Mijn man en ik nemen de dag door, terwijl we het avondeten klaar maken. Terwijl ik een pan op het vuur zet, pakt hij twee glazen en vraagt aan me: “Wil je rood of wit?” Mijn smaakpapillen beginnen al te tintelen maar mijn voornemen is, ondanks de verleiding, nog net een tikkeltje sterker. Ook al komt mijn antwoord er wat aarzelend uit: “Ik probeer doordeweeks geen wijn meer te drinken….” Geen probleem, dan schenkt hij alleen voor zichzelf in. Voor mijn ogen golft de robijnrode drank in het glas en ik voel mijn tong plakken. Als hij naar de wc is, neem ik stiekem een slokje van zijn glas. Wat valt me minder of niet drinken zwaar! Heeft de Jellinek dan toch gelijk en ben ik verslaafd aan alcohol?

Een fles wijn per avond

Met moeite slaag ik erin 2, 3, soms 4 dagen per week niet te drinken. En dat komt ook omdat ik niet de enige meerdanvijftiger ben die is gaan nadenken na de vele publicaties die melden dat vooral vijftigplussers gemakkelijk een fles wijn per avond (ja, dat zijn wij) ontkurken. Bij de derde set na het tennissen, wordt er nog wel eens een wijntje weggetikt maar er zijn ook bestellingen voor Radler of Heineken 0,0. En dat motiveert. Maar eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat mijn resultaten minder indrukwekkend zijn dan van anderen. “Ik heb al maanden niet meer gedronken,” meldde mijn ene zus en de ander drinkt ook nog maar mondjesmaat.

Was ik maar moslima

Het “Doe niet zo saai,” waarmee Oscar van Gelderen het dubbel moeilijk werd gemaakt van zijn alcoholverslaving af te komen ontbreekt in mijn omgeving. De Amsterdamse uitgever schrijft zijn verhaal in de Volkskrant op naar aanleiding van het onlangs verschenen boek van Leslie Jamison ‘Ontwenning’. In mijn geval is het mijn eigen innerlijke stem die zegt: “Je hebt lekker gekookt. Daar hoort toch een mooie wijn bij, in plaats van een glas water?” En “De zon schijnt. Lekker even een terrasje pakken met een glaasje rosé!” Dan kost het heel wat moeite om tegen jezelf in te gaan en verse muntthee te bestellen. Soms verzucht ik wel eens bij mezelf: “Was ik maar een moslima, dan wist ik niet beter!”

Plop van de kurk na lange werkdag

Het begon echter steeds meer te knagen na mijn avonddiensten. Toen ik me realiseerde dat ik thuis dat glaasje port nam als beloning voor een lange werkdag. De plop van de kurk hoorde bij het ritueel van jas en schoenen uit. Ik dronk, uit gewoonte, terwijl ik ’s nachts ter ontspanning naar muziek luisterde. Toen ik me zelf begon af te vragen of ik er ook écht trek in had, slaagde ik er steeds vaker in om in plaats van port een glaasje water te drinken. Ik ging daardoor ook wat sneller naar bed, moet ik bekennen.

Risicofactoren voor kanker

Maar de echte wake-up call kwam door het bevolkingsonderzoek naar darmkanker, waar ik vorig jaar uitgevist werd voor nader onderzoek. Googlend bleven mijn ogen hangen op risicofactoren als rood vlees en alcohol. Laat dat nu allebei tot mijn favoriete consumptie horen! Zie je wel! En elke keer die hardnekkige zin ‘alcohol wordt in verband gebracht met (borst)kanker’ bij nieuwe cijfers over drankgebruik in Nederland. Bovendien beïnvloedt alcohol de kwaliteit van onze steeds belangrijker wordende slaap. En ik moet toegeven, een paar dagen niet drinken werpt onmiddellijk zijn vruchten af tijdens de nacht.

Wat is nu een glas wijn?

Een glas in Nederland en in Engeland mogen ze 2 tot 3 ‘units’ ….!

Maar diep in mij huist nu eenmaal een zondige ziel of misschien wel een duiveltje. Die zegt wat is nu één glas wijn per dag voor vrouwen volgens de Jellinek? In de Amsterdamse horeca wordt tegenwoordig zo krenterig ingeschonken dat je rustig twee glazen kan bestellen om er één met alcohol gedronken te hebben. “Je moet toch érgens aan dood gaan,” zegt mijn man, terwijl hij vrolijk zijn biertje ontkurkt. En ik denk aan het lekkere visje dat ik wil klaar maken en waar die sauvignon blanc zo goed bij past….