Kleding…. voor de één is het een zaak van levensbelang, terwijl een ander er zo min mogelijk tijd en geld aan wil besteden. Maar hoe je er ook naar kijkt; aan het begin van de dag staan we allemaal voor onze kledingkast. Er moet gekozen worden. Jarenlang stak Charles de Vroede (69) als oud-hoofdredacteur strak in het pak. Als pensionado kiest hij voornamelijk voor ‘casual’. Maar wel met smaak, want die is hem met de paplepel ingegoten. “Dat kan niet anders met een vader en moeder die allebei in de confectie werkten.”

Pak alleen nog bij speciale gelegenheden

“Vandaag heb ik gekozen voor een basic wit T-shirt onder een grijs-wit gemêleerde trui van Selected. De broek eronder is een jeans van Diesel en mijn gympen zijn van G-star. Dat ingezette stukje is leuk, hè? Het moet mooi staan maar vooral comfortabel zitten. Op zondag zie ik sommige leeftijdgenoten hier in het dorp onder de rook van Amsterdam nog wel in pak naar de supermarkt gaan maar dat zul je mij niet zien doen. Die draag ik alleen nog maar bij speciale gelegenheden.”

Op vakantie gaat nog wel jasje en overhemd mee

“Dit jasje is van Hilfiger, een van mijn favoriete merken. Je kan de voering er desgewenst uitritsen. Ik koop nog weleens jasjes, hoor. En als ik straks op wintersport ga -mijn snowboard ligt al klaar-, dan gaat er een jasje en een overhemd mee. Nee, geen dassen. En zeker niet zo’n lange rode als Donald Trump draagt. Alleen maar om op te vallen, brrr. Ik heb geen dassen meer, allemaal weggedaan. Ik had vroeger een collega die met duidelijke tegenzin een das omdeed met het bovenste knoopje van zijn overhemd open. Maar als je een das draagt, vind ik dat het boord dicht moet.”

Jeans in zomer afgewisseld met chino broek

“Deze foto heeft mijn dochter gemaakt toen we in Key West waren, dichtbij het huis van Ernest Hemingway. Ik laat hem je zien, omdat ik hier een chino broek draag. Ken je chino? Het is een stevig, lichte katoenen stof die niet snel kreukt. Dat draag ik in de zomer ter afwisseling op jeans. Het staat even iets netter. Vroeger kon ik niet door de Bijenkorf lopen zonder een overhemd te kopen. Ik heb er nog liggen, in de verpakking. Gooi ik dan toch niet weg, terwijl de snit natuurlijk allang ouderwets is. Tegenwoordig moet alles strak zijn, nou dat zijn die overhemden vast niet. Jeans zijn nu ook heel strak, dat vind ik op mijn leeftijd niet altijd meer kunnen.”

Verzameling hardloopschoenen

“Je hebt vast bij de deur het schoenenrek gezien. De werkster vroeg ooit aan mijn vrouw wat dat voor rare schoenen waren. Maar dat is alleen mijn verzameling hardloopschoenen. Kijk, hier is nog een rek vol met andere schoenen in deze kamer. Sinds Joke is overleden is het een beetje mijn kledingkamer geworden. Hoeveel paar schoenen ik heb? Ik ben de tel kwijtgeraakt. Maar als je schoenen goed verzorgt, dan gaan ze lang mee. En ik verzorg ze goed. Door de komst van internet kreeg ik veel met IBM te maken en die Amerikaanse voorschriften op het gebied van kleding gingen heel ver. Tot en met hoeveel vetergaatjes je brogues mochten hebben. Maar het sprak me wel aan. Ik ben ervan overtuigd dat je uiterlijke verzorging bij besprekingen van invloed is.”

Héél erg jaren zeventig

“Je hebt al door dat ik moeite heb met kleding afdanken. Maar wat ik écht nooit zal weggooien zijn mijn trouwpak en de bruidsjurk van mijn overleden vrouw. Je ziet het goed, héél erg jaren zeventig. Ik kan mijn pak niet zo gauw vinden maar op onze trouwfoto kun je je het wel goed voorstellen. Blauw velours. Joke zag niets in de winkels, wat haar goedkeuring kon wegdragen. Toen heeft mijn moeder het eigenhandig voor haar gemaakt. Dus haar trouwjurk gaat om twee redenen nooit weg.”

Ik koop steeds meer online

“Ik koop steeds meer online. Ik denk wel dat ik ongeveer de helft van mijn nieuwe kleding bestel via internet, bijvoorbeeld bij Zalando. Maar ook bij de Bijenkorf. Want dat is nog steeds mijn favoriete winkelplek, omdat ze daar mijn merken Ralph Lauren, Tommy Hilfiger en Hugo Boss verkopen.”