Verrassing

De bekendmaking dat Sweet Dreams de Nederlandse inzending is voor de Oscars volgend jaar én een hoofdrol voor leeftijdgenoot Renée Soutendijk dreef me nieuwsgierig naar de bioscoop. Daar stond me een verrassing te verwachten.

In Sweat Dreams sterft eind 19de eeuw de oude suikerplanter Jan (Hans Dagelet) voor de ogen van zijn vrouw Agathe (Renée Soutendijk) na een bezoek aan zijn njai Siti (Hayati Aziz), met wie hij een jonge zoon heeft, Karel. Oudste zoon Cornelis en zijn zwangere vrouw Josefien reizen vanuit Nederland naar de plantage om de erfenis af te wikkelen. Van harte komen ze niet en in plaats van rijkdom treffen ze een niet-werkende suikerfabriek aan. Intussen speelt weduwe Agathe haar eigen spel tussen heden en verleden.

Herinneringen aan Max Havelaar en De Stille Kracht

Het duurt even voordat ik me al kijkend heb los gemaakt van mijn herinneringen aan de misstanden uit Max Havelaar, het boek van Eduard Douwes Dekker, de televisieserie ‘De stille kracht’ uit mijn jeugd en het boek ‘Lichter dan ik’ van Dido Michielsen. De Bosnisch-Nederlandse filmmaakster Ena Sendarijevic heeft haar huiswerk goed gedaan, voordat ze het script schreef van Sweet Dreams.

Sweet Dreams een broeierig sprookje

Elementen uit bovenstaande werken komen allemaal terug in de film. Maar je zou Ena Sendarijevic te kort doen door haar van leentjebuur te betichten. Want ze maakte er haar geheel eigen soms absurdistische maar vooral broeierig, sprookje van. Verwacht geen ‘en ze leefden nog lang en gelukkig’ aan het eind, want de ontwikkelingen pakken nogal dramatisch uit.

Tegen die tijd heeft Ena al met succes de beelden van Sweet Dreams op je netvlies gebrand. Heerlijk, om je eigen gedachten en conclusies te trekken bij haar verhaal dat Renée Soutendijk, Hayati Aziz, Florian Myer, Lisa Zweerman als acteurs van glans voorzien. Sweet Dreams is beurtelings komisch, vervreemdend, wreed, bizar, innemend, confronterend én vooral supermooi in beeld gebracht. Een film, waarvan elke kijker ongetwijfeld iets anders vindt. Ben benieuwd wat de juryleden in Hollywood ervan denken!

Sweet Dreams wordt in Nederland gedistribueerd door Gusto Entertainment.

Meer lezen over Nederlandse films

Er verschijnen meer mooie films van Nederlandse bodem, al is geen te vergelijken met Sweet Dreams van Ena Sendarijevic. Pink Moon, film van een andere jonge vrouwelijke filmmaker, Floor Vermeulen. die we vorig jaar zagen, heeft soms iets absurdistisch maar het gegeven; euthanasie is bloedserieus. De Veroordeling is een waargebeurde ‘whodunnit’. De makers van Luizenmoeder, de film mikken op de lach net als ‘De beentjes van St.Hildegard’, een van de best bezochte Nederlandse films van de laatste jaren.

Openingsfoto: Weduwe Agathe (Renée Soutendijk) en Siti (Hayati Aziz). Foto: Emo Weemhoff