Vandaag starten we met een nieuwe rubriek ‘In beweging’. Daarin vertellen vijftigers hoe ze fit blijven. Koos de Rooy (65) skeelert ons tegemoet op een mooie nazomerse dag in Driemond (NH):

“Ik skeeler, om in vorm te blijven voor het schaatsen. Ook al zit het de laatste jaren niet mee in Nederland. Ik hou niet van ijsbanen hè, wil het liefst van die mooie natuurtochten maken. Niet dat ik elke week skeeler, alleen als het zulk mooi weer is als nu, dan denk ik: hop, ik trek mijn skeelers aan en ga lekker langs de Stammerdijk, het Amsterdam-Rijnkanaal door het Diemerbos. Dus niet in teamverband, altijd alleen. Mijn vrouw gaat ook niet mee, nee, die blijft thuis, haha!

Altijd helm op

Ik ben niet bang om te vallen. Dat is me in de 20 jaar dat ik nu skeeler maar een keer écht gebeurd. Er kwam me een fietser tegemoet, die niet duidelijk links of rechts koos. Het werd dus frontaal. Ik kwam in de berm terecht op de zijkant van mijn gezicht. Maar ik heb altijd een helm op, naast knie- en elleboogbeschermers. En daardoor ben ik er buiten wat schaafwonden goed vanaf gekomen.

Alles doen voor je gezondheid

Ik vind sporten, in beweging blijven heel belangrijk. Heb altijd een baan achter het bureau gehad. En als je je geestelijk inspant, dan zorgt lichamelijke inspanning voor evenwicht. Als ik niet skeeler, dan ga ik in ieder geval twee keer per week naar de sportschool. Je hebt het natuurlijk niet helemaal in de hand, of je gezond blijft of niet. Maar zeker voor mensen van onze leeftijd, vind ik dat je er in ieder geval alles aan  moet doen.”

Wilt u ook gaan skeeleren of schaatsen. Meer informatie kunt u krijgen bij skeelerenenskaten.nl en bij de KNSB.