Kleding droeg je ter bescherming, kreeg Gerard Challa (56) van huis uit mee. Dus droeg hij altijd een wat saaie broek en trui. Kleding is nu eenmaal voor de één een zaak van levensbelang, terwijl de ander er zo min mogelijk tijd en geld aan wil besteden. Maar hoe je er ook naar kijkt; aan het begin van de dag staan we allemaal voor onze kledingkast. Er moet gekozen worden. Door een goede verkoper leerde Gerard Challa dat kleding ook wat voor je uitstraling kan doen. Vandaag laat hij ons, met zichtbaar plezier, de inhoud van zijn goedgevulde kledingkast zien. En die staat hem héél goed, moeten fotograaf Kees Rooze en ik toegeven. Kijk maar mee!

Vandaag mag kleding vies worden

“Ik draag nu een spijkerbroek, een polo en een vest. Kleding die vies mag worden, we zitten midden in een verhuizing en moeten af en toe éven aanpakken. Normaal gesproken ga ik overigens óók altijd ‘casual’ gekleed; ik ben eigenaar van het bedrijf TIJ Communicatie; ik schrijf teksten voor verschillende bedrijven en websites, dus ik hoef niet strak in het pak. Als ik een afspraak met een klant heb trek ik een mooi overhemd aan, dán is het goed!”

Geen softe overhemdjes, zie je wel!

“Tien jaar geleden heb ik samen met mijn vrouw, Marike, een ‘kleurencursus’ gevolgd. Aan de hand van de kleur van je huid, je haar en je ogen, werd een persoonlijk kleurenprofiel samengesteld. Ik houd daar altijd rekening mee.
Al mijn overhemden sluiten aan op de kleuren van het boekje. Het zijn wel zachte kleuren, maar dìt zijn bepaald géén softe overhemdjes, dat zie je wel! En dan in combinatie met een pak of alleen een jasje.”

 

Sokken en schoenen mogen kleurrijk zijn

“Ook mijn sokken en schoenen kies ik zorgvuldig uit; ze mogen kleurrijk zijn!”

Bewaard, gewoon, omdat het zo mooi is

“Dit overhemd droeg ik twaalf jaar geleden toen we gingen trouwen. Ik heb het bewaard, ‘gewoon’ omdat het zó mooi is, ook al past het niet meer heel goed in mijn garderobe. Verder gaat alles wat ik niet draag weg; er moet ruimte in mijn kast blijven. Ik geef altijd veel kleding weer door aan anderen; aan mijn zwager en zijn zonen, aan de kringloop. Dat moet ook wel, want er komt altijd bij!”

Ook als het warm is, moet het er netjes uitzien

“We zijn vaak in Frankrijk. Op het Franse platteland kan het behoorlijk warm zijn. Ook dán zie ik er graag goed uit. Met deze outfit lukt dat uitstekend. En ’s avonds, met een jasje eroverheen, is het meteen netjes!”

Kleding niet alleen maar praktisch

“Ik ging vroeger saai gekleed. Daar was ik me niet van bewust; van huis uit heb ik geen speciale belangstelling voor kleding meegekregen.: Kleding droeg je ter bescherming, gewóón: een broek, een trui. Toen ik dertig jaar geleden in Castricum woonde kocht ik mijn kleding bij mannenmodezaak Esclusivo. Daar hielpen ze me om zorgvuldig een keuze te maken. Daardoor ben ik anders naar kleding gaan kijken; niet alleen het praktische aspect van kleding is belangrijk, maar je kunt er door je kledingkeuze gewoon ook veel beter uitzien!”

Kleurenboekje mee naar Esclusivo

“Nog steeds kom ik regelmatig bij Esclusivo in Castricum. Ze hebben een goed assortiment en helpen erg goed. Neem ik mijn kleurenboekje mee; vinden ze ook wel leuk! In Frankrijk hebben we een huisje. Er zit een uitstekende herenkledingzaak in het naburige stadje Chalon sur Saône; ‘Burton’. Als het ‘zwaar’ uitverkoop is, dan ga ik daar ‘los’ met kleding. Deze lekker warme trui is een ‘Burtontrui’, die zal ik óók nog even aandoen, dan gaan we daarna koffie drinken!”