Geen kuitbroek, minirok of hemdjes en de wenkbrauwen niet in één potloodstreep accentueren. Een beetje rekening met hun leeftijd houden de vrouwelijke bezoekers van de 50PlusBeurs wel. Maar voor de rest? Ze staan midden in het leven, dat blijkt wel uit het feit dat een aantal van hen een vrije dag heeft moeten nemen.

Stella Ruisch doet deze week verslag vanaf de 50PlusBeurs. Daar is op dinsdag de winnares van de Silver Model Verkiezing gehouden. De 6 finalisten van de modellenverkiezing hadden een opmerkelijk eensluidende boodschap: ouder worden is geen probleem als je maar actief blijft en geniet. Zoals de 70-jarige Micheline die vanwege haar leeftijd stopte met haar werk als schoonheidsspecialiste maar haar klanten zo miste, dat ze weer aan het werk toog.

Genieten niet langer uitstellen

Even verderop loopt Friese Ida (56) die in de zorg werkt. “We kunnen wel wachten met genieten tot ons pensioen, maar dat wordt elk jaar weer 3 maanden uitgesteld,” zegt ze, terwijl ze een camper op de beurs bekijkt als vervoermiddel voor haar volgende vakantie.

Mieke maakt zich juist nu op

Mieke Aemendt (72) krijgt complimenten over haar make up.

 

De make-up van Mieke Aemendt (72) wordt goedkeurend bekeken door visagiste in opleiding Ilsa Tijdink in de stand voor wenkbrauw- en wimpermake-up. Ze oogst complimenten met haar blauwe ogenschaduw (“niet tot aan de wenkbrauw”, aldus Ilsa) en een mooie eyeliner boven haar ogen. Daardoor komen haar ogen achter de modieuze brillenglazen mooi uit. Mieke is op stap met vriendinnen uit het dorpje bij Venlo waar ze woont. “En dat vind ik dan een mooie gelegenheid om me op te maken.” Minder make-up boven de vijftig? “Ik gebruik juist meer!”, roept ze vrolijk. “Vroeger op het land, ja, juist bij het asperges steken, maakte ik me nooit op. Dus nu geniet ik ervan als ik een aanleiding heb.”

6 finalisten zijn allemaal winnaars

De vraag over een mooie 50Plus uitstraling komt op bij de verkiezing van het Silver Model in het grote theater. De bezoekers van de 50PlusBeurs zoeken in het grote theater hun stoeltje op, om te zien wie van de 6 finalisten uiteindelijk met de sjerp en de eer van Silver Model 2017 naar huis gaat. Mariska van Kolck, die zichzelf een jónge vijftigplusser noemt met haar 53 jaar, heeft meteen een klik met de 6 finalisten Ellen, Stella, Micheline, Mahalia, Frieda en Berdien. Ze vuurt ze aan om nog een keer een rondje te maken op het plankier. Van half 50 tot 70, ze doen het met flair. Allemaal winnaars, benadrukt Mariska die vooral het actieve leven van de 6 roemt.

Modellenverkiezing om uit comfortzone te treden

Uiteindelijk krijgt Stella Buter uit Dordrecht de sjerp om. De oproep voor de Silver Model-verkiezing in Plus Magazine was hét antwoord op het lijstje dat de 61-jarige maatschappelijk werkster uit Dordrecht voor zichzelf dit jaar had opgesteld. “Ik vond dat ik iets moest doen waardoor ik uit mijn comfortzone moest treden.” En daar slaagde ze bijna dartelend over het toneel wonderwel in.

Genieten, dan straal je plezier uit!

“We krijgen allemaal een rimpeltje meer, en dan moet je niet al te strakke kleding aantrekken. Ik heb dus meestal ook iets aan dat over mijn taille valt,” legt Mariska de gevolgen uit van het 50plus zijn. “Maar verder vind ik het vooral belangrijk dat je plezier uitstraalt net als de 6 finalisten hier. Ik geniét als mijn zoon uit het café belt en vraagt of ik ook nog even wat kom drinken. Dan klim ik uit mijn bed en sta ik even later met de muziek mee te deinen.”