Grijs en grauw is de Nederlandse winter de laatste jaren. Niet voor niets heet de derde maandag 16 januari ‘Blue Monday’, blauwe maandag. Het zou de somberste dag van het jaar zijn. Maarrr…huishoudens met gezelschapsdieren blijft dat nare depri-gevoel waarschijnlijk bespaard. Want al die huisdieren, voornamelijk honden en katten, zorgen voor een verbeterde stemming. Bert Mielekamp uit Nijmegen kan het beamen.

‘Het is heerlijk als ik thuiskom en mijn dwergschnauzer Joepie komt meteen op mij af. Dan huppelt hij om me heen en ga ik met hem spelen. Soms legt hij, als ik op de bank zit ook zijn kopje tegen mijn been, dat is gewoon vertederend. Ik word daar blij van, vertelt Bert Mielekamp (67).

Meer positieve gevoelens

Wat Bert vertelt is precies wat onderzoekers van de faculteit Psychologie van de Open Universiteit onder leiding van doctor Mayke Janssens bevestigen: alleen al de aanwezigheid van een hond of kat zorgt ervoor dat de eigenaren minder negatieve emoties ervaren. En wanneer de baasjes actief met hun huisdier bezig zijn, rapporteren ze nog meer positieve gevoelens.

Verdriet bij overlijden huisdier

Een ander voorval laat zien hoe belangrijk zijn hond voor Bert is. ‘Toen ik aan het wachten was op mijn dotterbehandeling, zei ik tegen een van de verpleegkundigen: ‘De arts moet wel zijn best doen, hoor, want mijn maatje wacht thuis.”, vertelt hij. ‘Daarna liet ik een foto van Joepie zien De verpleegkundige riep meteen degene die me zou gaan dotteren erbij en die vertelde ook een hond te hebben die zijn maatje was.’

Waarbij Bert meteen aantekent dat hij zijn hond niet als zijn kind ziet. ‘Dat vind ik bizar.’ Wel merkt hij dat hij vrolijker wordt door Joepie.

Mensen hechten zich enorm aan hun huisdieren, blijkt ook uit een onderzoek van Psychologie Magazine. Van de hondenbezitters blijkt 90 procent een sterke emotionele band  met hun hond te hebben, bij de kattenbezitters is dat zelfs 94 procent. Zo’n 80 procent van de honden- en kattenvrienden zijn er dan ook kapot van als hun huisdier overlijdt.

kattenliefhebbers
Honden- en kattenliefhebbers zijn enorm gehecht aan hun huisdier.
Foto: Yerlin Matu/Unsplash

Bert heeft het ook moeilijk gehad met de dood van zijn eerdere hond Sam. ‘Hij was doodziek en hij moest echt uit zijn lijden verlost worden, maar toch heb je er dan verdriet van.’

Verschil katten- en hondenliefhebbers?

In het onderzoek van Psychologie Magazine werden geen verschillen tussen honden en kattenliefhebbers gezien. Daar ging psycholoog Sam Gosling ook van uit. Tot zijn verassing ontdekte hij dat hondenmensen op de Big Five persoonlijkheidstest hoger scoorden op vriendelijkheid en zorgvuldigheid. Terwijl kattenmensen neurotischer, opener en creatiever zouden zijn.

Ofschoon Bert beweert dat hij een hond als kind beschouwen ‘bizar’ vindt, blijkt uit onderzoek dat kinderloze mensen, zoals hij, een sterkere band hebben met hun huisdier dan mensen met kinderen. Dat lijkt logisch want huisdieren vertonen hetzelfde vertederende gedrag als kinderen: ze zijn speels, afhankelijk, onschuldig en hebben behoefte aan onze zorg.

Meer contacten

Behalve blijer zorgt Joepie er ook voor dat Bert meer beweegt en dat hij als gepensioneerde vrijgezel inmiddels meer contacten heeft dan voor hij een hond had. ‘Een hond moet elke dag uit, dus het noodzaakt me tot een rondje lopen. Daarbij ontmoet ik vaak dezelfde mensen die ook hun hond uitlaten. En dan knoop je een gezellig gesprekje aan.”

Meer lezen over honden en katten

Wiette van Klingeren schreef regelmatig over hondenliefde. En ook over de zeldzame liefde tussen hond en kat. Ze geniet van de herfst met haar Friese Staander. Wendy Voois heeft ook zo’n band met haar Bink. Een leuke documentaire vertelt over de band met katten. En Brigitte Leferink vierde de dag voor kattenliefhebbers.

Foto: Bert Mielekamp met zijn dwergschnauzer Joepie. Foto: ©Marcel Krijgsman