Langzaam maar zeker krijgen we meer bewegingsvrijheid. De medewerkers bij reisbureaus veren op, want er wordt gemaild en gebeld om meer informatie. Maar ook al ziet het ernaar uit dat het coronavirus langzaam onder controle komt, er zijn nog andere gevaren die ons bedreigen. Zeker nu we naar huisjes en hotels gaan, die misschien lang geen gasten hebben gehad. Pas op voor de legionellabacterie, die loert niet alleen op de plek van bestemming maar ook in o.a. waterleidingen en luchtbevochtigers als we weer thuiskomen. En er zijn ook nog eens 50 verschillende soorten legionella!
Onder de 60 graden tiert legionella welig
“Vergeet je niet de douche een tijdje goed door te laten lopen met de deur dicht?” vraag ik aan mijn dochter. We gaan een paar dagen weg en ze maakt van de gelegenheid gebruik zich voor studie in haar oude kamer in ons huis terug te trekken. Die staat toch leeg. Maar dat betekent dat het water in de boiler van de douche ook een tijd niet gebruikt is. En na een week stilstand, kan de legionellabacterie zich daarin al hebben vermeerderd. Een temperatuurtje van 0-60 graden vindt de bacterie het fijnst. Vooral de Legionella pneumophila heeft een voorkeur door verneveling (denk dus douches maar ook bubbelbaden en waterinstallaties) zich te nestelen in onze longen. Juist ja, hetzelfde orgaan dat door covid-19 wordt belaagd…
Grootste gevaar voor 60plussers
Het grootste gevaar op de ziekte legionellose lopen de lezers van Meerdanvijftig.nl die boven de zestig zijn. Ernstige longontsteking kan dan zelfs uitlopen op levensgevaar. Koorts, hoofdpijn, hoesten en ernstige vermoeidheid na een dag of 5, 6 na besmetting zijn de eerste symptomen. Met de juiste antibiotica op tijd toegediend, valt de ziekte echter goed te bestrijden.
Maar dat wisten de bezoekers van de Westfriese Flora in 1999 nog niet. Uit onderzoek van de RIVM bleek dat 32 mensen die te dichtbij een bubbelbad op de beurs in Bovenkarspel waren geweest door legionellose waren overleden. Maar liefst 200 ernstig ziek waren geworden door legionellose ook wel bekend als de veteranenziekte. Die naam kreeg de ziekte, nadat in de jaren zeventig bij een reünie in een Amerikaans hotel meer dan 200 militairen kwamen te overlijden door de legionellabacterie.
Legionella thuis
Gek genoeg kun je gewoon water drinken zonder ziek te worden uit een waterleiding waarin legionella huist. Tijdens het tuinieren kun je legionella oplopen bij het gebruik van een tuinslang die een tijdlang stil heeft gelegen. Maar als je bijvoorbeeld na het tuinieren potgrond (waarin de familie legionella zich ook thuis voelt) thuis afspoelt in een bubbelbad, kun je óók de bacterie al oplopen.
Het meeste risico lopen mensen op legionellose dan ook in de zomer. Zelfs in coronajaar 2020 raakten er alleen al in juli 100 mensen zo ziek dat ze zich bij de dokter moesten melden. In 2019 waren het er in totaal zo’n 500. En dat is dan het topje van de legionellabesmetting, want de meeste mensen voelen zich wel weken beroerd maar gaan niet met hun klachten naar de dokter.
Een gewaarschuwd mensen telt deze zomer, waarin we juist de vrijheid willen vieren, voor twee. Dus goed de leidingen én de tuinslang regelmatig doorspoelen op veilige afstand. En als u het helemaal niet vertrouwt, zijn er ook bedrijven die het huis van top tot teen voor u checken. Een voordeel heeft legionellose wel ten opzichte van covid; het is gelukkig niet besmettelijk…
Openingsfoto: Hanna Xu/Unsplash
Recente reacties