Jeanet (58) voelde zich moe en ze had ook steeds zo’n raar dood gevoel in haar been. De kinderen troffen hun moeder meer in bed dan lopend door het huis. Haar geheugen ging ook achteruit en ze kon soms moeilijk uit haar woorden komen. Op de site van de Stichting B12 Tekort vertelt Jeanet over de lange jaren voordat ze wist wat er met haar aan de hand was.

Kwaliteit voeding belangrijk

Omdat vermoeidheid zo’n vage klacht is, blijft het vaak onopgemerkt bij vijftigplussers. Dat is jammer, want juist onder ouderen lijkt een vitamine B12-tekort vaker voor te komen, constateert hoogleraar Ouderen en voeding Lisette de Groot van Wageningen UR. Juist op oudere leeftijd is de kwaliteit van voeding belangrijk, beaamt ze.  Goed scoorde in haar onderzoeken onder andere het mediterrane dieet met veel groente, fruit, noten en olijfolie. Aandachtspunten in voeding bij ouderen zijn naast vitamine B12 volgens haar ook vitamine D en mogelijk ook eiwitten.

Maagfunctie bij ouderen minder

Ook apotheker en orthomoleculair deskundige Gert Schuitemaker ziet dat bij vijftig plussers een vitamine B12 tekort vaak voorkomt. “Dat komt – net als bij magnesium- voornamelijk omdat de maagfunctie bij veel ouderen minder wordt. En ook hier verslechtert het slikken van maagzuurremmers de opname van vitamine B12 in de darm.”  Vervelend is dat een tekort aan vitamine B12 van die moeilijk plaatsbare klachten geeft zoals moeheid en weinig energie hebben.

Aangewezen op injecties

Bij Jeanet werd pas na ongeveer 5 jaar en behandeling door een psycholoog omdat het psychisch zou zijn, ontdekt wat er werkelijk aan de hand was. Uiteindelijk vond de huisarts een veel te lage hoeveelheid vitamine B12 in haar bloed. Zelfs toen moest Jeannet zelf vragen om behandeling van dit tekort. Terwijl naast goede voeding en leefstijl behandeling vaak noodzakelijk is, stelt apotheker Gert Schuitemaker:  “Mocht een vitamine B12-tekort worden vastgesteld dan ben je inderdaad vaak aangewezen op injecties door een arts. Want door de slechte maagwerking worden tabletten niet opgenomen. Een alternatief bij een beginnend vitamine B12-tekort zijn vitamine B12-zuigtabletten. Daar begint de opname al in het mondslijmvlies.”

Hoger risico diabetici, vegetariërs en veganisten

Bijzondere groepen met een hoog risico op een B12 tekort zijn naast de maagzuurremmersgroep, diabetes 2 patiënten die het medicijn Metformine gebruiken en vegetariërs en veganisten. Schuitemaker: “Die krijgen standaard te weinig vitamine B12 binnen. Voor suppletie raad ik mensen die deze medicijnen gebruiken aan een arts te raadplegen. Indien vlees of vis niet in de dagelijkse voeding zit, is suppletie van minstens 5 microgram per dag aanbevolen.”

 “Ik kan weer helder denken”

Bij Jeannet verdwenen na de injectiekuur inderdaad haar klachten. Toen ze stopte met de injecties, kwamen die klachten helaas weer terug. Jeannet verbeterde haar leefstijl, stopte met roken en dronk minder wijn maar ook dit keer verdwenen de klachten pas toen ze weer injecties kreeg. “Ik kan dan weer helder denken, mijn haar gaat weer glanzen en ik voel me duidelijk minder moe!”

Meer lezen over gezondheid? Klik dan hier.

foto: Bruno Aguirre?Unsplash