Waarschijnlijk is de liefde voor de muziekkoepel bij Karin de Lange ontstaan in 1970. Tijdens een concert in de muziekkoepel in het Vondelpark. Sindsdien kan ze het niet laten om even langs te lopen of op het podium te staan. Jammer genoeg worden ze nog maar weinig gebruikt. Ze hoopt dat de lezers van dit stukje de links in haar verhaal volgen en even luisteren naar de uiteenlopende muziek. Want stiekem droomt ze dat haar stukje bijdraagt aan het voortbestaan en behoud van de nog bestaande muziekkoepels!

Gelukkig zijn muziekkoepels nog in in veel parken, in Nederland en het buitenland, te vinden. Jammer genoeg zelden nog in gebruik. Vroeger trad de plaatselijke harmonie er in op. Dat waren de eerste festivals ooit! Muziekkoepels stammen vooral uit de 19e eeuw. Ze hebben iets romantisch en ze roepen herinneringen op aan lange zomeravonden in parken.

‘Piknikconcerten’ in Vondelpark

Waarschijnlijk is mijn voorliefde voor muziekkoepels ontstaan tijdens mijn hippiezomer in 1970 Liggend in het gras bij de muziekkoepel in het Vondelpark, luisterde ik daar naar concerten. Ik herinner me nog bassist en gitarist Michael Chapman, die daar optreedde. Vaste prik toen, om elke zondag naar de live concerten te gaan luisteren in een walm van hasj. De ‘Piknikconcertenwerden steeds op andere plekken door de VPRO uitgezonden. Zo was Frank Zappa in Uddel te horen in 1970. Dichterbij huis was de Nederlandse band CCC Inc. die begeleid werd door Ernst Jansz, later bekend van Doe Maar. Maar voor mijn -bedrieglijke- gevoel luisterde ik die zomer elke zondag naar een concert in het Vondelpark. Achteraf is alles in het hoofd altijd mooier….

Opname van Frank Zappa tijdens een PikNik Concert.

Vooral muziek, maar ook Tai Chi en verjaardag in Oosterpark

De muziekkoepel in het Oosterpark zie ik een paar keer per week, op weg op de fiets. Wat is deze koepel mooi! Hij is gemaakt van ijzeren gietwerk en stamt uit 1908. Ter gelegenheid van de inhuldiging van Koningin Wilhelmina werd besloten naar het plan van een beroemde landschapsarchitect, Leonard Springer, een muziekkoepel te bouwen naast de vijver in het Oosterpark in Amsterdam. Deze landschapsarchitect is verantwoordelijk voor veel parken in heel Nederland.

In deze koepel maken ze nog steeds muziek. Ooit, zes jaar geleden, gaf men er zelfs tangolessen. Deze zomer waren er picknickconcerten op zondagen. Ik zag bij de muziekkoepel geregeld mensen Tai Chi beoefenen, die bij regen onder de koepel verder gingen. Ooit woonde ik een verjaardag bij in het park, tijdens een optreden van een Engels orkest dat daar de sterren van de hemel speelde voor 6 (!) toeschouwers. Maar ook daar gooide een regenbui roet in het eten.

De muziekkoepel in het Amsterdamse Oosterpark…
In Lissabon met onze schrijfster Karin bovenaan de trap…
en de hypermoderne versie in Amsterdam-Buitenveldert.

Muziekkoepel in modern jasje

In het Gijsbrecht van Aemstelpark in het Amsterdamse Buitenveldert staat de modernste muziekkoepel die ik ken. Prachtig wit en licht, heeft hij een prachtige naam: Levensboom! Hij straalt zelfs op een regenachtige dag. Ooit fietste ik er langs, toen ik leeftijdgenoten van ons, Meerdanvijftigers, onder aanvoering van een coach in de weer zag met oefeningen. Op muziek! Dus waarvoor de muziekkoepel ook bedoeld is.

In Lissabon

Aangezien ik dol ben op parken, bezochten we bij een stedentrip naar Lissabon ook het park Jardim da Estrela. Daar ontdekte ik een prachtige muziekkoepel. Kan die in het Vondelpark nog een puntje aan zuigen. Zoals je kunt zien is hij van prachtig gietijzer met een dubbele spiraaltrap die er op uitkomt. In de zomer is hier muziek te horen. De koepel is dus nog steeds in gebruik.

Verstopt in klein plaatsje

Op de fiets langs de IJssel zijn we in Dieren aangeland. Op weg naar Brummen komen we door het plaatsje Spankeren en ook daar blijkt verstopt aan de rand in een plantsoen een prachtige muziekkoepel te staan. Even zijn we in de vorige eeuw met een klok naast de koepel die ook nostalgie uitstraalt. Hij is gebouwd in 1949 in opdracht van de muziekvereniging Wilhelmina Spankeren die nog steeds bestaat. Blijkens de site van Rheden Nieuws zijn er in de buurt nog meer koepels te vinden te zijn in bijvoorbeeld Rheden en Velp. Volgens schrijver Jamie komen muziekkoepels oorspronkelijk uit Engeland waar ze bandstands heten.

Optreden van het Brummens Mannenkoor in de muziekkoepel van de gemeente tijdens een benefietconcert voor Oekraïne vorig jaar.

Nog veel meer fietstochtjes!

In mijn zoektocht om meer te weten te komen over de muziekkoepel in Spankeren ontdekte ik ook de website van Woestenledig.com. Wil je nog veel meer weten over muziekkoepels dan moet je hier zijn! Ik ben helemaal gelukkig; medestanders ontdekt. Voorlopig kan ik vooruit.

Meer lezen van Karin de Lange

Karin de Lange schrijft vaker over onze bebouwde omgeving. Zo viel haar de architectuur op van het nieuwe project The Valley in Amsterdam. Ze attendeerde ons erop dat je in Rotterdam in de zomer een prachtige wandeling over daken kan maken. Maar ze heeft hart verpand aan de Wederopbouw, de architectuur uit de jaren vijftig en Bauhaus. In Zuid-Frankrijk zocht ze daarom ook het imponerende flatgebouw van Le Corbusier op.

Openingsfoto: De muziekkoepel in het Gelderse Spankeren. Alle foto’s: ©Karin de Lange