Levensgrote kerstman in Berlijn.

Ook aan het genieten van kerstversieringen? Ze zijn er in veel steden in alle soorten en maten. Zo heeft Berlijn enorme verlichte kerstfiguren. Deventer heeft zijn eigen bijzondere kerstfestijn in de sfeer van Charles Dickens, Maastricht verlicht de stad sprookjesachtig. Amsterdam heeft zijn kerstboom met 40.000 lampjes en natuurlijk het Light Festival. Maar laten we vooral Kerst thuis niet vergeten!

Elke maand verruimt Kees Rooze onze blik op de wereld door een thema uit zijn ruime fotocollectie te kiezen. Zo richtte hij zijn lens op wat er boven ons hoofd op straat gebeurd, heeft hij oog voor lantaarns, kijkt hij naar weerspiegelingen en blijft de intrede van de herfst hem boeien. En -hoe kan het anders- kijkt hij naar de lichtjes om ons heen.

Led-verlichting in de boom: zegenrijke uitvinding.

Ik herinner mij onmiddellijk de kerstboom bij ons thuis met lampjes die het weer eens niet deden. Zij waren in serie geschakeld en als een het had begeven, deed de rest het ook niet. Zoek het dan maar uit! Tegenwoordig zijn de meeste mensen zo rijk, dat er gewoon een nieuwe set wordt aangeschaft.

Trek geen trui aan bij het optuigen

Stiekem vind ik een echte kerstboom toch wel sfeervol, zelfs met naalden die bij het optuigen in je arm blijven steken. En o, ja: trek vooral geen trui aan bij het optuigen van de boom. Over de ballen valt ook nog wat te vertellen. Als ze vielen, spatten ze in duizenden vlijmscherpe stukjes uiteen. Het was dan beter niet op je blote voeten te lopen.

Straatverlichting in Maastricht

Billy Smart’s circus op televisie

Voor de Kerstdagen gingen wij altijd naar de Dam in Amsterdam om de grote kerstboom te aanschouwen. Ik was altijd onder indruk van die enorme boom maar naarmate je ouder wordt, lijkt ook de boom gekrompen te zijn. Eerste Kerstdag werd in mijn jeugd bepaald door de televisieuitzending  van Billy Smart’s circus ’s middags. Waarschijnlijk dachten mijn ouders ons kinderen daarmee een plezier te doen. Ik heb echter een bloedhekel aan circus, dus was voor mij die eerste Kerstdag voor een groot deel al verpest.  De kerstmaaltijd daarentegen vond ik een feest, want ik hield toen al van lekker eten.

Zoete troep is niet aan mij besteed

Dickensfestival in Deventer.

Kerstmarkten waren er in mijn jeugd nog niet. Het is absoluut sfeervol om glühwein te drinken tegen de achtergrond van verlichte blokhutten. Fijn ook om je handen aan zo’n versierde beker te kunnen warmen. Gaat zo moeilijk met een gloeiendhete bratwurst, hè. Verder is die zoete troep niet aan mij besteed. Behoorlijk irritant als er dan eerst ook nog toegang moet worden betaald voor zo’n kerstmarkt.

Ik, een hekel aan Kerst? Zeker niet. Ik vind het gezellig als de hele familie bij elkaar komt en vooral als er dan muziek gemaakt wordt. Wel vind ik het vreemd dat de kersttijd steeds eerder begint, zelfs al voor Sinterklaas. Is dat soms een manier om die hele Pietendiscussie te ontlopen?

Mooiste moment is het aftuigen

Het mooiste moment is alle kerstversiering weer kan worden opgeruimd….

Maar ik geef eerlijk toe na al dat feestgedruis vind ik het mooiste moment voor mij aanbreekt als de boom weer kan worden afgetuigd. Dat doe ik dan bij voorkeur tijdens het Nieuwjaarsconcert. Dat geeft de juiste sfeer bij het opruimen van de rotzooi. Misschien dat ik daarom uit gemaktzucht de versiering beperk. Dat scheelt enorm bij het opruimen… Ik verheug me nu al enorm op het Nieuwjaarsconcert!