De week voor de feestdagen staat menig vrouw tobbend voor de kledingkast. Dan toch maar nieuwe kleren kopen voor de kerstborrel, het familiefeest of Oudjaar? Marlies Mielekamp woonde een workshop bij waarvan ze nu plezier heeft. De feestkleding van vorig jaar krijgt zo een heel nieuw accent!

Iedereen is er als ik de ruimte. van De Nieuwe Creatieven binnenloop om er de workshop Dress to Express te volgen. In de grote ruimte staat een kledingrek dat al bijna helemaal vol is. Er is namelijk gevraagd om iets mee te nemen waar je je heel goed in voelt en iets waar je juist niet gelukkig van wordt. Mijn spullen passen er nog net tussen.

De rol van je uiterlijk

Als we met zijn allen in een kleinere ruimte rond de tafel zitten constateer ik dat er vier vrouwen van tussen de 30 en 40 zijn en eenzelfde aantal 50-plussers. Geboeid luisteren we eerst naar het praatje van Karin Trimp over wat uiterlijk met je kan doen, waarna Monique In den Bosch uitlegt wat die middag allemaal te gebeuren staat.

Lente/zomertype

In de grote ruimte met het kledingrek wordt daarna eerst gekeken wat voor types we zijn. Daarvoor houdt Monique eerst een zilverkleurige en daarna een goudkleurige lap stof voor ons. De meesten blijken er beter uit te zien met de zilverkleurige lap, dat zijn de lente- of zomertypes, ik blijk er tussenin te zitten en ben een lente/zomertype.

Met gouden of zilveren lap wordt bepaald wat voor een type je bent.

In welke kleding voel je je lekker?

Daarna doen we eerst de kledingstukken aan waar we ons goed in voelen: voor mij is dat een lichtgrijze 7/8 broek met een wijd, gebroken wit shirt en een lichtgrijs wollen vest, eigenlijk perfect passend bij het lente/zomertype. Iedereen is het er dan ook over eens dat dit me goed staat.

Braaf

Daarna doe ik het kledingstuk aan waar ik me juist niet zo lekker in voel; het is een op zich prachtige zwarte jurk met witte plissé manchetten. Maar ik had het afgelopen oudjaar aan en voelde me er enorm tuttig in! Monique vraagt dan hoe ik mijn feestkleding gestyled had. “Eigenlijk heel braaf,” vertel ik. “Met een van mijn net gestorven moeder geërfd parelcollier en voor de rest ook parelsieraden, een zwarte panty met glitters en klassieke lange laarzen.’”

In brave feestkleding 2018 uitgeluid.

Kleding in herfstkleur gekocht…

Monique raadt aan het eens heel anders te stylen, bijvoorbeeld met een dikke printmaillot en stoere laarzen. Als even later Ellis Schoonhoven haar atelier binnenloopt, waar wij bijeen zijn, pakt zij mijn inmiddels teruggehangen jurkje en zegt: “Die heb ik ook.” Als ik de stoer aangeklede Ellis zie, kan ik me dat bijna niet voorstellen. Wat heeft zij er dan bij aan? “Nou deze laarzen”, zegt ze terwijl ze naar een soort legerkisten aan haar voeten wijst…

Moodboard zorgt voor ontdekking

Na een heerlijke lunch is het tijd om een moodboard te maken. Ik vind het leuk om te doen en zo ontdek ik dat ik een voorkeur heb voor zachte kleuren. Ofschoon; ik heb net daarvoor een aantal winterkledingstukken gekocht in mosgroen, een typische herfstkleur, maar die zou ik kunnen opfleuren met wat lichtere kleuren natuurlijk. Na een afsluitende kop thee verdwijnen we allemaal met een leuke goodie-bag naar huis.

Je feestkleding anders stylen

In de maanden erna blijkt dat de workshop me het nodige heeft opgeleverd, zo besluit ik mijn haar niet meer te verven – te geel volgens iemand – maar gewoon grijs te laten worden. En de jurk die ik afgelopen Oudjaar aan had ga ik dit jaar weer dragen. Maar ditmaal gestyled met een uitgesproken ketting, een pied de poule maillot en niet met legerkisten maar wel aanmerkelijk gedurfdere schoenen dan vorige keer. Ik kan het iedereen aanraden deze feestdagen hetzelfde te doen: je feestkleding eens heel anders stylen door middel van accessoires. Het geeft je een uitstraling die zal verrassen!

Ellis Schoonhoven, gastvrouw van de Nieuwe Creatieven geeft het goede voorbeeld met haar eigen stijl.

Meer lezen over mode? Eerder verschenen Misja B,’s Oog voor Stijl, Josje van der Mee, Jacqueline’s mix van stoer en klassiek en Dierbaar goed van Judy Cerfontaine.