Lia van Hengstum (73) is grafisch ontwerper en kunstenaar. Haar werk was onder andere te zien in het Amsterdamse Stedelijk Museum. Zij was docent Visual Communication aan de HKU (Hogeschool voor de Kunsten Utrecht), de Utrechtse Hogeschool voor de Kunsten. Niet zo gek dus dat Lia haar kunstzinnigheid ook in kleding uit.

Hemd van het lijf

Is de naam van de serie waaronder we regelmatig meekijken in de kledingkast van vijftigplussers. Mensen met een bijzondere smaak zoals Angelique Dethmers, een bijzondere maat zoals Lyda Jongen of die als personal shopper Nicole Meijer werken in de mode. Maar ook ‘gewone’ mensen als Charles de Vroede. Want elke dag staan we voor de kledingkast en maken we een keuze! En dan zijn wij zo nieuwsgierig om te willen weten welke….

Lia van Hengstum kan goed stylen

Wat trok je vandaag aan en waarom?
Ik zocht vandaag deze losse broek uit die ik twee maanden geleden zag op een paspop in de Bijenkorf. Gave broek dacht ik maar ik wist ook meteen dat ik hem wilde combineren met dit 20 jaar oude linnen jasje. Oorspronkelijk was dat deel van een pak maar de broek is inmiddels te klein. Eronder draag ik een zijden blouse van Marc Cain die ik ooit op mijn verjaardag van mijn man kreeg. Zo combineer ik drie verschillende dingen tot een bij elkaar passend geheel.

Fan van Truike Verdegaal

Rozenkrans met munten.

Bijzondere ringen van Truike Verdegaal.

“Ik denk dat ik goed kan stylen, ook de ringen die ik aanheb zoek ik erbij. Ze zijn allemaal van Truike Verdegaal, bijna alle sieraden die ik heb komen van haar; zo heeft ze van een rozenkrans en allerlei munten die ik had een prachtig schouder-halssieraad gemaakt.

Altijd op hoge hakken

Enkellaarsjes van Toga Pulla.

Welke kleding staat je het leukst?
Ik kies bewust en houd van mooie, bijzondere stukken, daarom vind ik dat alle kleding die ik heb me goed staat. Ik vind het leuk om van iedere dag een feestje te maken, zeker qua kleding. Ook vind ik combineren leuk; bijvoorbeeld een leren hes van Zara met een oude ceintuur van Marc Cain en een rok van By Malene Birger. Je zult mij niet op platte schoenen zien, altijd hoge hakken. De laarsjes die ik nu aan heb zijn van Guess, maar ik heb ook een paar enkellaarsjes van Toga Pulla met die typische bandjes met mooie gespen. Normaal erg duur, maar ik heb net zo lang gezocht tot ik deze vond voor 200 euro. Verder houd ik erg van hoeden en ook die draag ik geregeld.

Bloot middenrif

kunstzinnigheid

Het jurkje van High met een halssieraad van Truike Verdegaal.

Welk kledingstuk is jou het dierbaarst en doe je nooit weg?
Dat is een jurkje van High by Claire Campbell. Ik zag het in Rome en was niet van plan iets te kopen, maar mijn man zei: ‘dit is echt iets voor jou’ en toen heb ik het toch gekocht. Op de website van High zag ik dat Claire Campbell ontwerper is geweest bij Marithé François Girbaud, die kleding vond ik altijd zo mooi. Daarom heb ik nog wat stukken van High gekocht waaronder een bijzondere jas. Dat jurkje heeft trouwens een bloot middenrif en daar draag ik dan een nettruitje van Wolford onder.

Nu kunstzinnigheid vroeger sexy

Als kind zag Lia van Hengstum een dame met een grote hoed….zo wilde zij er ook uitzien!

Kleed je je nu anders dan vroeger?
Toen ik jonger was wilde ik er vooral sexy uitzien. Ik weet nog dat ik als jong meisje hotpants droeg. Toen ik op een zondag met die hotpants op een stil weggetje wandelde, botsten twee auto’s op elkaar. Ik denk dat die mannen even niet meer opletten… Tegenwoordig draag ik mooie kleding voor mezelf. Ik herinner me dat als kind van een jaar of zes in de kerk een dame voor me zat in een jurk met dots: van boven strak en wijd uitlopend; typisch Dior. Ze had ook nog een grote hoed op. Toen al dacht ik: zo wil ik er uitzien als ik groot ben…

Favoriete winkels zijn gesloten

Fan van By Malene Birger.

Kan je een winkel aanraden?
Ik had twee favoriete winkels in Utrecht, maar die zijn helaas allebei gesloten. Tegenwoordig koop ik alles via Internet, zo kan ik alles thuis rustig passen en bekijken. By Malene Birger is daarbij mijn favoriete merk. Schoenen koop ik wel in een winkel, die wil ik passen, maar daar heb ik niet één favoriete winkel voor.

Foto’s: Sivana Scholtz