In de journalistiek hoor je veel verhalen, die je niet altijd kunt opschrijven. Omdat mensen niet onder hun eigen naam hun relaas op internet willen terugvinden of omdat de omstandigheden zich niet lenen voor een interview. Na vele jaren in het vak kan Brigitte Leferink heel wat vertellen. Dat doet ze onder de titel ‘Mijn geheim’. Omdat sommige verhalen voor velen van ons wel heel herkenbaar zijn. Of onze nieuwsgierigheid opwekken. Zoals dat van Nilüfer. Haar man Sinan wil graag terug naar Turkije, Nilüfer blijft liever in Nederland.

Hij wil niet dat ik me verstop

“Mijn man is een romanticus.” De 70-jarige Nilüfer bloost als ze het zegt. “Ieder jaar op onze trouwdag verrast hij me met iets moois en ook tussendoor maakt hij me blij met een boeket bloemen, baklava van de Turkse bakker of hij kookt voor me, iets wat niet zoveel mannen van zijn leeftijd voor hun vrouw doen. Hij pronkt ook graag met me. Hij wil niet dat ik me verstop onder een hoofddoek of in vormeloze kleren maar ziet me graag in een mooie jurk waar hij dan in zijn beste pak naast kan staan. Zo ook vorige week op onze vijftigste trouwdag.”

“Door corona zijn we al twee jaar niet in Turkije bij onze familie geweest. Daarom was ik blij met de twee vliegtickets die hij vorige week voor me op tafel legde. Eindelijk weer naar ‘huis’. Mijn oude moeder van 86 weer opzoeken. Ik heb haar de afgelopen jaren erg gemist en wie weet hoe lang ze nog te leven heeft?”

Folder van een prachtig huis

“Na de tickets kwam er nog een pakje dat ik open mocht maken. Het bleek een brochure van een makelaar. Een folder met foto’s van een prachtig huis. In Turkije. ‘Dat gaan we bekijken als we er zijn’,  zei hij erbij. Zijn gezicht straalde. We hadden het al vaker over een vakantiehuis in Turkije gehad. Een vaste plek voor ons zelf, in plaats van altijd bij familie logeren. Maar dit was veel te duur voor een tweede huis.”

mijn geheim

Meer Nederlandse dan Turkse

“Sinan wil terug naar Turkije en zich daar weer permanent vestigen. Dat vertelde hij toen ik bezwaar maakte tegen de hoge prijs. Een warm klimaat, fijner voor onze oude botten, was één van zijn argumenten. Dat is zeker zo, maar ik vind de nadelen veel groter. Mijn kinderen en kleinkinderen wonen in Nederland. Niet om de hoek, maar wel zo dichtbij dat we ze vaak zien. Ik heb hier veel vrijheid, voel me meer een Nederlandse dan een Turkse. En moet er gezien de politieke situatie in Turkije niet aan denken wat de toekomst daar voor vrouwen in petto heeft. Het mooie weer, onze moeders en wat verre familie  wegen wat mij betreft niet op tegen de nadelen. “

Een vakantiehuis maar niet permanent terug naar Turkije

“De teleurstelling was van zijn gezicht af te lezen. Het legde een domper op de feestvreugde. Omdat ik het sneu voor hem vond heb ik gezegd dat we als we in Turkije zijn natuurlijk zullen gaan kijken. Stiekem hoop ik dat het tegenvalt. Misschien is er wel een alternatief. Een klein vakantiehuis dat we naast ons huis in Nederland kunnen hebben. Dat lijkt mij de beste oplossing.”

Meer geheimen

Walter is helemaal hoteldebotel van verliefdheid en dat terwijl hij een bejaarde weduwnaar is. Carla onthulde aan Brigitte dat ze zo opziet tegen het jaarlijkse uitje met haar moeder. Diane maakt zich druk over de wintersportvakantie. Is het normaal dat haar man Harry en zij altijd voor de kinderen betalen? Een spijtoptante deed het relaas over getrouwd zijn met een oudere man. En hoe voelt het als je man zich beter verzorgt dan jij jezelf? Het geloof van Non Josefien wankelt. En wat als je man door het coronavirus een gezondheidsfreak is geworden? Rode oortjes krijg je van het verhaal van Gerda en Henk die per vergissing swingers werden.

Openingsfoto: Pixabay