In december stop ik de zak van Sinterklaas altijd vol met boeken. En onder de kerstboom is er altijd, náást het rondrijdende treintje, plaats voor een glinsterend ingepakt stapeltje boeken. Want naast liefde en voedsel, voorzie ik ze mijn familieleden het allerliefst van letters, van spannende verhalen en mooie prenten om te lezen in december of erna.

Boek om samen te lezen met kleuters

Mijn vijfjarige kleindochter wil niets liever dan zelf leren lezen, net als haar grote broer. Voor haar kies ik een ‘kleuters samenleesboek’, speciaal geschreven voor lettervretende kleuters.

Wie past op big?, een ‘samenlees’boek, geschreven door Erik van Os en Elle van Lieshout. Uitgeverij Zwijssen

Wie past op big? , geschreven door Erik van Os en Elle van Lieshout, met illustraties van Mies van Hout, is een grappig kort verhaal over een big die wil weten wie komt oppassen als mama gaat werken. Door de rijmplaatjes en de dikgedrukte rode woordjes kan mijn kleindochter helemaal meedoen met het voorlezen. Ik verheug me er nu al op om het samen met haar te lezen in december.

Sinterklaas kan weer jaren mee

Kleinzoon van drie is dol op Sinterklaas én pepernoten. Voor hem stop ik het ‘Gouden Boekje’ : Het verhaal van Sinterklaas in de jute zak.

Roetveegpiet maakt entree in kinderboek

Meester Tom en zijn leerlingen vertellen over Sinterklaas en het feest. Dat de Sint in Turkije is geboren maar nu in Spanje woont en dat hij  vroeger arme kinderen eten gaf. “Doe er dan ook wat lekkers bij,” zei een van de pieten. En Sinterklaas knikte.” Sjoerd Kuyper blaast met dit leuke boekje Sinterklaas en zijn roetveegpieten nieuw leven in, zodat het feest weer jaren mee kan. “Alles verandert altijd” zei Sinterklaas.” En zo is het!

Het verhaal van Sinterklaas, door Sjoerd Kuyper. Een Gouden Boekje van Uitgeverij Rubinstein

Spannend maar ook leerzaam

Mijn tienjarige kleinzoon heeft de smaak van het lezen te pakken. Regelmatig plundert hij mijn boekenkast. Omdat hij een voorliefde ontwikkelt voor historische boeken -tot mijn grote vreugde- geef ik hem om te lezen in december Het geheim van de goudenregen, geschreven door Chris Houtman.

De negenjarige Elizabeth gaat in 1629 aan boord van de Mayflower II om met haar ouders in de Nieuwe Wereld te gaan wonen. Als ze 92 jaar oud is vertelt ze haar avonturen aan haar twaalfjarige achterkleindochter Prudence, die alles zorgvuldig opschrijft. Terwijl Prudence bij haar ‘Omama’ logeert raken ze betrokken bij de hulp aan een groep ontsnapte slaven.

Het geheim van de goudenregen, door Chris Houtman. Uitgeverij: Karakter

Genoeg te beleven in dit boek, dat met mooie kaarten en extra informatieblokjes niet alleen spannend maar ook leerzaam is.

Kookboek perfect cadeau

Ik hou niet zo van koken. Wel ben ik erg gesteld op mensen die heerlijke maaltijden kunnen bereiden, zodat ik per saldo toch vaak lekker eet. Dat is een goede reden om mijn dochter het nieuwste kookboek van Mari Maris: Maison Mari cadeau te doen.

Maison Mari, door Mari Mari Maris. Uitgeverij Carrera

Het is -net als eerder De Groentebijbel en Mari plukt de dag-een prachtige uitgave, gevuld met overheerlijke menu’s die per maand gerangschikt zijn. Afgewisseld met hippe foto’s en het verhaal over haar poging om op het platteland van Noord-Frankrijk een restaurant (met moestuin ) te beginnen is dit het perfecte cadeau voor mijn dochter. En nu maar hopen dat zij binnenkort de Appelcrumble met Tijmdeeg gaat maken ……… die ziet er zo heerlijk uit!

Legendarische verhalen opnieuw tot leven

Arthur, de koning van eens en ooit, door T.H. White. Uitgeverij Athenaeum

Een echte klassieker is deze roman die op de beroemde Arthur-legendes is gebaseerd. Arthur, de koning van eens en ooit, werd tussen 1938 en 1958 geschreven door T.H. White en is onlangs uitgebracht in een nieuwe vertaling van Jolande van der Klis. De legendarische verhalen rondom koning Arthur, zijn vrouw Guinevere en zijn onverslaanbare vriend Lancelot zijn daarmee opnieuw tot leven gebracht.

Mijn echtgenoot zal ongetwijfeld genieten van de verhalen als ‘Het zwaard in de steen’, ‘De Ronde Tafel’ en “De zoektocht naar de Heilige Graal’.

Winnaar Libris Literatuurprijs

Mijn schoonzoon ga ik dit jaar inpakken met De goede zoon van Rob van Essen. Ik was zelf enorm onder de indruk van dit verrassende boek dat zich afspeelt in de nabije toekomst. Een verontrustend herkenbare wereld waarin het basisinkomen is ingevoerd. Daardoor is het museumbezoek en het schrijven van boeken die nauwelijks gelezen worden enorm toegenomen. Zelfrijdende auto’s en schooltassen kruipen achter schoolmeisjes aan als hondjes.

De goede zoon, door Rob van Essen. Uitgeverij Atlas Contact

De hoofdpersoon bezoekt jarenlang zijn dementerende moeder en reist na haar overlijden af naar het zuiden omdat er problemen zijn ontstaan bij een geheim project waaraan hij heeft meegewerkt. Terecht de winnaar van de Libris Literatuurprijs 2019.

Na 35 jaar spannend vervolg

De testamenten, door Margaret Atwood. Uitgeverij Prometheus

Alweer bijna vijfendertig jaar geleden schreef Margaret Atwood Het verhaal van de Dienstmaagd, over de huiveringwekkende, toekomstige wereld van Gilead. In die wereld worden vruchtbare vrouwen ingezet als slaven om te baren voor de -mannelijke- machthebbers.

Onlangs verscheen het vervolg: De testamenten, waarin drie vrouwen vertellen hoe het verder gaat met het huiveringwekkende Gilead. Daisy groeit op in Canada, Agnes is de dochter van een bevelhebber van Gilead en Tante Lydia heeft een grote rol gespeeld bij de totstandkoming van de republiek Gilead. Als hun levens samenkomen worden diep verborgen geheimen onthuld.

Natuurlijk krijgt mijn jongste dochter dit spannende boek om te lezen in december; het zal haar wakker houden!

Wiette heeft weer uitgepakt met mooie tips….maar wilt u nog meer keuze, lees dan ook haar tips uit voorgaande jaren, Sinterklaas houdt ook van lezen, boeken om cadeau te geven en boeken onder de kerstboom.