Vanaf vandaag, 1 juli 2021 is de nieuwe Alcoholwet in werking getreden. De wetgeving vloeit voort uit het Nationaal Preventieakkoord dat 70 maatschappelijke organisaties en zorginstellingen hebben gesloten met de overheid. het doel is om roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik te verminderen. Vanaf vandaag zijn in de winkel acties twee halen, één betalen voor alcohol verleden tijd. Er mag nog maar maximaal 25% korting op drank worden gegeven. Alle beetjes helpen maar gewoontedrinkers, zoals Stella Ruisch, zullen er geen glas minder om drinken. Ook al doet ze heel erg haar best te minderen. Wijn smaakt namelijk beter dan haar lief is.

Doordeweeks geen drank, tenzij…

Niet alleen jongeren maar ook mijn leeftijdgenoten en ik wuifden tot een aantal jaren geleden de risico’s van alcoholgebruik vrolijk weg. Een wijntje op zijn tijd? Moet kunnen! Gelukkig groeit door acties als IkPas het besef dat je zonder alcohol beter slaapt, minder moe bent en je je niet alleen fitter voelt maar het óók bent. Marlies Mielekamp en Brigitte Leferink doen elk jaar mee met deze actie waardoor ze de eerste 40 dagen van het jaar zonder alcohol doorbrengen. Ik heb er echter voor gekozen om het hele jaar door op werkdagen geen bier of wijn te drinken, tenzij er een speciale gelegenheid is. Dat lukte aardig maar nu de zon is gaan schijnen, de restaurants weer open zijn, blijken er steeds meer uitzonderingen te zijn….

Was ik maar een moslima

Met moeite slaag ik er nu nog in 2, soms 3 dagen per week niet te drinken. Terwijl het “Doe niet zo saai,” waarmee Oscar van Gelderen het dubbel moeilijk werd gemaakt van zijn alcoholverslaving af te komen, ontbreekt in mijn omgeving. De Amsterdamse uitgever deed zijn verhaal in de Volkskrant naar aanleiding van het boek van Leslie Jamison, Ontwenning. In mijn geval is het mijn eigen innerlijke stem die zegt: “Je hebt lekker gekookt. Daar hoort toch een mooie wijn bij, in plaats van een glas water?” En “De zon schijnt. Lekker op het terras met een glaasje rosé!” Dan kost het heel wat moeite om tegen jezelf in te gaan en verse muntthee te drinken. Soms verzucht ik wel eens bij mezelf: “Was ik maar een moslima, dan had ik nooit kennis gemaakt met alcohol.”

Informatief boek voor wie van drank af wil.

Hé, ik heb geen trek in bier bij de lunch!

Vorige week realiseerde ik me echter, dat ik toch een gedragsverandering heb bereikt. Om half een ’s middags belandde ik op het terras van een cafetaria. Op uitnodiging liet ik me trakteren op een -ook ongezond maar o zo lekker- broodje kroket. De heren in het gezelschap haalden er een biertje bij en vroegen: “Jij ook één?” Uit de grond van mijn hart zei ik: “Nee, zeg, dankjewel!” Terwijl ik van mijn cappuccino nipte, dacht ik terug aan de jaren negentig in mijn journalistieke bestaan. Een paar keer week gingen we na twaalven naar het café om een ‘broodje te drinken’. En een stuk of vijf fluitjes bier was dan heel normaal.

Oók ongezond maar gelukkig wel zonder bier. Foto: René Gademann/Flickr.com

Drankgebruik wordt minder normaal

Inmiddels ben ik dus toch een beetje ouder en wijzer geworden. En ik niet alleen: Vorig jaar heeft het Trimbos Instituut geconstateerd dat er minder notoire drinkers in Nederland zijn. En dat een groeiend aantal mensen zich aan het advies van de Gezondheidsraad houdt van geen alcohol of hooguit één glas per dag.

Ook al drink ik tegenwoordig zelden meer dan 2 glazen wijn bij een diner, het lukt me niet om de alcohol helemaal af te zweren. Ondanks dat ik toch sinds het bevolkingsonderzoek naar darmkanker, beter moet weten. Googelend bleven mijn ogen hangen op risicofactoren als alcohol. En elke keer die hardnekkige zin: ‘Alcohol wordt in verband gebracht met (borst)kanker’ bij nieuwe cijfers over drankgebruik in Nederland.

Wat is nu een glas wijn?

Maar diep in mij huist nu eenmaal een zondige ziel of misschien wel een duiveltje. Die zegt wat is nu één glas wijn per dag voor vrouwen volgens de Jellinek? In de Amsterdamse horeca wordt tegenwoordig zo krenterig ingeschonken, dat je rustig twee glazen kan bestellen om er één volgens de norm gedronken te hebben. “Je moet toch érgens aan dood gaan,” zegt mijn man, terwijl hij vrolijk het dopje van zijn biertje wipt. En ik denk aan het lekkere visje dat ik wil klaar maken en waar die fles sauvignon blanc uit de voorraadkast zo goed bij past….

Meer lezen over minder drinken?

De afgelopen jaren schrijven Brigitte Leferink en Marlies Mielekamp elke week over hun pogingen de eerste 40 dagen van het nieuwe jaar zonder drank door te brengen. Gelukkig worden zij daarbij steeds meer geholpen door nieuwe trends als thee bij het diner. En de komst van steeds beter smakende alcoholvrije dranken. Brigitte Leferink sloeg bovendien als een van de eersten alarm over de groeiende gezondheidskloof tussen de verschillende inkomensgroepen.

Openingsfoto: Unsplash/Marcel Gross