Met vriendin Vera en uiteraard, de hond loop ik door het Amsterdamse Bos. Terwijl Vera haar jas uittrekt, “wat heeft de zon al een kracht!” lopen bij mij de koude rillingen over mijn rug. Op de terugweg strompel ik met mijn laatste krachten het verkiezingslokaal binnen; een groot geluk voor de opkomstcijfers, want ik heb voor de halve straat volmachten in mijn tas; gepensioneerd Nederland is massaal naar de wintersport.

Eindelijk tijd voor films op Netflix

De dagen die volgen lig ik voornamelijk in bed te rillen, onder twee dekbedden en met de elektrische deken aan. Op mijn voeten de hond; die, zeer doortrapt, misbruik maakt van de zwakte van de baas en zich niet naar de mand laat sturen.
Het enige, maar dan ook écht het enige, voordeel van uitgeteld in bed liggen is dat ik alle tijd heb om films via Netflix te bekijken.

104 minuten afleiding met Begin Again

Met de film Begin Again, (VS, 2014, regie John Carney) kan ik mijn ellendige zelf, 104 minuten lang, vergeten bij het luchtige drama dat handelt over Gretta James en Dave Kohl, die zich, vanuit Bristol, in New York vestigen in de hoop dat zij hun muzikale talenten daar verder kunnen ontwikkelen. Dave (popzanger Adam Levine)) tekent al snel een solo-contract en verliest zichzelf, en daarmee zijn vriendin, in een wereld van glitter en glamour.

De zangkwaliteiten van Gretta

Gretta (Keira Knightley) is een bescheiden singer-songwriter. Wanneer zij één van haar ingetogen liedjes in een kroeg laat horen, ziet de gesjeesde platenproducer Dan (Mark Ruffalo), daar ogenblikkelijk de kwaliteiten van in. Met behulp van bevriende straatartiesten en de steenrijke hiphopartiest Troublegum (gespeeld door hiphopartiest Cee Lo Green) nemen ze een demo-album van de nummers van Gretta op in de straten van New York.

Natuurlijk wordt het album een succes

Dat levert fraaie beelden op! Én goede nummers, want de muziek smelt samen met het straatrumoer van de metropool en geeft er een extra dimensie aan. En zo weten Gretta en de platenbaas opnieuw betekenis aan hun leven te geven. Het album, wat ze uiteindelijk in eigen beheer uitgeven, wordt natuurlijk een succes.

Heerlijk feelgoodmovie treft juiste toon

Platenbaas Dan ziet kans om de relatie met zijn vrouw en zijn tienerdochter, die ook meespeelt op het album, weer te herstellen. Een heerlijke feelgoodmovie die de juiste toon weet te zetten; de originele soundtrack is dan ook te beluisteren via Spottify of I-music; waarbij het nummer ‘Like a fool’ een echte aanrader is.

Film ten einde, ziekte niet

Als de film ten einde is gekomen, is mijn ziekte dat nog niet. Ik kies voor het tweede seizoen van de BBC-productie The Missing die sinds kort via Netflix te zien is. Het verhaal van het eerste seizoen (2014) was erg spannend; een vijfjarig jongetje raakt vermist tijdens een gezinsvakantie in Frankrijk. Persoonlijk kreeg ik kromme tenen van het spel van James Nesbitt (bekend van zijn rol als Adam in de televisieserie Cold Feet), die in The Missing 1 eerder een hysterische dan wanhopige vader speelt. De titelsong en het geforceerde open einde maakten me óók niet vrolijk. Maar zoals gezegd, spannend was het allemaal wél.

Na Missing 1 is 2 op Netflix ook aanrader

Hoewel de irritante begintune is gebleven, is dit tweede seizoen, met een andere regisseur, een absoute aanrader voor liefhebbers van het genre. In acht afleveringen zien we de Franse inspecteur Baptiste, zeer overtuigend gespeeld door Tchéky Karyo, weer terug. Ditmaal wordt er, op een Kerstmarkt in Duitsland, een jonge vrouw onwel. Ze wordt met een blindedarmontsteking opgenomen in het ziekenhuis en geïdentificeerd als, de negen jaar eerder, vermiste Alice Webster.

Twijfel aan identiteit

Haar vader Sam (David Morrissey) is een Brits militair die met zijn gezin in Duitsland is gestationeerd. Wanneer Alice vertelt dat ze in de tien tussenliggende jaren gevangen is gehouden met een ander slachtoffer, de Franse Sofie Giroux, wordt de, inmiddels gepensioneerde, inspecteur Julien Baptiste bij de zaak betrokken. Al snel wordt aan de identiteit van de teruggekeerde Alice Webster getwijfeld…………

Bijna hoop ik op nóg een paar dagen onder de wol!