Nog net in 2019 ging ik naar de Leefstijltoer, een middag in Amsterdam waarop huisarts Tamara de Weijer elke keer een gezondheidsthema behandelt. Deze keer ging het over maag- en darmklachten, waarmee miljoenen Nederlanders worstelen. Het eerste deel ging vooral over poep en darmbacteriën, in het tweede deel kwam leefstijl aan bod. En tussendoor werden er oefeningen gedaan!

Al jaren lijd ik net als huisarts Tamara de Weijer aan PDS (prikkelbare darm syndroom). “Leer er maar mee leven”, was net als bij mij het advies van de huisarts. “Zo maakt hij het van zijn, jouw probleem’, betoogt huisarts Tamara. Zoals ik in een vorig artikel beschreef ging zij juist op zoek naar oplossingen. Dat resulteerde in haar laatste boek ‘Eet beter voor je maag en darmen’. Zelf heb ik naast PDS ook nog een auto immuun gastritis, een maagontsteking die niet wordt veroorzaakt door bacteriën. Juist daarom leek deze me interessant.

Goede en slechte darmbacteriën

Bij binnenkomst bij de Leefstijltoer worden we verrast met een flesje sap, ik kies voor het gele sapje met kurkuma. Daarna lopen we de trap op naar de zaal. Als eerste zal daar hoogleraar Eric Claassen, immunoloog, spreken. Hij zal het vooral over poep hebben, legt hij uit.

Hoogleraar Immunologie Eric Claassen legt uit.

Om ons vervolgens een slide van een PP-presentatie te laten zien met 7 soorten ontlasting variërend van ‘harde keutels die ploink in de pot zeggen’ tot waterdunne diarree. “Het is belangrijk goed te kijken naar wat voor jou normaal is,” zegt hij erbij. Ook  de frequentie kan erg variëren: van twee keer per dag tot een keer per drie dagen; normaal volgens de hoogleraar. Het kan een probleem worden als het heel anders is dan je gewend bent of je er last van krijgt.

De Engelse Bristol poep-index

Daarna volgen er diverse plaatjes met uitleg over goede en slechte bacteriën in de darm, goede bacteriën versterken het epitheel van onze darm, terwijl slechte er zelfs voor kunnen zorgen dat de darmwand doorlaatbaar wordt het zogenaamde lekkende darm syndroom.

Pre- en probiotica en…bewegen!

Momenteel wordt veel onderzoek gedaan naar het toedienen van goede bacteriën de zogenaamde probiotica. Dat is voor iedereen persoonlijk en het is dan ook onverstandig er zelf mee te experimenteren. Wel kan je gebruik maken van ‘natuurlijke probiotica’: dat zijn vooral gefermenteerde producten zoals zuurkool, kefir, augurken en sommige gatenkazen zoals Maaslander. Daarnaast zijn er de prebiotica die als voeding voor de goede bacteriën dienen en vooral zitten in vezelproducten als groente, fruit, volkoren granen, noten, peulvruchten en aardappelen.

Als de Leefstijltoer een uur op dreef is, komt Tamara de Weijer het podium op en zegt dat we nu bijna een uur zitten: tijd voor beweging! Onder leiding van een fitness-instructrice gaan we staan en doen arm- en beenoefeningen, zoals rondjes draaien met uitgespreide armen en tien squats door op te staan en weer te gaan zitten.

Na een uur zitten, worden we tijdens de Leefstijltoer aangemoedigd te bewegen.

Vooral onbewerkte voeding

In de pauze staan er op de tafels allemaal gezonde groentehapjes en standjes met boeken. Na een korte break volgt de lezing van Tamara. Zij begint met de ‘Leefstijltoer’ waarin de mix van gezonde voeding, beweging, slaap, ontspanning, een sociaal leven en zingeving zorgen voor een gezonde leefstijl.

Een borrelplankje vol lekkers, die ook nog eens gezond zijn. Foto: Beter Eten voor je maag en darmen.

Voeding moet daarin zoveel mogelijk onbewerkt zijn. Tamara haalt een onderzoek aan van tien mannen en tien vrouwen met een BMI van 27 -mensen met overgewicht- die twee weken lang bewerkte voeding en de andere twee weken onbewerkte voeding aten. Wat bleek? Bij de bewerkte voeding bleek de voedselinname 500 kcal per dag meer en kwamen de proefpersonen 900 gram aan. Terwijl na twee weken onbewerkte voeding de voedselinname juist 500 kcal per dag minder was en de mensen 900 gram afvielen.

Ook zagen de onderzoekers bij de groep die sterk bewerkte producten at, dat er veel meer  hongerhormoon in hun bloed zat en veel minder verzadigingshormoon, vertelt Tamara bij de Leefstijltoer. Dit kan een mogelijke verklaring zijn waarom light producten je niet slanker maken, ze zijn bijna sterk bewerkt en je krijgt er honger van.

Een beetje humor helpt Tamara de Weijer bij het overbrengen van de boodschap

Tip: visualiseer waarvan je energie krijgt

Vervolgens komt de inhoud van haar tweede boek aan bod, waarover ik al eerder schreef. Haar laatste tip is om uit te zoeken wat jou energie kost en wat jou  juist energie levert. Daarna zou je dat kunnen opschrijven en het visualiseren door bijvoorbeeld een moodboard met afbeeldingen te maken.

Verder meldt ze vast dat de volgende Leefstijltoer op zaterdag 8 februari in de Plantagekerk in Zwolle zal zijn. Thema dat keer: ontpillen!

Meer lezen over gezondheid? Marlies Mielekamp schreef eerder over rode gistrijstpillen, diabetes en leefstijl, het nut van vitamine B12 en het Pioppi-dieet.