In het programma Hoe word ik 100? hoeft diabetes 2-patiënt John (61) nadat hij een week een koolhydraatarm dieet volgt al geen insuline meer te spuiten. Kan dat?

Binnen een week van de insuline af is extreem snel

“Het dieet in het programma Hoe word ik 100? is streng koolhydraatarm en daardoor heb je inderdaad minder insuline nodig. Binnen een week van de insuline af zijn is extreem snel maar het kan”, stelt diëtist Karine Hoenderdos.
Hoogleraar diabetologie Hanno Pijl ziet vaak indrukwekkende resultaten als diabetes 2-patiënten hun leefstijl veranderen. “Ook wij zien in onze praktijk dat iemand in korte tijd van zijn insuline af kan zijn, het is soms bijna niet te geloven…”

Soms lukt het niet…

Hij plaatst daar meteen een kanttekening bij. “Wij zien ook mensen bij wie het niet lukt, ofschoon ze erg hun best doen hun leefstijl te veranderen. Dat zijn vaak mensen die al lang diabetes 2 hebben die ook nog slecht te reguleren is. Daardoor holt hun eigen insulineproductie achteruit. Uiteindelijk maakt deze groep nog maar heel weinig insuline zelf aan. Ook dan blijft leefstijl heel belangrijk, maar deze groep komt nooit van hun medicijnen af…”
Voor mensen die diabetes 2 hebben gelden eigenlijk dezelfde leefstijlregels als de mensen die willen voorkomen dat ze de ziekte krijgen: suikers weglaten, koolhydraatarm eten, meer bewegen en een goed slaappatroon zodat je zo regelmatig mogelijk leeft.

Je hele leven volhouden

Diëtist Hoenderdos zou graag zien dat huisartsen niet meteen medicijnen voorschrijven als die signalen van diabetes type 2 constateren, maar eerst een leefstijlverandering zouden voorschrijven, eventueel met hulp van een diëtist. “Medicijnen zijn een doekje voor het bloeden, maar het stelpt het bloeden niet. Dat doe je door je leefstijl te veranderen!”
Soms is dat niet makkelijk, want je zult die leefstijl je hele leven moeten volhouden. “Doe je dat niet, dan komt de ziekte zeker terug, want je hebt nu eenmaal die genetische aanleg om diabetes type 2 te krijgen…”, benadrukt hoogleraar Pijl.

Tips om in het restaurant koolhydraatarm te eten

Tips om te leren omgaan met moeilijke situaties zoals eten in een restaurant:
• Kies het juiste restaurant. Pizzeria’s en Chinese restaurants bieden weinig keus in koolhydraatarm eten. Bij restaurants met veel groente- en vleesgerechten op de kaart ben je beter af, zoals in de Italiaanse of Oosterse keuken.
• Laat het mandje brood wegnemen en kies voor olijven of wat nootjes om te beginnen.
• Begin pas met alcohol drinken als het eten op tafel komt. Alcohol zonder te eten verlaagt je bloedglucose en bezorgt je een hongergevoel.
• Bestel een koolhydraatarm voorgerecht zoals een garnalencocktail, een carpaccio of een salade met geitenkaars.
• Bestel bij het hoofdgerecht extra groenten en vraag of de zetmeelcomponent zoals frites, aardappelen of couscous weggelaten wordt.
• Sla het toetje over, besluit liever met een kop koffie of thee of een kaasplankje.

Bron: Diabetes type 2? Maak jezelf beter! Auteurs: Karine Hoenderdos en Hanno Pijl