Elke week geven we op Meerdanvijftig.nl een tip om naar te kijken. Oké, Midsommernatt is gemaakt met de beroemde Deense film ‘Festen’ van Thomas Vinterberg in het achterhoofd. Maar toch is de 5-delige Noorse serie op Netflix, het bekijken waard, vertelt Brigitte Leferink.

Feestelijke familiebijeenkomst

‘Festen‘, dat was de eerste gedachte die me bekroop tijdens het kijken naar Midtsommernatt op Netflix. Beide Scandinavische producties gaan over het onthullen van schokkende geheimen tijdens een feestelijke familiebijeenkomst. In Festen onthult de zoon een geheim over zijn vader, in Midtsommernatt is het moeder Carina die een schokkende mededeling wil doen maar daar nogal de tijd voor neemt.

Moeder Carina wordt gespeeld door de Zweedse Pernilla August, die bij het grote publiek bekend is om een andere moederrol die ze speelde: Shmi Skywalker, de moeder van Anakin Skywalker in de Star Wars-films.

Elke gast heeft een geheim te verbergen

Het is overigens niet alleen de moeder die een geheim met zich meedraagt. Vrijwel elke gast aan tafel heeft iets te verbergen. Een ziekte, een stille liefde, vreemdgaan, een onbedoelde zwangerschap: de problemen rijgen zich aaneen terwijl de zonnige omlijsting van midzomernacht, het lekkere eten, het vrolijke gezang, de gekke spelletjes allemaal bijdragen aan een gemoedelijke sfeer.  Via flashbacks word je getrakteerd op de drama’s die zich de afgelopen tijd hebben afgespeeld. Daardoor begrijp je waarom er ondanks de vrolijkheid continu sprake is van onderhuidse spanning en ongemak.

Geen hoge ogen maar het bekijken waard

Het fijne van deze miniserie is dat je in één avond alle vijf afleveringen kunt kijken, want ze duren elk zo’n dertig minuten. De Deens/Zweedse film Festen ontving in 1998 diverse prijzen. Ik denk niet dat de Noorse miniserie Midtsommernatt net zulke hoge ogen gaat gooien, maar ze is het bekijken waard.

Trailer met Engelse ondertitels van ‘Midsommernatt’.

Meer Kijk Eens

Wie ‘Festen’ een mooie film vond, kan ook kijken of hij nog ergens Kollektivet van dezelfde regisseur Thomas Vinterberg kan zien. Net zo’n pareltje van ingewikkelde relaties. Er is natuurlijk nog veel meer moois te zien uit Scandinavische landen. Karin de Lange raakte onder de indruk van ‘Songs of earth’. Zo keek Stella Ruisch onlangs naar ‘The Promised Land’ met Mads Mikkelsen in de hoofdrol (Te zien via streaming filmplatforms). En zag ze de mooie serie ‘Carmen Curlers’ over het succes van de Carmen krulset. Brigitte Leferink kreeg zin om naar het hoge noorden te reizen na het zien van de spannende serie Sandhamn Murders.(beide series nog te zien via NPOPlus).

Openingsfoto: De familie komt bijeen voor ‘Midsommernatt’. ©Netflix.