Voordat ik het me goed kan realiseren, laat ik me in de drukte op de Gezondheidsbeurs in Utrecht een ansichtkaart over hoofdhuidkoeling in me handen duwen. Er staat een jonge rossige vrouw met een prachtige vlecht op afgebeeld. En daarnaast de tekst: ‘Wist jij? ….dat je bij CHEMO je haar vaak WEL kunt HOUDEN?! En dat allemaal omdat ik door de mensen voor me mijn pas moet inhouden en daardoor de innemende blik kruis van José Bastiaanse, die in Utrecht voor www.geefhaareenkans.info  staat te flyeren.

Hoofdhuidkoeling heeft José enorm geholpen

“Kijk, dit is mijn eigen haar! Ondanks dat ik vorig jaar chemotherapie heb ondergaan,” vertelt José bij het overhandigen van de kaart. De vreugde dat ze deze nare fase in haar leven hopelijk kan afsluiten, spreekt boekdelen. De diagnose was eierstokkanker, waardoor ze uiteindelijk nu ook in de stand op de Gezondheidsbeurs terecht is gekomen. Ingrijpend, beaamt ze, maar daarom is ze des te meer blij dat er aan de buitenkant niets te zien was. “De coldcap heeft me enorm geholpen.”

Zelfde methodiek als fruittelers gebruiken

Hoofdhuidkoeling

Connie kreeg als een van de eerste vrouwen in Nederland hoofdhuidkoeling aangeboden.

Connie Sneijder staat naast haar. Ze was een van de eerste vrouwen in Nederland die dankzij hoofdhuidkoeling haar haar heeft behouden. José lachend: “Het is dezelfde methodiek als de fruittelers gebruiken om hun fruit te beschermen door het te bevriezen.” Het fruit kunnen we niet vragen hoe dat voelt, maar wie op Kanker.nl kijkt, ziet dat er vrouwen zijn, die de ijzige kou moeilijk kunnen verdragen. Vooral het eerste kwartier moeten de meeste patiënten wennen aan het effect van de koelvloeistof. De behandeling via een kap op het hoofd start een half uur voor de chemotherapie en eindigt ongeveer 3 kwartier tot anderhalf uur later. Niet iedereen kan dat opbrengen en de behandeling is ook niet voor alle vormen van kanker geschikt.

Hoofdhuidkoeling wordt (te) weinig aangeboden

“Dat is jammer maar wij vinden wel dat zoveel mogelijk (voornamelijk vrouwen) mensen de keuze moeten krijgen voor deze behandeling. En dat is nu niet zo,” vertelt lotgenote Connie. De zogenaamde coldcap is inmiddels wel in de meeste ziekenhuizen aanwezig maar artsen maken niet altijd gewag van de mogelijkheid. “Slechts 30 procent van de kankerpatiënten wordt over het bestaan ingelicht.” En daarom wordt er nu in Utrecht geflyerd. “Mijn behandelend arts waarschuwde me dat er misschien door de coldcap tumorcellen onder de hoofdhuid konden ontsnappen. Toen ik zei dat eierstokkanker niet of nauwelijks uitzaait naar de hersenen, moest hij me wel gelijk geven”, aldus José.

Zus koos voor pruik

Het lot wil dat haar 10 jaar oudere zus door dezelfde ziekte is getroffen. “Zij heeft voor een pruik gekozen. Haar haar groeit inmiddels weer en dus zeg ik dat-ie wel af kan. Maar ze vindt het nog te kort om zonder pruik over straat te gaan.”
Gelukkig heb ik (nog) niemand waar ik de ansichtkaart naartoe zou kunnen sturen. Maar doorvertellen…bij dezen. Opdat iedereen voor zichzelf een goede keuze kan maken. Succes, José en Connie!