Samen met haar lief was Ellen Groenveld voor een paar dagen in de Lichtstad of op zijn Frans, La Ville Lumière. Bij een bezoek aan Parijs hoort romantiek en boven de vijftig moet je in de liefde een beetje sturen. Een bezoek aan het pas geopende Le Grand Musée du Parfum, waar je verleidelijke parfums kunt ervaren, geeft de juiste prikkels aan de romantiek in Parijs.

Le Grand Musée du Parfum

Op 73 Rue du Faubourg St Honoré tussen de grote modehuizen en de vijfsterren hotels vind je op een binnenplaats het gloednieuwe parfummuseum. We worden hoffelijk door de bewaking van het museum ontvangen en naar de cassière geleid. Door de aanslagen in Parijs is overal veel meer bewaking, dus ook in dit nieuwe museum. Maar we zijn zeer welkom om deze parfumsensatie mee te maken.

Geschiedenis van het parfum in Frankrijk

Voor de Franse vorsten was de parfum een geschenk.

Voor de Franse vorsten was de parfum een geschenk.

We beginnen bij het ontstaan van de parfum. En dat is bij het verbergen van de stank. Want wat moeten die Franse koningen gestonken hebben. Geen stromend water en geen riolering maakt je niet veel frisser. Voor de Franse vorsten was de parfum een geschenk. Een leuk weetje is dat Koning Lodewijk de 15e wel 16 liter parfum per dag gebruikte.

De geurtuin verstopt in je brein

Daarna bezoeken we de geurtuin. Ruiken is een vanzelfsprekendheid. De neus is een zintuig dat we altijd gebruiken maar ons niet altijd van bewust zijn. Het museum van de parfums leert ons hoe we geuren in ons brein vasthouden en hoe we dat kunnen trainen. Een geurtuin met grote kunstbloemen laat je de eerste eenvoudige huis-tuin-en keukengeuren ervaren en onthouden.

Een geurtuin met grote kunstbloemen.

Een geurtuin met grote kunstbloemen.

Geuren als vanille, kaneel en rooklucht worden in het bezoek aan de geurtuin in je brein verstopt.

Parfums zijn een geheimzinnige kunst

We hangen boven een waaier van rozenparfums. Wat zijn er veel verschillen; alleen al in een parfums gecreëerd op rozen! We gaan samen nog een etage hoger en worden verder in de wereld van de parfumontwerpers getrokken. De geuren worden complexer en we gaan meer en meer begrijpen dat het vak van parfumeur een combinatie is van wetenschap en creativiteit. Het is haast een geheimzinnige kunst.

Parfumerie

De parfumtocht eindigt in de parfumerie en een kleine bookshop met alles wat je altijd al had willen weten over parfums. Bekende parfummerken zoals Guerlain, Clinique of Cartier zijn te ontdekken in een geweldig ingerichte parfumerie. Het is stijlvol, chic en gastvrij. We mogen alles ruiken en aanraken. Alles is uiteraard te koop. Het was een overweldigend einde aan een tour vol parfumwolken.

Het is stijlvol, chique en gastvrij.

Stijlvol, chic en gastvrij.

Thee tip

Na onze parfumtour zijn we terug gegaan naar onze straat, Rue Cler. Om daar in de theebibliotheek van Mariage Frères de sensatie van geur en smaak te beleven. Een Maison de Thé à Paris. Je kunt er ruiken, kopen en proeven. Wij zijn even rustig gaan zitten en hebben ons een heerlijk kop thee laten serveren. De bediening is zo hoffelijk dat we ons even een koning van Parijs voelde.

Parfum ruiken en thee drinken in Parijs

Wat kan er fijner zijn voor een vrouw (behalve winkelen) dan parfum ruiken en heerlijke thee drinken? Ik beleefde een romantische dag en nacht in Parijs. Een geweldige herinnering die ik mee naar huis neem.

Thee tip.

Heerlijke thee in een prachtig kopje.

Tips voor heerlijk eten en slapen in het 7e arrondissement

Natuurlijk is een romantisch weekend in Parijs niet compleet met heerlijk eten en een mooi, schoon hotel. Wij sliepen in het Cler Hotel overnacht. Een driesterrenhotel in het 7e arrondissement. Dat ligt tussen Eiffeltoren en Grand Palais, vlak onder de Seine. Het  Le Grand Musée du Parfum is op loopafstand. Maar ook de metro en de bus zijn dichtbij.

Spiegel wanden en tafeltjes

In de middag hebben wij heerlijk geluncht bij restaurant Le petit Cler. Een Frans restaurantje met spiegelwanden en tafeltjes die moeten worden weggeschoven om te kunnen zitten. Wil je iets meer ruimte dan kun je naar Café Central verderop in de straat.

Engels in Parijs

Maison de The à Paris.

Frans op de gevel maar binnen wordt Engels gesproken.

Niet overal in Parijs wordt goed Engels gesproken. Het personeel was zeer behulpzaam en alle teksten in Le Grand Musée du Parfum waren ook in het Engels. Het Cler Hotel richt zich op de internationale klant. In de bijbehorende restaurants en de Mariage Frères kun je je in Engels verstaanbaar maken.