Openingsfoto: Mireille Steinhage/Flickr.com

De buurvrouw belt vanuit de auto voor ons nieuwjaarsetentje, waarvoor haar man het voorgerecht zou verzorgen. “Hij komt niet, hij voelt zich nog steeds niet lekker. Buikgriep, hè”, waarschuwt ze. Toch wil manlief niet verzaken en zijn zalmtartaar staat ook hoog aangeschreven, dus die willen we niet graag missen. Daarom  zijn ze nu op weg om handschoenen te kopen. Zodat hij bij de bereiding besmetting kan voorkomen. .Bij de buurvrouw zelf is dat niet gelukt. Net thuis voor ons gezellig samen zijn, kan ze nog maar net op tijd het toilet halen. Tóch besmet. Haar man en zij zijn niet de enigen. ‘Het’ heerst en jaarlijks krijgen 4,5 miljoen Nederlanders ermee te maken.

Buikgriep of Norovirus

Niet alleen een nieuw coronavirus bedreigt ons vanuit China. We zijn weer midden in het griepseizoen en de vraag is alleen maar of het deze keer 14 of 16 weken gaat duren. Dat betekent dat er in mijn omgeving regelmatig afzeggingen zijn vanwege koorts, zware verkoudheid (die vaak voor griep wordt aangezien) of algehele malaise. Deze keer hoor ik vooral klachten als overgeven en naar de wc rennen. Buikgriep, zeggen we dan in de volksmond. Ook al hoort het niet tot de influenzavirussen. Eigenlijk is het een verzamelnaam voor aandoeningen aan het slijmvlies in darmen en maag. Dat kan door het welbekende Norovirus komen (Dat virus maakt vooral indruk als honderden passagiers op een cruiseschip worden getroffen) maar ook door een ander, onbekender, virus of een bacterie. Diarree, overgeven, koorts zijn de symptomen en er valt maar weinig tegen te doen. Want ook het RIVM constateert op haar site dat besmetting nauwelijks is te voorkomen.

Ze zien er zo prachtig uit die virussen….jammer dat ze je ziek maken. Dit is een influenza-virion. Foto: Sanofi Pasteur

Oppassen voor uitdroging…én besmetting

Wachten tot het overgaat en oppassen voor uitdroging. Dus proberen om zoveel mogelijk te drinken. Ook al heb je in het begin vaak de pech dat dát er ook meteen uitkomt. En proberen intussen besmetting van anderen te voorkomen. Dát is pas echt de grootste uitdaging. Want voordat je weet dat je ziek bent, heb je al deurknoppen aangeraakt, mensen handen geschud, geld  of voedsel aangenomen van de winkelier die ook nog niet weet dat hij besmet is. Ooit wel eens stil gestaan bij het bezoek van een openbaar toilet? Ik wel.

Met mouw deurhendel pakken

Je draait aan de knop van de kraan, net als je voorganger, je zeept je handen in. Vooruit dat doe je zo goed mogelijk, daarna droog je je handen af. Ja, waaraan? Als je geluk hebt kun je papier uit een automaat ratsen maar over zo’n doordraaidoek maak ik me weinig illusies. Vervolgens moet je de ruimte verlaten….ja, mmmmm, soms probeer ik wel eens een mouw over mijn hand te trekken en zo de deurhendel  open te krijgen maar dat lukt niet altijd. Ben je in een restaurant, dan pak je vervolgens het bestek op bij je bord, dat een gedienstige horecamedewerker voor je heeft neergelegd….met zijn blote handen. Overal ligt besmetting op de loer.

Handen wassen wel zo hygiënisch maar wat doe je daarna? Foto: Flickr.com/Phil Roeder

niezen, handen wassen, snuiten, handen wassen

Ik denk wel eens: gewoon niet met mijn handen bij mijn mond komen totdat ik thuis kom maar al doende ben ik dat ook weer gauw vergeten. Na elke toiletgang thuis was ik braaf mijn handen maar als ik verkouden ben, word ik wel eens tureluurs van neus snuiten, handen wassen, niezen, handen wassen om maar hygiënisch met het eten te kunnen blijven omgaan. Maar of ze buiten de deur ook zo gewetensvol te werk gaan om besmetting te voorkomen? In 2017 was het aantal voedselvergiftigingen (ook wel oorzaak van Norovirussen) opnieuw toegenomen tot 666 uitbraken, waar bijna 3000 mensen geregistreerd ziek van werden. Maar het werkelijk aantal ligt waarschijnlijk hoger, zegt het RIVM erbij.

Hoop besmetting te voorkomen…

Het zalmtartaartje van de buurman was heerlijk, hij heeft zijn best gedaan besmetting te voorkomen. Nu maar hopen dat ik gezond genoeg ben om weerstand te hebben.