Een goede film meet ik af aan de herinnering. Dan duiken beelden en scènes de dagen erna nog op in je hoofd. Als je dat criterium hanteert is Marriage Story met Scarlett Johansson en Adam Driver een topfilm. Want ik kan hem daags na het zien niet uit mijn gedachten krijgen. Gelukkig ben ik niet de enige, want hij staat ook in de toptien beste films van 2019. Niet alleen het spel (het gevoel dat je naar echte mensen zit te kijken) en de manier waarop regisseur Noah Baumbach het verhaal vertelt overtuigen.

Marriage Story; alsof je naar echte mensen kijkt.

Onderwerp echtscheiding

En natuurlijk het onderwerp; echtscheiding, speelt ook een rol bij het succes van Marriage Story. Er zijn maar weinig relaties die niet op zijn minst een crisis hebben meegemaakt en dat geldt ook voor de mijne. Inmiddels prijzen we ons weer gelukkig met elkaar maar dat manlief en ik bij elkaar zijn gebleven was een dubbeltje op zijn kant. In Marriage Story valt dat dubbeltje net naar de verkeerde kant.

Co-ouderschap

De ex-echtelieden Charlie en Nicole nemen zich voor geen strijd om hun zoontje te voeren maar uiteindelijk ontaarden de gesprekken over geld en voogdij door toedoen van hun advocaten in Marriage Story alsnog in touwtrekken. Gelukkig blijkt in Nederland dat het schrikbarende aantal mensen dat uit elkaar gaat (1 op de 3) er steeds beter in slaagt afspraken te maken over de zorg van de kinderen. Het co-ouderschap neemt toe, bleek uit onderzoek van het CBS in het najaar van 2018. Ook al ziet één op de vijf kinderen hun vader bijna niet meer.

Laura Dern legt als advocate Nora Fanshaw van Nicole (Scarlett Johansson) het mes op echtscheidingstafel. De actrice won deze week een Golden Globe voor haar rol.

Marriage Story in reeks echtscheidingsfilms

Sinds 1984, toen Meryl Streep en Robert De Niro in ‘Falling in love’ in de metro van New York op elkaar verliefd werden, roep ik al -tegen beter weten in- tegen vreemdgangers: ‘Doe het niet!’.  Natuurlijk doen Molly (Meryl Streep) en Frank (Robert De Niro), allebei getrouwd met kinderen, het wel. En voilà het drama is daar. Tien jaar daarvoor was natuurlijk al de beroemde film ‘Scenes uit een huwelijk’ verschenen, gemaakt door Ingmar Bergman. Daarna hielden we het niet droog bij ‘Kramer versus Kramer’ (1979) en ook bij Marriage Story kruipt naarmate de film vordert er langzaam maar zeker een brok in de keel.

Leren praten

Het mooie aan Marriage Story is dat je als kijker evenveel sympathie kan opbrengen voor de man als voor de vrouw. Want die vordering hebben we dan wel als mannen en vrouwen gemaakt in een bijna halve eeuw (film)echtscheidingen. Nu nog beter leren praten over elkaars plus- en minpunten, elkaars verwachtingen en teleurstellingen. Het liefst tijdens de relatie. Voordat het te laat is en er weer een nieuwe film kan worden gemaakt.  

Marriage Story draait -nog- in de bioscoop maar is ook te zien op Netflix.

Nog meer films zien? Op Meerdanvijftig.nl verscheen eerder: Wiette’s top 5 beste films 2019, Het lot van de pakketbezorger, Rode k(r)oontjes en Geef je dromen nooit op..