Alle jaarlijkse speciale bijlages bij kranten en tijdschriften doorgebladerd en de nodige tips om het thuis nog huiselijker te maken zijn gelezen. Sinds het tijdschrift VT-wonen deze maand ooit heeft uitgeroepen tot woonmaand, heeft iedereen het idee omarmd. Goede aanleiding om je neer te vlijen op de televisiebank en de afstandsbediening ter hand te nemen. Wat is er te zien op Netflix? Want laten we eerlijk zijn: welke interieurtrend er ook heerst, de beeldbuis ontbreekt er nooit in!

Ontelbare afleveringen Escape to the Country

televisiebank

Idyllische landhuizen om bij weg te zwijmelen.

En woonprogramma’s; ik kan er niet genoeg van krijgen! Mensen met een verhuiswens naar het buitenland, huizen die opnieuw ingericht worden of de avonturen van mensen die hun eigen huis bouwen; de variaties op het thema zijn legio.
Het Britse ‘Escape to the country’ is mijn absolute favoriet en -pas op!- zwaar verslavend.
In deze ‘good old’ BBC serie worden mensen geholpen die hun stadse bestaan willen verruilen voor een ‘perfect rural home’ op het Engelse platteland.

‘Very surprising house’ valt het best in de smaak

De super Britse presentatoren Alistair Appleton, Jules Hudson, Niki Chapman en Jonnie Irwin, (hun perfecte Engels is een feest voor het oor) gaan in elke aflevering op stap met ‘today’s buyers’. Ze bekijken drie huizen in het gebied waar zij zich willen gaan vestigen.
Daarbij wijkt het laatste huis ‘the mystery house’, steeds af van het ingediende wensenlijstje. Onnodig te vermelden dat dit ‘very surprising’ huis doorgaans het beste in de smaak valt bij de aspirant-kopers.

Prachtige beelden van landschap

Verder wordt aandacht besteed aan lokale activiteiten en de bijzondere geschiedenis van de omgeving. De landschapsbeelden zijn werkelijk prachtig! In gedachten ben ik al twintig keer verhuisd. Naar het ‘mystery house’ natuurlijk!
De serie kent vele seizoenen en ontelbare afleveringen, dus voorlopig kan ik nog volop genieten.

Bedenker: Thalkback Thames. Te zien op Netflix. (25 afleveringen).

De vele geheimen van Broadchurch

Televisiebank

Agenten Ellie Miller en Alec Hardy moeten samenwerken om de moord op een kind op te lossen.

Deze Britse detectiveserie (20112) speelt zich af aan de kust van Dorset, waar het levenloze lichaam van een elfjarige jongen wordt gevonden op het strand van het kleine dorpje Broadchurch.
Plaatselijk rechercheur Ellie Miller (Olivia Colman) moet de zaak oplossen met de hulp van haar nieuwe collega, inspecteur Alec Hardy (David Tennant). Tot haar ontzetting blijkt het slachtoffer de zoon van haar beste vriendin te zijn. Én het beste vriendje van haar eigen zoon. De hele dorpsgemeenschap raakt bij de zaak betrokken. In het vredige dorpje komen veel geheimen naar boven.

Eerste seizoen een must

De samenwerking tussen dorpsbewoonster Miller en de norse buitenstaander Hardy verloopt bijzonder stroef. Als uiteindelijk de dader gevonden wordt, is de ontzetting groot. Een sfeervolle, spannende serie met prachtige beelden van het Engelse landschap. In de twee volgende seizoenen krijgt de samenwerking van Miller en Hardy een vervolg. Vooral het eerste seizoen is een must!
Bedenker: Chris Chibnall. Te zien op Netflix.

Vrouwen staan in Godless hun mannetje

televisiebank

Stoere weduwe Alice Fletcher in Godless.

Wat een verrassing om de hoofdrolspeelster Michelle Dockery in een heuse westernserie te zien. Zij was voor mij onlosmakelijk verbonden met het Britse kostuumdrama ‘Downton Abbey’. Daarin  speelt ze de oudste, beetje bitcherige, dochter van de aristocratische familie Crawley.
In de Netflix-serie ‘Godless’ (2017), die zich afspeelt in het Wilde Westen van 1884, vertolkt ze volstrekt geloofwaardig,de stoere weduwe Alice Fletcher.

Aanrader

Sinds de dood van haar man, houdt ze hun ranch zelfstandig draaiende. In het nabijgelegen dorpje La Belle zijn, na een dramatisch ongeluk in de mijn, vrijwel geen mannen meer aanwezig. Wanneer voormalig bendelid Roy Goode (Jack O’ Connell) op de vlucht slaat voor de gewelddadige crimineel Frank Griffin (Jeff Daniels), verbergt Alice hem op haar ranch. Frank Griffin en zijn dertig bendeleden, laten het er niet bij zitten! Gelukkig staan de vrouwen van La Belle hun mannetje.
Een moderne western, die alle klassiek elementen van het genre bevat. Met prachtige beelden van het woeste landschap van New-Mexico. Een aanrader!
Regie: Scott Frank. Te zien op Netflix.

Laatste tip voor de televisiebank

Nog één laatste tip van deze bingewatchexpert: Zorg voor voldoende beweging tussen de sessies! Kom af en toe van die televisiebank. Kijken vanaf een yoga-matje doet wonderen!

Openingsfoto: Flickr.com/Cyril Gravelier