Vanaf komende woensdag, 5 oktober, gaat de Kinderboekenweek weer van start. Dit jaar is het thema ‘Voor altijd jong! Opa’s en Oma’s!’ Ik schrik als ik dit lees; wat wordt daarmee bedoeld? Moeten we nu doorwerken tot we tachtig zijn? Of elke dag op onze kleinkinderen passen, omdat we er nog zo fris en fruitig uitzien? Ik besluit het positief te benaderen; ze bedoelen vast dat opa’s en oma’s veel van kinderboeken houden!

Voorlezen is doorlezen

Kinderboekenweek

Zo jong en al ingeschreven bij de bibliotheek!

Voor mij geldt dat zeker, ik las én lees veel. Gezien het aantal boeken dat wij bij elke ontmoeting uitwisselen, heb ik deze liefde beslist doorgegeven aan mijn beide dochters. Toen mijn jongste dochter mij laatst vertelde dat bij het ritueel van het naar bed brengen van haar zoontje óók het voorlezen is opgenomen, deed me dat veel plezier. ”Hij is nog wel wat jong, mam”, zei mijn verstandige kind, “maar nu weet ik zeker dat hij ook woorden hoort die wij zelf niet automatisch gebruiken.” Inmiddels is mijn kleinzoon zelfs al ingeschreven als lid bij de bibliotheek. Ik ben nu al benieuwd wat zijn lievelingsboek zal worden.

Floddertje mijn eerste leesliefde

Mìjn favoriete kinderboek is ‘Floddertje’ van Annie M.G Schmidt, met daarin de typerende tekeningen van Fiep Westendorp. De zes verhaaltjes in dit boekje gaan over het beetje onhandig meisje, Floddertje. Samen met haar hondje Smeerkees maakt ze steeds een ontzettende rotzooi. Zo steekt ze de mixer in de tomatensoep met dramatische gevolgen, wikkelt per ongeluk een schrijfmachinelint om de witte jurk van een bruid, redt op weg naar jarige tante de bakkersjongen uit een vieze sloot en gooit een blik verf over zichzelf heen. In mijn herinnering werden de zes losse Floddertje-deeltjes, die later gebundeld werden uitgegeven, als reclame bij pakken waspoeder ingesloten. De boekjes roken zelfs sterk naar zeep, vond ik. Het zijn de eerste verhalen die ik zelfstandig heb gelezen.

Fiep Westendorp nog net zo origineel

Daarna heb ik ze nog tientallen malen voorgelezen. Aan mijn veel jongere zusje, aan de kinderen van mijn veel oudere zus, nog weer later aan mijn dochters en nu zijn mijn kleinkinderen aan de beurt om mee te genieten van het geknoei van Floddertje. Zo te zien vindt de derde generatie de verhaaltjes weer net zo leuk. Hier en daar is wat extra uitleg nodig. Welk kind begrijpt tegenwoordig nog wat een schrijfmachinelint is? Maar de tekeningen van Fiep Westendorp zijn net zo leuk en origineel als vijftig jaar geleden.

Tentoonstelling in Meermanno

Kinderboekenweek

Floddertje roert in de tomatensoep. Dat maakte grote indruk op Wiette van Klingeren. Foto: tentoonstelling Meermanno

Onlangs bezocht ik, als echte Fiep-fan, de tentoonstelling ‘Fiep Westendorp: een feest voor het oog!’ in Het huis van het boek, Museum Meermanno in Den Haag. In zes zalen zijn uiteraard de illustraties te bewonderen die Fiep Westendorp maakte bij de kinderboeken die Annie M.G. Schmidt schreef. Jip en Janneke, Pluk van de Petteflet, Otje en Pim & Pom, zij zijn onlosmakelijk met ons leven verbonden. Daarnaast is er te zien hoeveel reclamewerk, affiches en boekomslagen deze hardwerkende tekenares in haar 60-jarige carrière heeft gemaakt. Veel van dit werk is heel herkenbaar en bekend. Op Puk’s kraanwagentje moet ik overigens even bijkomen van de streek die mijn geheugen mij geleverd heeft; de door mij zo geliefde boekjes over Floddertje en Smeerkees werden helemaal niet bij wasmiddel cadeau gedaan, maar bij koffiemelk. Die zeepgeur kan ik niet verklaren. Ik besluit er mijn hersenen niet verder over te breken en richt mij verder op al het leuks dat hier te zien én te doen is. Tot eind oktober is deze tentoonstelling nog te bezoeken in het oudste boekenmuseum ter wereld. Kunnen alle jonge opa’s en oma’ s er nog even naar toe. Mét of zonder kleinkinderen.

Floddertje is Wiette’s favoriete kinderboek, maar aan welk kinderboek heeft u warme herinneringen? En welke kinderboeken leest u met heel veel plezier voor aan uw kleinkinderen? Zijn het dezelfde boeken die u ook heeft voorgelezen aan uw kinderen? En natuurlijk horen we ook graag wáárom uw voorkeur uitgaat naar dat éne speciale boek. Schrijf ons uw verhaal! Het mailadres is: stella@meerdanvijftig.nl