneveling.

Het meeste risico lopen mensen op legionellose dan ook in de zomer. Per jaar lopen zo’n 500 mensen een legionellabesemetting op, meldt het RIVM. Zelfs in coronajaar 2020 raakten er alleen al in juli 100 mensen zo ziek dat ze zich bij de dokter moesten melden. En dat is dan het topje van de legionellabesmetting, want de meeste mensen voelen zich wel weken beroerd maar gaan niet met hun klachten naar de dokter.

Grafiek van RIVM brengt toename van legionella-besmetting in beeld.

Een gewaarschuwd mensen telt deze zomer voor twee. Dus goed de leidingen én de tuinslang regelmatig doorspoelen op veilige afstand. En als u het helemaal niet vertrouwt, zijn er ook bedrijven die het huis van top tot teen voor u checken. Een voordeel heeft legionellose wel ten opzichte van virussen als bijvoorbeeld covid; het is gelukkig niet besmettelijk…

Meer lezen over gezondheid? Klik dan hier.

Openingsfoto: Hanna Xu/Unsplash