In de week van Kerst tot het nieuwe jaar vieren wij, naast de feestdagen, ook nog twee verjaardagen. Heel gezellig maar soms wat veel. Veel eten en veel praten! Heerlijk om dan even met de hond naar het strand te gaan. Kilometers maken en uitwaaien, met of zonder gezelschap. Bij thuiskomst kan ik met een beetje geluk even een film kijken. Want in de laatste week van het jaar zijn er ontzettend leuke films op de kerst-televisie te zien!

In de geest van Kerstmis

Een verfilming van Charles Dickens’ beroemde kerstverhaal A Christmas Carol mag natuurlijk niet ontbreken tijdens de kerstdagen.

De rijke, vrekkige Scrooge geeft alleen om geld. Zijn arme klerk Bob Cratchit, die het toch al zo moeilijk heeft, met een zwaar ziek kind thuis, heeft flink te lijden onder het slechte humeur van zijn baas.

En natuurlijk geeft Scrooge geen fluit om de ‘Kerstgedachte’! Als hij op kerstavond wordt bezocht door geesten, komt hij echter op andere gedachten.


A Christmas Carol, regie David Hugh Jones, USA 1999. Ma. 24-12, Net 5, 18.25-20.30 u.

Zeg het kerstdiner maar af

Een prachtige kroniek! Zes uur lang ademloos kijken.  La meglio gioventú (de beste jeugd)” volgt het leven van de twee Italiaanse broers vanaf 1966. Tegen de achtergrond van roerige politieke en maatschappelijke gebeurtenissen nemen hun levens een heel verschillende wending; de idealistische Nicolo wordt psychiater, Matteo gaat bij de politie werken.  

Je zou er bijna je kerstdiner voor afzeggen!
La meglio gioventù, regie: Marco Tullio Giordana, Italië 2003. Di. 25-12, NPO 2 Extra 14.12-20.10 uur.

Trailer van La Meglio Gioventù

Terechte Oscar Young Victoria

Mij kun je wakker maken voor kostuumdrama’s over het Britse koningshuis. Bijvoorbeeld The Young Victoria, over het leven van Queen Victoria, die de troon bestijgt in 1836. Ze is dan achttien jaar oud en heerst vervolgens maar liefst 63 jaar over het Verenigd Koninkrijk.

De kostuumfilm volgt haar troonsbestijging en haar huwelijk met prins Albert van Saksen-Coburg en Gotha, haar grote liefde met wie ze negen kinderen krijgt. Na zijn dood is Victoria ontroostbaar.

De jonge, eigengereide Victoria wordt overtuigend gespeeld door Emily Blunt. Terecht won de film een Oscar voor de prachtige kostuums. Echt een film om je pyjama voor aan te houden!
The Young Victoria, regie Jean-Marc Vallee, GB/USA 2009. Wo 26-12, BBC 2 11.20–13.00 uur

Voorproefje van Young Victoria.

Soof verovert je hart

Voor de liefhebbers van het genre een echte feelgood movie van Nederlandse bodem.

De sympathieke Soof is bijna veertig jaar. Ze runt een cateringbedrijf en is gelukkig met man en kinderen in hun mooie huis. Maar soms vraagt ze zich af of het leven niet méér te bieden heeft. Natuurlijk wel… Een nog leukere man bijvoorbeeld! Als dat maar goed afloopt. Lies Visschedijk speelt Soof, nee ze ís Soof en verovert gegarandeerd je hart.

Gebaseerd op de columns van Sylvia Witteman.
Soof, regie Antoinette Beumer, NL 2013. Do 27-12, RTL 4 20.30–22.35 uur.

Soof, gebaseerd op de columns van Sylvia Witteman

Kippenvel voor de kerst-televisie

Muziekfilm over twee broers die geld in willen zamelen om het weeshuis, waar ze zijn opgegroeid, van de ondergang te behoeden. Daartoe proberen ze hun oude Bluesband weer bij elkaar te krijgen. Legendarische blues muzikanten spelen mee in deze film. Zoals de, in augustus, overleden Queen of Soul; Aretha Franklin. In deze klassieke muziekfilm schittert ze met het geweldige nummer ‘Think’. Kippenvel gegarandeerd.
The Blues Brothers, regie John Landis, USA 1980. Vrij. 28-12, Veronica 20.30-23.20 uur.

Film even aangrijpend als boek

TGeslaagde bewerking van het boek van A.F.Th. van der Heijden over de dood van zijn 22-jarige zoon Tonio, die om het leven komt bij een verkeersongeluk, na een avond stappen in Amsterdam.

Het boek maakte destijds een verpletterende indruk op me. Het grote verdriet van de rouwende ouders, de zoektocht van de vader naar de laatste uren van zijn zoon.

De film is al even aangrijpend, mede dankzij het spel van Mirjam Lodeizen en Pierre Bokma.
Tonio, regie Paula van der Oest, NL 2016. Za.2-12, NPO 2 22.40–0.13 uur

Tonio, een aangrijpende film.

Hoog op nog-te-zien-lijst

Bof ik even dat deze film op televisie wordt uitgezonden! Hij staat namelijk al een tijdje hoog op mijn nog-te-zien-lijst. Dat gaat dus nu eindelijk gebeuren.

In de tachtig minuten durende animatiefilm van de Japanse Studio Ghibli spoelt een schipbreukeling aan op een onbewoond tropisch eiland. Hij wil graag vertrekken, maar wordt door een enorme rode zeeschildpad op andere gedachten gebracht.
The Red Turtle, verhaal en regie Michaël Dudok de Wit,
J/F 2016. Zo 30-12, NPO 2 15.10-16.25 uur


Minoes, op en top kerst-televisie

Ik ben weer helemaal in de ban van Annie M.G. Schmidt, nadat ik onlangs de vierdelige serie volgde over haar leven die werd gepresenteerd door haar kleinzoon Jonathan van Duijn (30).

Zonder enige twijfel was zij de meest geliefde schrijfster van Nederland en persoonlijk kan ik mij geen leven voorstellen zonder de Spin Sebastiaan, Pluk van de Petteflet en Jip en Janneke.

Ook Minoes -de jongedame die in een vat chemisch afval valt en daardoor in een kat verandert- is aan de fantasie van Annie M.G. Schmidt ontsproten. Minoes (Carice van Houten) vindt onderdak bij een jonge journalist. Met de hulp van de katten uit de buurt, voorziet Minoes hem van het laatste nieuws.

Míjn kleindochter is niet alleen dol op poezen, maar ook op films! (hoera) Minoes is geknipt voor ons!
Minoes, regie Vincent Bal, NL 2001. Ma. 31-12, NPO 3 9.00–10.25 uur

Met deze kerst-televisie kunnen het alleen maar prettige feestdagen worden!

Openingsfoto: Flickr.com/Orinrobertjohn