Een maand geen druppel alcohol. Onze redacteuren Marlies Mielekamp en Brigitte Leferink hebben ook dit jaar weer meegedaan. Meerdanvijftig besteedt er traditiegetrouw aandacht aan. Nieuw is dat onze twee redacteuren ook na alcoholvrij januari doorgaan. Ook meedoen? Dat kan: want vanaf nu kun je elke maand meedoen aan IkPas.

Beter geen 0,0 varianten

Het zit er weer op. IkPas, in januari ook wel genoemd Dry January. Het kostte me geen enkele moeite. Vanaf het moment dat ik wakker werd op 1 januari tot het eind van de maand geen enkele keer behoefte gehad aan een glas wijn of een biertje. Ik dronk afgelopen maand alleen water en thee, drie keer een alcoholvrije gin-tonic en twee keer probeerde ik alcoholvrije wijn. Met een kortingscode die ik zag bij Eline Barbara Sophie op sociale media, bestelde ik een verrassingsbox alcoholvrije wijn. Ik wist alleen dat ik twee flessen wit, twee flessen rood, een fles rosé en een fles bubbels zou ontvangen. Op zaterdag besteld, maandag in huis.

De organisatoren van IkPas vinden het beter als je geen 0.0 varianten van alcohol drinkt. Alcoholvrije wijn associeer je toch met wijn (en met alcohol). Zij raden aan om juist voor heel iets anders te kiezen. Water met een smaakje (zelf gemaakt natuurlijk), allerlei variaties thee of sap. Daarom aarzelde ik toen de box binnenkwam. Toen mijn dochter op bezoek kwam, hebben we toch een fles opengemaakt. Om te proeven. Ik had het net zo goed niet kunnen doen. De witte wijn smaakte teveel naar appelsap en de rosé vond ik ook niet lekker. Maar smaken verschillen. Een vriendin die een dag later kwam, en die ook meedoet aan IkPas, kon de alcoholvrije rosé wel waarderen. Ik ben benieuwd naar de andere wijnen uit het pakket. En de bubbels. Die bewaar ik voor een bijzondere gelegenheid.

alcoholvrij bier
Bij IkPas geen voorstander van 0,0 varianten van alcohol.
©Stella Ruisch

Na dry january komt nu dry february

Of ik me veel beter voel? Ja. Ik weet niet of het door het ontbreken van alcohol komt. Behalve dat ik de drank heb laten staan, heb ik mijn eetpatroon ook aangepast om wat kilo’s kwijt te raken. Dat is tot nu toe goed gelukt. In de eerste maand van het jaar werd ik ruim zes kilo lichter. Zes pakken suiker minder die ik elke dag meetors. Dat klinkt wel goed. En ik voel me prima, dat is het belangrijkst. Omdat ik mijn streefgewicht nog niet heb bereikt, ga ik door. Ook met IkPas. Dry January gaat soepel over in Dry February.

Elke maand meedoen aan IkPas

Het leuke is dat je vanaf nu elke maand kan meedoen aan IkPas. Wilt u ook eens een maand zonder alcohol proberen? Schrijf u dan in. In 2021 hielden 46.738 mensen een alcoholpauze. In de eerste maand van dit jaar namen al meer dan 28.500 mensen deel. Dat belooft wat voor de rest van het jaar.

Logo van IkPas

Teruglezen over IkPas?

Over de editie 2022 van IkPas schreef Brigitte Leferink over het doel van IkPas. Marlies Mielekamp worstelde dit jaar met de verleiding van een welkomstdrankje. Lees hier hoe ze het oploste. Stella Ruisch werd aangestoken door de verhalen van Marlies en Brigitte en minderde haar alcoholconsumptie. Ze ontdekte deze maand alcoholvrije bieren. Vorig jaar schreef Wendy Voois over mocktails en alcoholvrije sterke drank. Lees ook: alcoholvrij smaakt niet alleen bij Jinek.

openingsfoto: verrassingsbox met alcoholvrije wijn. Foto: ©Brigitte Leferink