Tijdens de opening van het BredaPhoto Festival 2018 vandaag is fotograaf Jan Dirk van der Burg (1978) gepresenteerd als de nieuwe Fotograaf des Vaderlands.

Meerdanvijftig en fotografie

Fotografie speelt een steeds belangrijker rol in de samenleving en vooral 50plussers zijn over hun drempelvrees heen om met  smartphone of digitale camera de meest uiteenlopende onderwerpen vast te leggen. Zo kiest Meerdanvijftiger Kees Rooze elke maand een thema ter inspiratie.

Ambassadeur

De nieuwe (documentaire) Fotograaf des Vaderlands Jan Dirk van der Burg speurt het internet af en verzamelt foto’s van niet professionele fotografen via Twitter, Facebook of Instagram. Volgens de jury is hij daarom een goede ‘ambassadeur voor de Nederlandse fotografie’ . Door zijn “frisse met humor doorspekte documentaire stijl pakt hij vrijwel altijd ‘typisch Nederlandse’ onderwerpen bij de kop.”

Wethouders met stekelhaar en radiatorhoeren

fotograaf des vaderlands

Uit de serie Command-Shift-4 van Jan Dirk Verburg.

Op de binnenplaats van Breda Botanique (het voormalige Breda’s Museum) zijn verschillende fotoreeksen van de nieuwe Fotograaf des Vaderlands te bewonderen: ‘wethouders van middelgrote gemeenten met stekelhaar’ en ‘radiatorhoeren’: prostituees die zichzelf adverteren naast de verwarming.

Prachtige foto’s

Tijdens deze achtste editie van het tweejaarlijkse BredaPhoto Festival tonen naast de nieuwe Fotograaf des Vaderlands 55 gevestigde fotografen en opkomende fototalenten hun werk onder het thema To Infinity and Beyond, waarbij de kansen, de gevaren en dilemma’s van de voortrazende technologische ontwikkelingen in beeld worden gebracht.
Op verschillende, vaak bijzondere locaties in Breda, zijn van 5 september t/m 21 oktober 2018 prachtige foto’s te bewonderen.