Noëlla de Block is meer dan twee jaar geleden gestopt met haar haar verven. “Het viel me erg mee!”, reageert ze op Facebook op mijn twijfel tussen coupe soleil en grijs haar. “Het is alleen bij de kruin grijs. Relax,” adviseert ze. “En wees blij dat we zo oud worden. Velen halen het niet!” Grijs haar is sinds een paar jaar ‘de mode’, waarbij sinds kort ook televisie-persoonlijkheid  Catherine Keyl zich heeft aangesloten.

Ik vind peper-en-zout lelijk

Haar verhaal is de reden dat ik ook nog maar eens in de spiegel heb gekeken. Geholpen door mijn echtgenoot ’s avonds aan tafel: “Ja, waarom verf je je haar eigenlijk?”

oma

Blond of toch maar naar grijs?

Bijna automatisch antwoordde ik: “omdat mijn eigen haar zo’n beetje peper en zout is. En dat vind ik lelijk.” Kijk, bij mijn man – en ook bij andere mannen- vind ik dat gemêleerde grijs met zwart juist wel staan. Maar bij vrouwen?

Genieten van grijze lokken

grijs haar

Loekie Groeneveld (75): rode krullen. Foto: Facebook.

Machteld Brouwer vindt het heerlijk dat ze het niet meer kleurt. “Al twee jaar niet meer. En het staat hartstikke goed.” Maar Loekie Groeneveld (75) zweert bij haar kastanjerode krullen. “Ik blijf elke 2 maanden naar de kapper gaan. Ik wil nog geen grijs haar!” Inge Vriesman koos de middenweg: ze voegt wat highlights aan haar kapsel toe en geniet zo van haar grijze lokken. Oud-collega Marjolein Hurkmans is sinds kort een aantrekkelijke blondine op advies van haar kapper. Dat is nog wel wennen, begrijp ik van de journaliste die ik leerde kennen als een donkere krullenbol. Zoveel hoofden, zoveel zinnen dus, merk ik aan de reacties op Facebook. Zelfs mijn eigen kapper reageert. Een compliment aan zichzelf, vanwege ‘mijn mooie gezicht, knappe coupe.’ De grapjas.

Ik vraag het de kapper

Kapper Geert is net zo kundig met föhn en borstel als met het omzeilen van moeilijke antwoorden.

Nadat ik de trap ben afgedaald naar zijn salon, sinds kort gevestigd in een schattig monumentje aan het Valeriusplein in Amsterdam-Zuid, vraag ik hem daarom meteen hoe hij over mijn haar denkt. Moet ik dan toch maar naar trendy grijs overstappen? Uiteindelijk tovert Geert Thijssen mijn steile, sprieterige haren al sinds jaar en dag in een coupe waardoor ik met meer zelfvertrouwen de deur uitstap. En nu snap ik ook waarom hij door de jaren heen zo’n brede klantenkring heeft weten op te bouwen.
Hij is net zo kundig met schaar, föhn en borstel als met het omzeilen van moeilijke antwoorden. “Ja, de een vindt peper en zout prachtig, de ander vindt het afschuwelijk. Net zoals de een zijn steile haar verafschuwt, terwijl ik dat dan heel mooi vind staan.”

Hele klus

Om het vervolgens op mij toe te spitsen: “Je bent nog helemaal niet zo grijs, hoor. Alleen bij je slapen en voor de rest zit er slechts hier en daar een grijze haar. Maar als je het grijs wilt hebben, is het nog een hele klus. Dan moet ik je haar eerst zo blond mogelijk maken en dan met een askleur verven.” Daar gaat mijn idee van een win-winsituatie: mooi grijs en geen troep toevoegen aan het milieu.

Afschuwelijk

“Kijk maar eens hoe donker je nog bent,” wijst hij op mijn achterhoofd. Juist ja, dat was de reden dat ik na 25ste mijn oorspronkelijke blonde haren een handje ben gaan helpen. En zo dwalen we af naar het zwempermanentje uit diezelfde periode en de schaterlach die de foto’s uit mijn jeugd (getoupeerd en gepermanent kapsel en bril met grote glazen: heel erg jaren zeventig) aan mijn dochters ontlokken. “Afschuwelijk, mam!”

Grijs haar? Mij niet gezien

Bij die herinnering, kies ik toch opnieuw voor die veilige coupe soleil, waarmee ik nu al 30 jaar gelukkig ben. “Doe vooral, waarbij je je happy voelt,” adviseert Quirine Lansvelt-Ruys ook de lezers op Facebook. “Ik ben al jaren “peper en zout”, van nature. En daar voel ik me prima bij.” Kan wel zijn maar mij dus niet -zo- gezien…..

Openingsfoto: Unsplash/Guilherme Petri