Deze maand is het een halve eeuw geleden dat de eerste dieetclub in Nederland officieel werd opgericht. Gratia, vernoemd naar de initiatiefneemster Barones Gratia Schimmelpenninck van der Oye. Een club van ‘slankblijvers’, want de eerste vrouwelijke deelnemer aan de Olympische Winterspelen (op ski) had ‘geen grammetje te veel’ en hoefde niet te lijnen Maar dat kon inmiddels niet meer van alle vrouwen in Nederland worden gezegd. Uiteindelijk ging Gratia op in de Weight Watchers maar de EGA, de Eerste Goudse Afslankclub, die Annie Disseldorp (inmiddels 80 jaar) in 1975 oprichtte bestaat nog steeds. Marlies Mielekamp sprak met haar.

Sherrykuur

In de jaren ‘50 van de vorige eeuw hadden maar weinig mensen ooit gehoord van ‘lijnen’ om slanker te worden. Integendeel, mijn moeder en haar beide zussen waren eerder te mager na de oorlog. Haar oudste zus was zo mager dat ze elke dag een geklopt ei met volle melk en een dot slagroom dronk om dikker te worden. Maar dat veranderde in de jaren zeventig. Toen deed dezelfde zus een sherrykuur om af te vallen. Een dieet dat zelfs koningin Juliana schijnt te hebben gevolgd.

50 kilo afgevallen zonder echt te lijnen

Ook de Goudse Annie Disseldorp kampte in de jaren ’70 met overgewicht. “Omdat mijn moeder maagkanker had, raakte ik geïnteresseerd in voeding en gezondheid. Ik ben in Maastricht een opleiding over voeding gaan volgen.” Disseldorp viel 50 kilo af en besloot anderen ook te leren wat gezonde voeding was. “Ik ben in 1975 vanuit huis met een paar cursisten gestart. Die kreeg ik via mijn huisarts doorverwezen. Vooral omdat hij zag wat goede voeding met mij gedaan had.”

lijnen
Begin jaren ’70 richtte Annie Disseldorp (80) de Eerste Goudse Afslankclub op.

‘Vrije’ groenten mogen onbeperkt

Onder goede voeding verstaat Disseldorp: zo puur mogelijk eten. Calorieën worden bij de EGA niet geteld. Minimaal 125 gram groenten per dag is wel een vereiste, indien gewenst verdeeld over twee maaltijden.  “Daarnaast is er een lijst met wat ik ‘vrije groenten’ noem. Die kan je onbeperkt eten.” Op mijn opmerking dat daar beslist komkommer en tomaten tussen staan, is haar antwoord:  “Dat klopt maar er staan nog wel twintig andere groenten op die lijst. Met tomaten moeten mensen oppassen, daar zijn nogal wat mensen allergisch voor. En mensen met een auto-immuunziekte zoals reuma, raad ik zelfs af ze te eten.’

Donkerbruin brood bestaat niet

In haar programma kan je drie maal per week 100 gram rund-of varkensvlees eten. Kip en vis mogen vaker.  “Vegetarisch eten hoort niet tot mijn zienswijze. De mens is van nature een alleseter en we hebben de dierlijke eiwitten gewoon nodig.”

Het is geen koolhydraat beperkt dieet om te lijnen, alleen de ‘slechte’ koolhydraten in wit brood en koekjes en suikers zijn in de afvalfase strikt verboden. Disseldorp: “Besef dat donkerbruin brood niet bestaat. dat is brood waaraan gewoon kleurstoffen zijn toegevoegd. Als je brood eet, zorg dan dat de ruwe vezel er nog in zit.”

De afvalfase is de eerste fase, daarna kunnen de mensen die lijnen langzaam wat extra’s nemen maar kom je nog steeds terug bij de EGA om te kijken hoe het gaat. De laatste fase kan maandelijks zijn en bestaat uit een gesprek en controle van het gewicht.

Geen light producten

Disseldorp werkt allang niet meer vanuit huis maar heeft EGA-consulenten die door heel Nederland hun  praktijk hebben. “Ieder doet het daar op zijn eigen manier maar uitdrukkelijk volgens mijn voedingswijze. Die begeleiding kost 7,50 euro per week.”

Cursisten vullen steeds in wat ze hebben gegeten. Dat wordt daarna altijd besproken. Annie Disseldorp kiest niet voor vega maar ook niet voor light producten. “Een stamppot van veel verse boerenkool en minder aardappelen is op zichzelf al een light product. En het bevat niet de hoeveelheid zout en vet die in kant en klaar producten zitten. Het enige light product dat we gebruiken en verkopen is stevia; in druppels zonder verdere  toevoegingen.”

Preventie belangrijk

En dan komt Disseldorp op haar stokpaardje: “Cursisten vragen vaak: wordt het betaald door de zorgverzekering? Dan moet ik nee zeggen. Ik heb al zo vaak op ministeries en zorgverzekeringen uitgelegd dat preventie belangrijk is. En met mijn zienswijze over goede voeding verdwijnen een hoog cholesterol, suikerziekte en hoge bloeddruk vaak als sneeuw voor de zon. Of voorkom je ze. Helaas luisteren ze in Den Haag niet…”

Meer lezen over gezond eten

Marlies Mielekamp schrijft regelmatig over gezond eten. Zo volgde ze huisarts Tamara Weijer, die met haar leefstijl op tournee ging. Weet u nog dat het Pioppi-dieet een paar jaar geleden populair was? Marlies Mielekamp probeerde ook intermittent fasting uit. Iets waarvoor verouderingsexpert prof Andrea Maier ook voor pleit. Karin de Lange ontdekte met haar eliminatie-dieet waarvoor zij gevoelig was.

Openingsfoto: Shvets-production/Pexels.com