De dagelijkse tocht met mijn hond is opeens een kleurig feest! De bomen in het bos staan te pronken in een overweldigende kleurenpracht van rood, geel en bruin; we maken een wandeling door goud. Het bos, zo bekend van onze dagelijkse bezoeken, heeft een gedaanteverwisseling ondergaan. Mijn mond valt ervan open. Op de bodem ligt een tapijt aan bladeren in prachtige vormen en kleurschakeringen.

De Friese stabij van Wiette is al eerder in haar verhalen voorgekomen. Zoals in Verhaal van Sjakie, de gemiste kat, Over de liefde voor een hond, Jitte, Molly en Olle, het interview met schrijver Chris Houtman en in een koffiedrinken met je hond en twee hondenboeken. Deze keer maakt Wiette dankzij Jitte een wandeling door goud…

Was het hier vorig jaar ook zo mooi? Het moet haast wel maar ik kan het me niet herinneren. 

Midzomer en najaar schitterend schouwspel

Het bosrijke landgoed in Heiloo biedt een prachtig uitzicht. Vanaf Huis Nijenburg –waar zich het mooiste poppenhuis bevind dat ik ooit zag – kijk je in een rechte lijn naar de duinen. Tijdens de midzomernacht in juni, kun je op deze plek de zon zien ondergaan. Een prachtig schouwspel.

Landgoed Nijenburg

De laan is nu niet minder spectaculair; de prachtige herfstkleuren van de beuken aan weerszijden van de lange laan, kunnen zonder moeite wedijveren met de prachtigste zonsondergang. Ik sta niet altijd te juichen om mijn hond uit te laten. ’s Ochtends in alle vroegte kan het akelig koud zijn. Regelmatig krijg ik tijdens het wandelen een onverwachte regen- of zelfs hagelbui op mijn hoofd en de paden zijn glibberig van de blubber.

Ongemak vergeten tijdens wandeling door goud

Maar door het prachtige kleurenspektakel in het bos, dat de overbekende paden onherkenbaar heeft verandert, is dat ongemak snel vergeten. En we wandelen uur na uur door deze schitterende wereld van goud!

Voor wie gaat wandelen of fietsen is niet alleen landgoed Nijenburg maar heel Nederland dit najaar een lust voor het oog! Kees Rooze legde het moment op meerdere plekken rond Amsterdam vast.