Illustratie: David & Angie/Flickr.com

Ik omschrijf mezelf wel eens als de kanariepiet in de mijnen. Als het binnenklimaat in gebouwen ernstig is vervuild, wordt dat vanzelf zichtbaar in mijn gezicht. Ik heb een lichte vorm van rosacea en daarnaast ben ik  gevoelig voor stof- en huismijt. Als er ergens niet goed wordt geventileerd of schoongemaakt, als er sprake is van slechte airconditioning, dan uit zich dat bij mij doordat de huid in mijn gezicht ontsteekt en kapot gaat.

Vooral ouderen houden huis potdicht

Los van het klimaat búiten, zouden we ons ook dus ook wat drukker moeten maken over het binnenklimaat.  Vooral oudere mensen houden graag hun huis in de winter potdicht. De bezoeken  aan mijn hoogbejaarde schoonouders staan me nog helder voor de geest. Buiten was het rond het vriespunt, binnen trok ik puffend mijn trui of vest uit. ’90 procent van onze tijd brengen we binnenshuis door en we weten dat de lucht daar 2 tot 5x zoveel vervuild is als de buitenlucht,” lees ik zelfs tot mijn grote schrik op de website van Duurzaam Thuis.

Allerlei stoffen komen vrij door verwarming

Goede ventilatie kan voorkomen dat er schadelijke schimmels in huis ontstaan (een op de tien huizen heeft hier last van) en dan hebben we het nog niet eens over stoffen die sowieso al in onze gebouwen aangetroffen worden, zoals radon, verbrandingsgassen uit bijvoorbeeld cv-ketels, en stoffen die door verwarming van ons huis vrijkomen uit de bouwmaterialen, zoals lijmsoorten. Laat staan dat het goed is voor het binnenklimaat als er binnen een sigaret of sigaar wordt opgestoken.

Per dag minimaal kwartier luchten

Woningen zijn tegenwoordig zo goed geïsoleerd dat bewoners bewust moeten nadenken over goede ventilatie, waarschuwt ook Milieu Centraal.  “Vroeger waren er van nature gaten en kieren in een huis, tegenwoordig niet meer”. Grappig, nooit bij stil gestaan dat die ruimte onder binnendeuren bewust bedoeld is voor goede doorstroming  van de lucht. Naast het laten open staan van roosters is iedere dag flink luchten door ramen en/of deuren minimaal een kwartier open te zetten, een aanrader voor een goed binnenklimaat. 

Raam wijd open voor gezond binnenklimaat. Foto: Mona Eendra/Unsplash

Werken in airconditioning

Om veiligheidsredenen waren de ramen in het gebouw uit de jaren zeventig bij mijn werkgever potdicht. Het gros van de werknemers werkte met behulp van kunstlicht en in binnenklimaat dat door airconditioning werd bepaald. Hoezo, gezonde werkomgeving? Niet verwonderlijk dat ik ontdekte dat ik daar niet de enige ‘kanariepiet in de mijn’ was.

Ventilatoren helpen thuis en op het werk

Gelukkig is de afgelopen halve eeuw de kennis van het milieu èn de installatietechniek toegenomen en kan men ook op kantoor in een beter geventileerde omgeving werken. Ventilatoren zijn er inmiddels in allerlei soorten en maten voor gebruik in kantoren, concerthallen maar ook in mijn eigen badkamer zit in het plafond een zogenaamde buis ventilator. Oké, ik geef het toe: een miniformaat van wat ik wel eens in concerthallen zie brullen. Maar hij houdt het binnenklimaat in mijn badkamer tiptop in orde.

Ventilatie in schimmelvrij plafond…

Geen beschimmeld plafond

Maar fijn dat-ie meteen aangaat als ik het lichtknopje aanraak. Ook al moet ik bekennen dat we hem daar niet zozeer hebben aangeschaft met het oog op een beter binnenklimaat maar omdat we een beschimmelde plafond zat waren.

Meer lezen over wonen? Meerdanvijftig.nl schreef eerder over veiligheid thuis, levensbestendig wonen en de liefde voor kamerplanten.