In navolging van andere Europese steden ook in Amsterdam nu het Silverscreenfestival.

Hoewel mijn haren de laatste jaren steeds grijzer worden, raakt mijn belangstelling voor de wereld steeds gekleurder. Ook in mijn vriendenkring zie ik dat niet alleen onze leeftijd maar ook onze interesse in de wereld en alles wat er te zien is toeneemt met het klimmen van de jaren. Ik ben dan ook blij verrast met het nieuwe filmfestival van Amsterdam: Silver Screen Filmfestival Amsterdam. In Bioscoop Het Ketelhuis zijn vanaf vandaag tot en met 13 juli films te zien, die een einde willen maken aan de stereotiepe beeldvorming die nog veel te vaak over ouderen bestaat.

Prachtige films en documentaires

Een blik op het programma laat zien dat er veel prachtige films en documentaires  kunnen worden bekeken.

Scene uit de ontroerende Zuid-Koreaanse film Poetry.

Bijvoorbeeld de ontroerende Zuid-Koreaanse film Poetry, waarin grootmoeder Yang-Mi de zorg draagt voor haar moeilijk opvoedbare kleinzoon én een poëzie-cursus volgt. Ook wordt één van de documentaires waar ik in 2017 mijn hart aan verloor, op het Silver Screen Filmfestival vertoond.

In Visages Villages reist de 90-jarige Franse filmmaakster Agnes Varda met een jonge foto-graffiti kunstenaar langs dorpen op het Franse platteland.  Terwijl ze prachtige portretten van de dorpsbewoners maken, ontstaat er een hechte vriendschap.

ouderen

Visages Villages, een film waar Wiette van Klingeren al in 2017 verliefd op werd.

Contact tussen generaties

Het filmfestival is een initiatief van de gemeente Amsterdam in het kader van  Age Friendly Cities, (leeftijdsvriendelijke steden), waar Amsterdam bij aangesloten is. Astrid van Ketel is één van de organisatoren van het Silver Screen Filmfestival. “Het festival is beslist bedoeld voor mensen van alle leeftijden!”, vertelt ze enthousiast. “Ouderen spelen een belangrijke rol in de geselecteerde films. Maar voor deze editie hebben we films geselecteerd waarin het juist gaat over contact tussen de generaties.”

Focus ligt stereotiep op fysieke ouderdom

De organisatoren willen werken aan de beeldvorming over ouderen. “Die is nu vaak stereotiep en gefocust op de fysieke aspecten van ouderdom. Maar deze leeftijdsgroep is net zo divers als andere leeftijdsgroepen. Film is een mooie manier om het leven van anderen te zien We hebben ons laten inspireren door een vergelijkbaar festival in Frankfurt, dat al 9 jaar draait.”

Ouderen hebben geen seks

Italiaanse film Pranzo di Ferragosto over ouderen en daten.

“Er zijn veel extra activiteiten georganiseerd. Zo is er iedere ochtend een paneldiscussie. Ik denk dat ze allemaal interessant zijn. De eerste – na de vertoning van de Italiaanse film Pranzo di Ferragosto -gaat over nieuwe mensen leren kennen en daten op latere leeftijd.” En na de vertoning van de documentaire 69: Liefde seks senior vindt een gesprek plaats met filmmaker Menna Laura Meijer. Het gaat over de opvatting dat oude mensen geen seks hebben en niet meer verliefd kunnen zijn. “Maar is dat eigenlijk wel zo? Of kunnen we het ons gewoon niet voorstellen?”

Voorwerpen en hun verhaal

Discussies na afloop van films in Het Ketelhuis. In het middenin groene jurk Astrid van Ketel..

“Er zijn veel mooie films te zien”, belooft Astrid van Ketel.  “De documentaire Bewaren – of hoe te leven heeft mij aan het denken gezet over het bewaren van voorwerpen die een verhaal vertellen over iemands leven. Kun je die verhalen ook met elkaar delen als je niet bewaart, zoals veel jongeren doen? In de paneldiscussie na deze vertoning gaat het gesprek over of bewaarde voorwerpen kunnen helpen bij een gesprek tussen de generaties. Bovendien is er een opruimcoach aanwezig.”

Ouderen, vind jullie voeten!

“Het festival eindigt vrijdagmiddag met een leuke afsluiting na de film Finding Your Feet. Dan wordt er gedanst met Grey Vibes, een organisatie die zang-, dans- en theatercursussen organiseert voor de leeftijdsgroep 55 – 100 jaar.”

Filmfestival over ouderen een must

Met dit veelbelovende programma én boeiende en feestelijke activiteiten is dit filmfestival een aanrader. Misschien zelfs een ‘must’! Vrienden, ik ben deze week te vinden in Het Ketelhuis! Komen jullie ook?