Ze staan er weer in groten getale, de kerststerren. Bij de tuincentra en supermarkten. De eerste signaleerde ik zelfs al voor Sinterklaas. Kerstster: een naam waarvan je gaat stotteren met die  dubbele ‘stst’. Overigens is Poinsettia, de officiële naam niet veel gemakkelijker uit te spreken. Maar lukt het je, dan klinkt het als een gedicht. Ze zijn er in het rood, wit, inmiddels ook in roze en verlopend in kleur. Groot en klein. Ze maken deel uit van de kerststukjes met dennenappels, kaarsjes en strikjes. Of ze staan op zichzelf. Helemaal blij word ik van die super, dieprode kleur die zo echt Kerst betekent. In dit grijze, donkere, koude weer in december snakken we toch allemaal naar kleur en passie!

kerstster
Ze zijn er weer bij tuincentra en in winkels.

Jarenlang verwend door schoonmoeder

Traditioneel kwam mijn schoonmoeder altijd met een Kerstster aanzetten. Niet met de kerst, want die vierden we bij haar en dan namen wij iets mee. Nee, ergens tussen Sint en Kerst kwam ze wel eten en nam ze De Kerstster mee. Ik mis dat nog elk jaar, nu ze er al zo lang niet meer is. Nu moet ik mezelf verwennen met een Kerstster. Ik deed mijn best om de plant zo lang mogelijk in leven te houden, maar januari haalde hij meestal niet. De bladeren vielen er af en ik hield een kaal plantje over. Maar even kon ik blij worden als ik naar die plant keek. Nu weet ik wat ik verkeerd deed. Ik was te liefdevol en gaf teveel water. Er mag geen water aan de voet blijven staan en de plant moet je pas water geven als de aarde droog is. En dat kaal worden is, heel tegenstrijdig, de zomerstand van de plant. Dat hoort dus gewoon zo.

Rood van kerstster ook goed voor verfstof 

Niets chemisch of gekruist dat rood.. Het is helemaal echt! Er kan juist rode verfstof van worden gemaakt. De plant komt oorspronkelijk uit Mexico. Daar wordt het een struik van 4 meter hoog die in de winter bloeit. In de zomer is hij kaal. Ik kreeg ooit een foto van de Kerstster als struik toegestuurd van een vriendin die overwinterde in Portugal.

Het wonder van de kerstster

Het verhaal gaat dat in Mexico een arm meisje met Kerst een bosje onkruid aan Jezus cadeau deed. Dit bosje veranderde ’s nachts door een wonder in de bekende rode sterren. Sindsdien heet de kerstster daar Flores de Noche Buena, bloemen van de Heilige Nacht. Daarmee raakte de Kerstster met Kerstmis verbonden.

Wie weet haalt hij volgend jaar….

kerstster

Je kunt proberen om de kerstster over te houden. De plant verliest wel de kleurige schutbladeren. De bloemetjes zijn klein en in het midden te vinden. Hij kan teruggesnoeid worden en blijft dan als kale plant leven. En dan volgt de tegenstrijdigheid! We zijn er aan gewend dat bloemen bloeien in het licht. Maar de kerstster moet juist veertien uur per dag in het donker staan, vanaf september. Dan maakt hij weer knoppen en gaat hij in december weer bloeien. Het is echt een winterplant! Hoe dat in Mexico werkt? Dat lijkt me een zonovergoten land….De wereld is vol wonderschone raadselen. Misschien lukt het me volgend jaar nog een keer Kerst te vieren met mijn kerstster van dit jaar.