“Bij toeval ben ik 25 jaar geleden gaan hardlopen; het bedrijf van mijn toenmalige partner bood sportprogramma’s aan en samen met hem ben ik een hardloopprogramma gaan volgen. Dat begon met 1 minuut hardlopen gevolgd door 1 minuut wandelen. Gaandeweg werden de afstanden steeds langer.”

De komende weken laat Meerdanvijftig.nl vijftigers vertellen hoe ze in beweging blijven. Vandaag hardloopster Bianca uit Nijmegen.

Hardlopen gaat vooral om het plezier

hardloopster-bianca-bij

Tijdens de duurloop wordt lief en leed gedeeld.

Tegenwoordig train ik twee keer per week bij een atletiekvereniging. De dinsdag volg ik een intervaltraining met beurtelings op tempo lopen en dribbelen, in het weekend loop ik samen met anderen een duurloop van één tot anderhalf uur. Presteren staat bij mij niet op de voorgrond, het gaat vooral om het plezier van het lopen. Het is heerlijk om buiten te sporten. In Nijmegen waar ik woon zijn zoveel prachtige routes, daar geniet ik ook erg van de seizoenswisselingen. Op een druilerige, winterse dag heb ik soms helemaal geen zin om te sporten, maar als ik dan toch ga, kom ik vol energie weer terug. Ik vind ook het sociale aspect belangrijk. Tijdens de duurlopen wordt er heel wat afgekletst. Lief en leed wordt gedeeld. Ook lunchen we soms samen.

Meekomen met de jongere garde

In het verleden heb ik wel eens fysieke problemen gehad zoals een hielspoor en een kuit- en knieblessure.  De laatste tijd ben ik gelukkig blessurevrij. Wel merk ik dat het na mijn 50e langer duurt om op mijn oude niveau te komen als ik een tijdje niet train. Het kost meer tijd om weer op hetzelfde punt te komen als ik had. Ondank dat het me niet om de prestatie gaat heb ik toch aan wat wedstrijden deelgenomen. Zo heb ik al verschillende malen de  Nijmeegse Zevenheuvelenloop van 15 kilometer gelopen en een paar keer een halve marathon. Dan kan ik nog goed meekomen met de jongere garde. Ik hoop het hardlopen dan ook nog lang vol te houden!”

Ook zin om hard te lopen? Voor meer informatie kunt u kijken op de site van de Atletiekunie: hardlopen.nl