Phpd, pijntje hier pijntje daar, dacht Stella Ruisch toen ze merkte dat kauwen een lichte pijnscheut in haar kaak opleverde. Eigenlijk was ze ervan overtuigd dat er niets aan te doen zou zijn maar uiteindelijk bracht de kaakfysiotherapeut via de huisarts onverhoopte en verrassende genezing. Een aanbeveling voor vijftigplussers dat je niet te lang moet doorlopen met pijn.

Elke keer pijn bij kauwen

Dat advies gaat gepaard met een zucht. Want ook al dring ik bij anderen aan tijdig naar een huisarts te gaan, voor mezelf weet dr. Stella het altijd beter. Mee leren leven, is dan ook lang de zelf voorgeschreven behandeling. Maar irritant is het wel, elke keer pijn bij het kauwen. Het bederft ook het genoegen van dat croissantje…

In een plotseling vlaag van verstand, besluit ik een poging te wagen om te kijken of er écht niets aan te doen is. Zoals ik zelf al vermoedde, wijst de eerste check bij de tandarts uit, dat de pijn niet veroorzaakt wordt door bijvoorbeeld een wortelkanaalontsteking. “Ik stuur je naar de kaakfysio,” besluit daarop de huisarts die ook geen verklaring kan vinden. “Die weet meer van kaken dan ik,”

Kaakfysiotherapeut legt vinger op zere plek…

En zo beland ik bij Keesjan Zetsma. “Beweeg je hoofd eens rustig van links naar rechts en vice versa,” vraagt hij om daarna te concluderen:  “Je nek zit vast.” Maar wat heeft mijn nek nu met mijn kaken te maken? “Je kaakgewricht loopt van boven je oren tot vlak onder je kin”, doceert hij. Ter illustratie legt hij zijn handen over de oren. Veel verder dus dan het scharnierpunt ter hoogte van je oren. En dat hele gewricht beweegt dus vanuit je nek. “Steek je onderkaak maar eens naar voren, dan voel je hoe alles samenhangt.”

kaakfysiotherapeut
Fysiotherapeut Keesjan Zetsma: “Het lukt niet altijd.”
Foto: ©Stella Ruisch

De kaakfysiothereapeut tevens manueel therapeut ‘kraakt’ vervolgens mijn nek in drie behandelingen en geeft me oefeningen mee, die ik na het bezoek eerst intensief en daarna 3x per dag moet blijven doen. En warempel, ik voel de pijn afnemen! En mijn hoofd beweegt de weken ernaar ook een stuk soepeler van links naar rechts. De regelmatige hoofdpijn die ik aan de linkerkant van mijn gezicht had, blijft ook weg….”Dat is dan een mooie bijvangst,”concludeert  Keesjan tevreden.

Driemaal is scheepsrecht: ik geloof in fysiotherapie

Na een slecht behandelde knieblessure van manlief, heb ik lang niet in de toegevoegde waarde van fysiotherapie geloofd. Maar dit is nu de derde keer dat ik wel baat heb bij fysiotherapie! Inmiddels is mijn wantrouwen in enthousiasme omgeslagen. Enthousiasme, dat door kaakfysiotherapeut Keesjan Zetsma notabene zèlf wordt getemperd. “Het lukt me niet altijd om mensen van hun klachten af te helpen en soms maar ten dele.”

Oefeningen doen

Het is ook niet gezegd dat mijn klachten nooit meer terugkomen, waarschuwt hij. “Een nek kan gaan vastzitten door drie oorzaken. Een verkeerde houding, verkeerd bewegen of stress.” De vraag is welke drie mijn klachten heeft veroorzaakt….Keesjan stuurt me na 4 afspraken weg. De rest kan ik zelf doen door oefeningen. Laat ik die nu ook al jaren doen voor mijn knieën en mijn schouders. Wat zou het volgende gewricht zijn? In ieder geval zal ik nu niet meer zo lang doorlopen met pijn!

Meer lezen over gezondheid

Stella Ruisch schreef over de ontdekking dat fysiotherapie wel degelijk het verschil kan maken in Fysiotherapie als laatste strohalm’ en ‘Advies voor een hardleerse geblesseerde sporter. Wie bekkenbodemklachten heeft kan ook baat hebben bij fysiotherapie. Marlies Mielekamp heeft nog andere adviezen voor wie tobt met gewrichtsklachten. Bovendien heeft zij ook baat gehad bij behandelingen door een chiropractor.

Openingsfoto: Stella Ruisch hapt weer met plezier in een croissantje. Eigen foto.