De laatste mode is voor veel 50plussers een terugblik op het verleden met hooguit een kleine eigentijdse draai. Plateauzolen, brede uiteenlopende broekspijpen… Gelukkig is duurzaamheid ook tot de kledingkast doorgedrongen. Marlies Mielekamp hield zelfs een aanstekelijk dagboek bij waarin ze laat zien dat er met ‘winkelen’ tussen de eigen kleding, heel wat nieuwe variaties zijn te verzinnen, Maar waar voel je je als kledingdrager nu het prettigst in? Marlies geeft zeven tips voor het ontwikkelen van een eigen kledingstijl.

1. Kies minder voor trendy

In de eerste plaats: wat wil je uitstralen? Ben je een romantisch type dan kan je voor bijpassende kleding kiezen. Een mooi voorbeeld hiervan is Marijke van Ooijen. Maar wellicht voel jij je meer thuis in zakelijke of  juist excentrieke kleding. Kies minder voor trendy, maar eerder voor stijl.

Poppenmaakster Marijke van Ooijen heeft een eigen romantische kledingstijl.

2. Kijk rond op internet

Het is fijn om eerst te bepalen welke kleurtype je bent. Ik deed dat door een workshop Dress to Express te volgen, maar op internet staan genoeg leuke sites die je een indruk geven welke kleuren bij je passen. Sinds de test weet ik dat vergrijsde en pasteltinten me goed staan en beigetinten absoluut niet!

3. Ken je lichaamstype

De een heeft een prachtige taille, terwijl de ander een mooi decolleté of een stel mooie billen heeft. Leg daar het accent op. Daarnaast heeft iedereen probleemzones zoals een buikje of slappe bovenarmen, die verberg je liever. Op deze site kan je je lichaamstype bepalen en meteen kijken welke soort kleding het best bij je past . 

Ga je voor kleding met eigen accenten of….
kies je voor chique sportief?

4. Maak een moodboard

Plaatjes uit tijdschriften kunnen je helpen maar ook foto’s van kleding waarin je je mooi voelt. Door te kijken naar al die plaatjes die je op een groot vel papier of karton plakt, zie je beter wat echt bij je past. Zo kun je ontdekken wat je mooi vindt. Zo’n sfeerbord kan je trouwens ook digitaal maken.

5. Denk aan accessoires

Juist als je wat ouder bent, kunnen onderscheidende sieraden zoals grote kettingen of veel armbanden je uitstraling net dat beetje extra geven. Kies voor accessoires en schoenen die je kleding áf maken.

ontwikkelen van eigen kledingstijl
Veel armbanden geven net dat beetje extra…

6. Combineer goedkoop met duurdere kledingstukken

Kies voor kwaliteit. Zeker voor basisstukken (zwarte broek, wit overhemd, mooie kokerrok) is dit belangrijk. Die kwalitatief goede basis kan je combineren met goedkopere kledingstukken.

7. Durf voor het ontwikkelen van eigen kledingstijl

Winkel in je eigen kledingkast, zoals ik heb gedaan. Zoek eens heel andere combinaties bij elkaar dan je anders doet. Combineer printjes en materialen. Heb je een leuke set gevonden? Pak je telefoon en maak een foto. Dan trek je het een volgende keer zo uit de kast.

Marlies ontdekte ongekende mogelijkheden in haar eigen kledingkast.

Meer over mode

Ter inspiratie vragen we bij Meerdanvijftig regelmatig mensen met een eigen modesmaak. Zoals modeblogger Misja Beijers, sieradenmaakster Ineke Otte, maar ook gepensioneerd hoofdredacteur Charles de Vroede en grafisch kunstenares Lia van Hengstum. Lees de hele serie terug onder de titel Hemd van het LIjf. Marlies Mielekamp schreef eerder over de workshop Dress to Express en winkelde in eigen kledingkast. Brigitte Leferink gaf tips over kleding voor thuiswerken.