Net als veel andere Nederlanders is december in onze familie een maand van kwakkelen geworden. Te gezond om in bed te liggen, te lammenadig om iets aan te pakken. “Laten we een spelletje doen,” stelde mijn dochter voor in de app. En daar stond ze voor de deur met een boodschappentas vol spelletjesdozen. Zo zaten we als vanouds met kinderen om de tafel. Veel gezelliger dan tv kijken!

De tijd vergeten

In de ban van Ticket to ride, deden we spelletje na spelletje van treinen neerzetten en punten scoren. Een beetje zoals vroeger, toen ik met mijn zus mens-erger-je niet speelden tot we ’s nachts droomden van de gele en rode poppetjes. Ook nu vergaten we even helemaal de tijd. Totdat iemand toch op de klok keek en zag dat het bedtijd was. Een vaag schuldgevoel bekroop me bij het opruimen. Had ik niet beter in dezelfde tijd iets leerzaams kunnen lezen?

Even niet aan werk denken

Maar mijn conclusie was dat het oproepen van warme herinneringen en de gezelligheid, het over en weer plagen, de wens om te winnen en het ontspannen klessebessen me veel meer waard was. En de ontspannen, lachende gezichten van mijn dochters (zij wonnen), die duidelijk even niet aan hun werk en huiselijke beslommeringen dachten.

Gelukkig krijgen we als volwassenen die een spelletje doen ook de zegen van de wetenschappers. In een oud artikel uit Psychologie Magazine lees ik waarvoor dat allemaal wel niet goed is. Dagmar van der Neut beschrijft op humoristische wijze dat spelen ‘smeerolie’ is voor je brein. Je ontspant enerzijds maar concentreert je anderzijds op het spel.

Spelen net zo belangrijk als slapen

Voor kinderen is spelen een oefening van vaardigheden die in het latere leven van pas komen, zoals winnen, verliezen, je in anderen verplaatsen, het leren omgaan met problemen en 2 stappen vooruitkijken. In het artikel wordt de Amerikaanse ‘speeldeskundige’ Stuart Brown aangehaald, die spelen net zo belangrijk vindt voor ons brein als slapen. ‘Een speeltekort maakt mensen somber en ze raken vastgeroest in hun denken’.

Jong geleerd, oud gedaan.

Welk spelletje gaan we doen?

Dus, kom, laten we een spelletje doen. Ik heb nog steeds een oude plastic zak met Mens-erger-je- niet. Regenwormen om samen met de kleinkinderen te doen. Met Qwixx maakte ik kennis op vakantie in Italië, klaverjassen met de tennismaatjes was ook gezellig. Tijdens het kerstfeest werd het aloude Monopoly genoemd. En Catan werd cadeau gegeven. Wat gaan we doen? Jij, mag kiezen!

Meer over spelen

Spelen is meer dan alleen een spelletje doen aan tafel. Het is ook met de leden van de hobbyclub samen knutselen. Of dansen, alleen of met de kleinkinderen. Buiten shuttelen of een balletje trappen met de buren. Goed voor hoofd en hart en misschien een idee voor mensen die zich niet aan conditieoefeningen wagen. Zoek de spelende mens in je zelf en laat hem vrij.  Op NPOStart is nog steeds de mooie documentaire De Spelende Mens te zien van Sanne Rovers, waarover Wiette van Klingeren in 2018 schreef. In Amsterdam speelt een groepje mensen tennis: voor de beweging maar ook voor de gezelligheid!

Openingsfoto: Ticket to ride kan met meerdere spelers op meerdere continenten worden gespeeld. ©eigen foto.