Brigitte Leferink en Marlies Mielekamp doen dit jaar opnieuw mee met IkPas, de Nederlandse variant van dry january. De verhalen hebben hun uitwerking op Stella Ruisch niet gemist. Weliswaar doet ze niet mee aan 31 dagen niet drinken, ze heeft haar dagelijkse inname wel teruggebracht tot het weekeinde. Dat lukt haar, omdat er steeds drinkbaarder alcoholvrij bier te koop is. Het wachten is nu op echt lékkere alcoholvrije wijn.

Niet doen

Met de column van wijnexpert Harold Hamersma over alcoholvrije wijn stap ik bij de lokale wijnhandel naar binnen en vraag naar L’Arjolle Zero, sauvignon blanc. Ik ben gewend dat op mijn vraag de ene naar de andere sappige beoordeling over de wijn van de lippen van mijn vertrouwde verkoper rolt. Inclusief de smakelijke combinaties met voedsel. Maar nu zegt hij heel beslist: “O, nee, niet doen!”

Alcoholvrij met bubbels

Waarna hij uitlegt dat het zoeken naar een smaakvolle wijn zónder alcohol te vergelijken is met het zoeken naar de heilige graal. Tot op heden niet gevonden. “Als u dan per se toch alcoholvrije wijn wilt hebben…neem dan deze Baron de Chantecler, een mousserende rosé. Die bubbeltjes maskeren het ontbreken van alcohol in de smaak.”  Het bleek een prima  aperitief voor het overvloedige kerstdiner afgelopen jaar.

Voorlopig houd ik het dus nog wel bij een glaasje échte wijn in het weekeinde. En heel soms doordeweeks als het eten of het gezelschap daartoe uitnodigt. Anders volstaat een kop thee of steeds vaker een alcoholvrij bier. Want in tegenstelling tot de wijn slagen brouwers er steeds beter in een smaakvol bier 0,0 te maken.

Buckler, Radler, Heineken…

Misschien heb ik ooit een Buckler gedronken maar om onze premier te citeren: daar heb ik geen actieve herinnering aan. Vele jaren later koos ik op een zomers terras voor het eerst Radler. Maar eerlijk gezegd is dat me veel te zoet. Dus toen Heineken nog niet zo lang geleden met zijn 0,0 kwam, dacht ik ‘Mwahh, dit is beter.’ Daarna volgde kennismaking met een Jopen IPA en in het najaar een Grolsch herfstbier. Het alcoholvrij bier begon me steeds beter te smaken. Ook al proefde ik nog steeds wel het verschil met een échte versie. Vooral de tinteling van het bittere vocht tegen het gehemelte is nog niet helemaal hetzelfde.

Alcoholvrij bier biedt genoeg gespreksstof

Sinds een paar maanden heb ik nu echter trappistenbier 0,0 ontdekt. Zowel Leffe als Affligem blond doen me bijna de smaak van het originele blonde bier vergeten. En mijn ontdekkingstocht is nog niet ten einde: inmiddels is er bijna geen zelf respecterend biermerk te vinden, dat geen alcoholvrije versie kent.

Trappisten benaderen de smaak van een echte blonde…
Foto’s: Stella Ruisch

Voorlopig dus nog gespreksstof genoeg voor alcoholvrije wijn- en bierdrinkers. Nooit gedacht dat ik van mijn zwager, groot bier- en wijnliefhebber de tip zou krijgen: “Heb je al Jever Fun 0,0 geprobeerd?”

Meer lezen over IkPas

Over de editie 2022 van IkPas schreef Brigitte Leferink over het doel van IkPas. Marlies Mielekamp worstelde dit jaar met de verleiding van een welkomstdrankje. Lees hier hoe ze het oploste. Er is meer alcoholvrij te genieten dan alleen maar wijn of bier. Vorig jaar schreef Wendy Voois over mocktails en alcoholvrije sterke drank. Lees ook: alcoholvrij smaakt niet alleen bij Jinek.