Binnenkort worden de winnaars van de belangrijkste filmprijs in de Verenigde Staten bekend gemaakt. In de nacht van 24 februari worden ‘de Oscars’ uitgereikt. Bij de genomineerden zijn – tot mijn grote vreugde- veel van de films waarvan ik het afgelopen jaar zó heb genoten. Een van de grootste kanshebbers om verschillende gouden beeldjes mee naar huis te nemen is zelfs mijn absolute favoriet! The Favourite.

Tweede keer gezien

Een keer bekijken was niet voldoende om alles tot me te nemen; de kostuums, de interieurs, de muziek en het geweldige spel van de hoofdrolspelers. Dus ging ik een tweede keer naar de film van
Yorgos Lanthimos.

Vrouwen laten hun tanden zien

Mannen in 18de eeuw opgedofte fatjes.

The Favourite is een schitterend kostuumdrama en speelt zich af aan het Engelse hof van de 18e eeuw. Het is pruikentijd. Dat maakt de mannen in de film, met hun overdadige pruiken, overdreven make-up en getekende moedervlekken tot opgedofte fatjes. De vrouwen daarentegen gaan ongekend met elkaar op de vuist. En daar ben ik dol op! Vrouwen die hun tanden laten zien! Het lijkt het dagelijks leven wel!

Kasteel na beslissende slag

Koningin Anne (Olivia Colman), lijkt broos en kwetsbaar. Ze is, op elk gebied, totaal afhankelijk van haar vriendin Lady Sarah Churchill (Rachel Weisz)en vertrouwt haar volkomen. Wanneer het Engelse leger een beslissende slag in de oorlog tegen Frankrijk wint, schenkt ze haar vriendin een kasteel. Een onbezonnen, kostbaar geschenk. “De oorlog is immers nog niet voorbij”, wijst Lady Churchill de koningin terecht. “O, is dat zo? Dat wist ik niet!”, reageert de verbaasde Koningin.

Behoudt vriendin positie aan hof?

Met de komst van de nieuwe bediende Abigail (Emma Stone), die het vertrouwen van de Koningin weet te winnen, verschuiven de machtsverhoudingen. Kan Lady Sarah  haar positie behouden?

The Favourite overladen met prijzen

The Favourite is inmiddels overladen met filmprijzen. Daar komen, naar alle waarschijnlijkheid, nog een aantal ‘Oscars’ bij. De film is op tien onderdelen genomineerd, waaronder Beste film, Beste regie (Yorgos Lanthimos) én Beste kostuumontwerp. En natuurlijk voor het spel van de drie hoofdrolspeelsters.

Drie Oscars

Olivia Colman is genomineerd voor ‘Beste actrice’ voor haar weergaloze vertolking van de kwetsbare Koningin Anne. Rachel Weisz  en Emma Stone,”her two bitches”, volgens actrice Olivia Colman tijdens de overhandiging van de Golden Globe in januari, zijn beiden genomineerd  in de categorie ‘Beste vrouwelijke actrice in een bijrol’. Het zal me niet verbazen als ze alle drie met een gouden beeldje onder hun arm het strijdtoneel verlaten!

Zelf overweeg ik inmiddels een derde bezoek aan The Favourite. Al is het maar om Emma Stone: “Throw” te horen zeggen bij het kleiduiven schieten!

Waar kennen we Olivia Colman van?

Rachel Weisz windt Olivia Colman als Koningin Anne om haar vinger.

De Britse actrice Olivia Colman (1974) gooide al eerder hoge ogen op televisie in haar rol als rechercheur Ellie Miller in de Britse detective-serie Broadchurch. Bovendien is ze binnenkort te zien als Elizabeth II in seizoen 3 en 4 van de populaire tv-serie The Crown.

Emma Stone al eerder in de prijzen

Emma Stone maakt als bediende Abigail haar opwachting in The Favourite.

Natuurlijk kennen we de Amerikaanse Emma Stone (1988) van haar rol in de muziekfilm La La Land. De film werd bekroond met zes Oscars, waarvan een voor Emma Stone voor haar hoofdrol als Mia Dolan, de serveerster die dolgraag actrice wil worden.

Rachel Weisz heeft al strepen verdiend

Rachel Weisz kreeg al eerder een Oscar voor haar rol in The Constant Gardener.

Ook de Britse Rachel Weisz (1970)  heeft haar strepen op het witte doek verdiend. Ze werd bekend met haar rol in The Mummy (1999) en won een Oscar voor Beste vrouwelijke bijrol met de film The Constant Gardener (2005, nog te zien op Netflix.

The Favourite wordt in Nederland uitgebracht door 20th Century Fox (via Warner Bros)