Een verre facebookvriendin plaatst een post die me doet glimlachen. ‘Nu ik heb bewezen dat ik twee kinderen, een kat en een aloë vera in leven kan houden, wilde ik een stapje verder gaan. Dus wie heeft er stekjes of planten waar je vanaf wilt/kunt. Ik kom ze graag halen.’ Misschien een idee voor me. Ik heb namelijk net een pot met twee zielige scheuten naar de zolderkamer gebracht. De voorlaatste halte voor een zieke kamerplant.

Crisisopvang voor zieke kamerplant

Mijn verre facebookvriendin is niet de enige die zich opwerpt als crisisopvang of goeroe voor planten. Het lijkt wel een échte trend. Op twitter tref je de plantendokter, op instagram is @mamabotanica een van de velen, op internet bloeit stekjesruil en voor elke schimmel of insect in je plant kun je tegenwoordig wel behandelingsadvies krijgen. Een ontdekkingsreis voor wie met een zakdoek in de hand bij een zieltogende kamerplant staat zoals ik.

Verbannen naar zolder

“Ik had die plant allang in de kliko gegooid”, was het snoeiharde advies van een ras Amsterdamse vriendin bij het zien van mijn poging de kamerplant in een stijlvolle pot in mijn huiskamer in leven te houden. Zijn voorganger moest ook al naar zolder worden verbannen, omdat de -prachtige- donkergroene bladeren vochtdruppels bleken te vormen, die ze stilletjes loslieten op de eikenhouten vloer. “Het parket!!!” riep mijn man verwijtend uit, toen hij de kring van druppels ontwaarde.

Driemaal is scheepsrecht; nieuwe kamerplant mag het proberen…

Alleen totaal verdord gaat weg

En nu knikt hij instemmend bij de opmerking over de kliko. Ik zie echter nog te veel tekenen van leven om de plant in de diepte van de vuilnisbak te laten verdwijnen. Dus gaat hij naar boven. Weggooien doe ik pas als een plant nog slechts bestaat uit wat dorre stengels en zelfs dan kijk ik op weg naar het onvermijdelijk droeve einde op de bodem van de vuilnisbak of ik nog tekenen van leven kan ontwaren in de potaarde.

Kamerplanten niet alleen decoratie

Want er is meer tussen hemel en aarde dan het menselijk oog en brein kunnen bevatten. Zo weet ik inmiddels dat het dna van planten maar een paar streepjes verschilt van mensen. En nu bossen zo belangrijk zijn geworden in de klimaatdiscussie, las ik met interesse dat bomen niet stilstaan maar bewegen. Dus die kamerplant is echt meer dan alleen maar decoratie; hij zorgt immers -bewezen- ook voor een goed klimaat in huis.

Bomen bewegen…. Foto: Unsplash/studiodekorasyon

Waterbollen een uitvinding!

Nu mijn levenstempo iets vertraagd is, heb ik meer oog gekregen voor het welzijn van mijn groene vrienden. Oké, ik vergeet ze wel eens water te geven maar de achtste dag is toch ook nog 1x per week? Die waterbollen van de bouwmarkt zijn wat dat betreft een uitvinding. Kan de plant zichzelf bedienen! Ik probeer ook de exotische namen te onthouden maar dat blijkt vooralsnog een onmogelijke opgave.

Rode blaadjes van de poinsettia

Het ziet ernaar uit dat kerstroos 2018 ook dit jaar feest met ons viert.

Ja, die van de kerstroos onthoud ik wel. Poinsettia, de officiële naam, is blijven plakken door het artikel dat Karin de Lange erover heeft geschreven. Vorig jaar gekregen, vond ik hem met zijn gekartelde bladeren nog mooier dan de exemplaren van de supermarkt. Jammer genoeg kreeg hij van de zomer witte vliegjes. Kennelijk op de tocht gestaan,  weet ik inmiddels. Per ongeluk deed ik deze keer iets goed: ik zette hem in de tuin. Een van de adviezen op Milieucentraal om ziektes bij kamerplanten te bestrijden. De witte vliegjes gingen weg maar ook de meeste bladeren. Maar zag ik daar geen nieuwe knopjes? En zo prijkt hij inmiddels weer in zijn rode pot in de kamer. Zelfs de man raakte enthousiast: “Heb je gezien dat hij rode blaadjes heeft?”

Twee zielige stengels, ondanks waterbol….

Raad bij zieke kamerplant

Nu nog de twee zielige stengels van een van de andere zieke kamerplant. Misschien weet mijn facebookvriendin raad…