Deze zomer is Meerdanvijftig.nl gestart met een serie verhalen over gewone vijftigplussers met een bijzonder verhaal. Zoals Willem Wentholt en Ola Bruno. Wouter Ganzeboom (56) volgt zijn passie door naast de advocatuur liedjes te schrijven en daarmee op te treden Dat vond hij niet altijd gemakkelijk. “Ik heb lang gedacht: De klant zit niet te wachten op een zingende advocaat.”

Zingen van jongs af aan

‘Zo’n 7 jaar geleden vroeg een vriendin me mee te zingen tussen Oud en Nieuw in Nijmegen; samen met de Top  2000 Band. Juist in die periode had ik weer het schrijven van liedjes opgepakt.  Twee jaar later begon ik met het schrijven van serieuzere liedjes en werd het plaatje completer.
Maar eigenlijk zing ik al van jongs af aan, toen in een koor. En tijdens mijn studententijd ben ik smartlappen gaan zingen, vaak zelfgeschreven levensliedjes.”

Advocatuur en kinderen gingen voor zingen

“Ik vond ze toen niet goed genoeg.  Bovendien kwam ik in de advocatuur terecht en dat beroep vreet je helemaal op. In mijn begintijd werkte ik in Groningen en heb ik alle kantongerechten, rechtbanken en gerechtshoven gezien omdat ik daar een lopende praktijk overnam. Daarna kwamen de kinderen die tijd en energie van mijn vrouw en mij kostten. Toen het vastliep op het kantoor waar ik werkte, ben ik in Nijmegen samen met anderen een eigen advocatenkantoor gestart. Ook dat kostte weer tijd en energie en zo verdween het zingen en schrijven van liedjes naar de achtergrond.”

zingende advocaat

Wouter Ganzeboom: “Een vriendin vroeg me om te zingen bij de Top 2000 Band.”

Ik noem mijn liedjes kleinkunst

“Mijn grote voorbeeld is Hans Dorrestein, ik ben fan van zijn creativiteit en humor. Grote bewondering heb ik ook voor Willem Wilmink die erg poëtische liedjes en mooie smartlappen heeft gemaakt. Ik noem dat laatste trouwens liever levensliedjes. Zelf maakte ik een lied over een zwerver dat zo begint: “Zwerver het kan me niet deren dat je nagels in rouw zijn en zwart. Maar zo vuil en zo vies als jouw kleren, zo zuiver en schoon is jouw hart.” Ik noem mijn liedjes kleinkunst. Natuurlijk vind ik de songs uit de begintijd van Frank Boeijen ook mooi, maar dat gaat meer de kant op van popmuziek. Ofschoon ik de zin: “De woorden die bij jou horen zijn goedkoper dan ik dacht”, uit Kronenburg Park, graag zelf had verzonnen!”

Sinds dit jaar eigen cd van zingende advocaat

Zijn vrouw stimuleerde Wouter tot het maken van zijn eerste cd.

“Nog niet zo lang geleden is mijn cd BLAUWST uitgekomen. Ik vond dat er iets met mijn liedjes moest gebeuren en mijn vrouw stimuleerde me om ze vast te leggen. Die cd heb ik van mijn eigen geld opgenomen. Elke maand een liedje. Ik wilde graag een fysieke cd als monument van iets dat je afgemaakt hebt. De verkoop is voor mij niet het belangrijkst. Het maken van liedjes en de optredens vind ik het leukst. Ik heb wat interviews gehad in regionale dagbladen en ben twee keer op Radio Gelderland geweest.”

Liefst optreden in klein theater

“Zo’n televisieprogramma als Holland’s got talent is niets voor mij. Daar zoeken ze frisse, fruitige types geen vijftigplusser. Het is ook niet de plek waar ik wil staan, dat ambieer ik niet. Wel vind ik het leuk om op te reden in kleine theaters en natuurlijk zou een tv-optreden behulpzaam zijn bij het promoten van mijn cd. De afgelopen tijd heb ik samen met een groep vaste muzikanten bijna wekelijks opgetreden. Dat was aanpoten naast mijn werk als advocaat, soms is het lastig te combineren. Mijn collega’s zijn er trots op hun zingende collega. Ook mijn klanten vinden het bijzonder dat ik naast mijn werk mijn zangactiviteiten heb. Ik ben nu 25 jaar advocaat en doe mijn werk goed. De vraag of de klant zit te wachten op een zingende advocaat heb ik achter me gelaten…”