Marlies Mielekamp hoorde op NPO 1 de 36-jarige Paul Ramakers uit Born zijn verhaal vertellen bij Stax&Toine. Door een tumor moest zijn onderbeen worden afgezet. Nadat hij buiten levensgevaar was, besefte hij: “Ik heb een nieuwe kans gekregen,” Hij leeft gezonder, ziet als gescheiden vader zijn kinderen veel meer, gaat met ze mee naar voetballen en zwemmen en ontdekte in het revalidatiecentrum een passie voor handbiken. Dat gaf hem een nieuw doel: de Paralympische Spelen in Parijs in 2024. Na een crisis nemen mensen rigoureuze besluiten, realiseerde Marlies zich. Zo ook nu ons leven bepaald wordt door het coronavirus.

Genoten van vrije tijd

Steeds vaker lees ik in kranten over mensen die tijdens de corona-crisis besluiten hun leven een andere wending te geven. Dat betreft vaak de inhoud van hun baan. Dat deed me onmiddellijk denken aan enkele mensen in mijn omgeving. Zo vertelden zowel mijn kapster als mijn nagelstyliste hoe ze hadden genoten van hun vrije tijd toen ze noodgedwongen niet meer mochten werken.

Kapster Karin en haar partner zijn zestigers en ineens hadden ze door het coronavirus samen het héle weekend vrij. Normaal werkt zij zaterdag en hij maandagen, zodat de zondag de enige dag is dat ze samen dingen kunnen ondernemen. Maar nu waren ze ook nog eens samen ’s avonds thuis. ”Het is ook zo fijn dat je veel minder gestrest bent en rustig kan koken,” merkte haar partner op. En vooral de lange weekenden bevielen beiden goed. Toen de kappers weer mochten werken, besloot Karin de zaterdagen voortaan niet meer te werken. Ze kiest bewust voor meer vrije tijd met haar partner.

Kapster Karin voortaan zaterdag vrij. Foto: Facebook

Privéleven belangrijker

Mijn nagelstyliste werkt vier dagen per week in haar eigen praktijk. In de weekenden is ze docente aan een opleiding voor nagelstylisten. Haar dochter is kapster en woont nog thuis. Nu ze beiden noodgedwongen thuis zaten, merkten ze hoe fijn het was samen in de tuin te zitten en bij te kletsen. Om mee tijd voor zichzelf en haar gezin te hebben, besloot mijn nagelstyliste de zondagen voortaan vrij te houden. Zowel Karin als zij vinden nu hun privéleven belangrijker dan hun inkomensverlies.

Nog rigoureuzer besluit

Nog rigoureuzer was het besluit van de 33-jarige zorgmedewerker Lisa* die zelf het coronavirus kreeg en daar veel klachten aan overhield. Haar conditie is vier maanden na de ziekte nog steeds slecht en vooral haar spieren zijn ernstig aangetast. Ze werk in verband met haar klachten parttime maar ziet als een berg op tegen een tweede golf van corona die eraan lijkt te komen. Ze ergert zich aan mensen die zich niet aan de maatregelen houden. In haar werk heeft ze contact met coronapatiënten en sinds ze hoorde dat immuniteit na covid-19 niet gegarandeerd is, is ze ontzettend bang de ziekte weer te krijgen. Ze besloot de zorg definitief te verlaten en te solliciteren als officemanager, een functie die ze vroeger al eens uitoefende. Per januari kan ze in haar nieuwe baan beginnen.

*Lisa is niet de echte naam van de zorgmedewerker

Marlies Mielekamp heeft eerder over levensvragen geschreven, zo schreef ze een serie artikelen over doorwerken na je pensioen, liet ze al eerder mensen aan het woord over de passie in hun leven zoals zingende advocaat Wouter Ganzeboom. Ze ervoer wat familieopstellingen te weeg kunnen brengen. Daarnaast deelt ze haar passie voor haken met ons.

Openingsfoto: Pixabay/Freakwave