Een beetje diabetes is al te veel

Je moeder had ‘ouderdomsdiabetes’ en ook je zus heeft het nu. Dan zit het er dik in dat ook jij genetisch een hogere kans hebt om diabetes type 2 te krijgen. Hoe kan je dat voorkomen?
“Ach een beetje te hoge glucosewaarden in mijn bloed, wat maakt het uit”, diëtist Karine Hoenderdos merkt dat diabetes type 2 patiënten soms zo denken. “Maar bedenk wel: het heeft effect op je hele lijf: je ogen kunnen achteruitgaan, je nieren kunnen minder gaan werken en je loopt het risico op hart- en vaatziekten. En dan neemt de kwaliteit van leven enorm af!”

Leefstijl aanpassen aan genetische make-up

Juist daarom zou je er – als in je familie diabetes type 2 voorkomt – alles aan moeten doen om te voorkomen dat je de ziekte krijgt. “Daarvoor moet je je voeding aanpassen, wat meer bewegen en regelmatig proberen te slapen”, zegt hoogleraar diabetologie Hanno Pijl die samen met Hoenderdos het boek Diabetes type2? Maak jezelf beter! schreef.
“ Je moet je leefstijl aanpassen aan je genetische make-up, zeg ik altijd. Je kunt best lekker eten maar waarschijnlijk anders dan de meeste mensen, want je hebt die erfelijke belasting.”

Overal zit suiker in

In de eerste plaats moet je alle suikers uit je eten weglaten. En dat is niet zo makkelijk als het lijkt. “In vrijwel alle industrieel bereid voedsel zitten bergen suiker, niet alleen in frisdranken, zoet beleg en vruchtensappen, maar zelfs in ontbijtgranen en bijvoorbeeld satésaus, kijk maar op de etiketten”, legt Pijl uit. “En verder zal je zuinig moeten zijn met zetmeelproducten zoals witte rijst, pasta en brood. En als je die eet de volkorenvariant moeten kopen. Als je zo puur mogelijk eet en dan vooral groente, fruit, vis, vlees en noten, ben je erg goed bezig. En voorkom je dat je diabetes type 2 krijgt.”

Nog nooit wortels gesneden…

Maar Pijl weet ook dat dit in deze jachtige tijd moeilijk is. Zo riep Marian in de tv-serie Hoe word ik 100? toen ze kookles kregen: “Ik heb nog nooit van mijn leven wortels gesneden!” “Zo erg is het”, beaamt Pijl. “Voor de groep mensen die gewend is dag in dag uit industrieel voedsel te eten is het niet makkelijk om dit te veranderen…”
Naast voeding zullen mensen met een erfelijke belasting voor diabetes type 2 meer moeten bewegen. Pijl: “Ga niet uren achter elkaar zitten, kom uit je stoel, ga dingen lopend of fietsend doen. Probeer ook goed te slapen en probeer zo regelmatig mogelijk te leven.”

Het gaat om de goede dingen

Pijl hamert er bij zijn patiënten in eerste instantie niet op zo min mogelijk calorieën eten. “Ik zeg altijd u hoeft niet te letten op hoeveel u eet als u maar de goede dingen eet. Dat is gechargeerd, want wil je het goed doen dan moet je ook zuinig zijn met je calorieën, want overgewicht maakt je minder gevoelig voor insuline en ook dat zal je dus moeten aanpakken.”

Voorkom niet alleen diabetes 2 maar ook andere ziekten

Maar als je deze leefstijl volgt dan vermindert niet alleen je risico op diabetes 2, maar ook op kanker en hart- en vaatziekten als dat toevallig in jouw genetische make-uptasje zit!

In deel 3: Kan je genezen van diabetes type 2?